Hlavní stránka

Organizace nezastoupených států a národů

(09.01.2011)

Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO) je demokratickou mezinárodní organizací. Jejími členy jsou domorodí lidé, okupované národy a nezávislé státy či teritoria.

Cílem organizace je ochrana lidských a kulturních práv členů, ochrana jejich životního prostředí a hledání nenásilných řešení konfliktů, se kterými se členové setkávají. Členství v organizaci umožňuje působení členů na mezinárodní úrovni.

Přestože mají jednotliví členové organizace rozdílné snahy a cíle, jedno mají společné: nejsou zastoupeni na poli mezinárodních vztahů, nemají zástupce ve významných mezinárodních organizacích (např. v OSN) nebo jejich nezávislost není mezinárodně uznána. Důsledkem toho je jejich možnost podílet se na řešení významných problému světa, hlavně na ochraně lidských práv, velmi omezena. Organizace funguje na základě pěti základních principů: Nenásilí, Lidská práva, Sebeurčení a demokracie, Ochrana životního prostředí a Tolerance.

Vlajka organizace UNPO

Vlajka organizace UNPO

Organizace vznikla dne 11. února 1991 a jejím hlavním sídlem je nizozemský Haag. Pro západní polokouli je centrem Washington, centrem pro východní polokouli je estonské Tartu.

Mezi 16 zakládajícími členy byli: Arménie, Estonsko, Gruzie, Krymští Tataři, Kurdové, Tatarstán, Tibet, Východní Timor, Východní Turkestán, Západní Papua atd.

Později přistoupili např.: Abcházie, Aceh, Baškirsko, Cabinda (severozápadní enkláva Angoly), Čečensko-Ičkerie, Gagauzsko, Havajské ostrovy, Ingušsko, Karenniové/Kajah (z Myanmaru), Kosovští Albánci, Mapučové (z Chile), Monové (z Myanmaru), Nágaland (z Indie), Pygmejové ve Rwandě, Republika Jižní Moluky tanzánský Zanzibar atd. Do organizace se v roce 2010 sdružuje 69 současných a 6 dřívějších členů (Arménie, Estonsko, Gruzie, Lotyšsko, Palau, Východní Timor).

Mimo tuto organizaci stojí ohrožené domorodé (kmenové) obyvatelstvo, které si doposud zachovává svůj tradiční způsob života děděný po staletí pouze v odlehlých a těžko přístupných částech světa. Dodnes je toto „zbytkové obyvatelstvo“ ohroženo vyhynutím (např. v Amazonii). Celkem jde asi o 180 milionů obyvatel, převážně z národnostních menšin v Číně (70 miliónů), tradiční kmeny v Indii (50 milionů), sibiřské národy (30 milionů) a Latinskoamerické Indiány (26 milionů). Z Evropy lze jmenovat asi 60 000 skandinávských Laponců.

Seznam členů UNPO:
V Evropě: Abcházie, Albánská menšina v Makedonii, Baškortostán, Čamerie, Čečensko, Čerkesie (Čerkesové), Čuvašsko, Gagauzsko, Ingrie, Ingušsko, Komi, Kosovo, Krymští Tataři, Kumykové, Maďarská menšina v Rumunsku, Marijsko, Rusíni, Řekové v jižní Albánii, Sandžak, Skåne, Talyšové, Tatarstán, Udmurtsko.
V Asii: Aceh (na Sumatře), Ahwaz (íránští Arabové), Asyřané (z Iráku a Íránu), Ázerbájdžánci v Íránu, Burjatsko, Činové (z Myanmaru), Čitágáonské hory, Filipínská správní oblast Cordillera, GAM, Hmong Chao Fa, Chalistán, Chúzistán, Íránský Kurdistán, Irácký Kurdistán, Iráčtí Turkové, Karenové (v Myanmaru), Khmer Krom, Montagnardé, Monové, Nágaland, Republika Jižní Moluky, Sindh, Šanové (v Myanmaru), Taiwan, Tibet, Tuvinská republika, Vnitřní Mongolsko, Východní Turkestán, Západní Balúčistán. 
V Americe: Dene, Lakotové (Indiánský kmen), Mapučové, Nahuals del Alto Balsas, Nuxalkové, Tsimshian. 
V Africe: Batwa (Pygmejové z rwandského kmene), Cabinda (angolská enkláva), Jihokamerunci (dříve Ambazonie), kmen Ogoni, Masajové z Keni, Oromie (v Etiopii), Rehoboroth Basters, Somaliland, Vhavenda (v Jižní Africe) a Zanzibar. 
V Austrálii a Oceánii: Australští domorodci (Aborigines), Bougainville, Ka Lahui Hawaii, Maohi, Západní Papua.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress