Hlavní stránka
Stambacher

Světlo už není nejrychlejší

(08.12.2011)

Další experiment na urychlovači částic ve středisku CERN potvrdil to, čemu stále vědci nejsou schopni zcela uvěřit. Částice zvané neutrina létají rychleji než světlo. Je to už podruhé, co se vědci dostali k takovým výsledkům.

Vědci jsou stále opatrní ve svých závěrech. Není divu, protože pokud se podaří výsledky experimentů ověřit ještě několikrát, padne tak dosud uznávaná Einsteinova speciální teorie relativity. A to by byl převratný objev (fyzika na kolenou?).

V experimentu, jehož výsledky byly i pro samotné vědce šokem, se zjistilo, že z laboratoře CERN ve Švýcarsku dorazily částice zvané neutrina do Itálie rychleji než světlo. To se dosud zdálo nemožné, alespoň pokud by měla zůstat v platnosti Einsteinova teorie.

Kontroverzní a mimořádně překvapivé výsledky experimentu zveřejnili vědci poprvé v září 2011. Sami přitom byli velmi opatrní a neustále vědecký i laický svět ubezpečovali, že experiment je třeba ještě zopakovat. To se také stalo - o měsíc později na konci října a pak opět počátkem listopadu.

Tyto opakované experimenty měly odpovědět na to, zda detektor OPERA neměřil špatná neutrina. A nově se teď ukázalo, že neměřil. Záhada tedy stále trvá, i když vědci ještě pořád připouštějí možnost omylu v nějaké jiné části experimentu.

Teď budou muset kontroverzní výsledky potvrdit ještě jiná pracoviště na světě (podobná jako to v Itálii jsou ve Spojených státech nebo v Japonsku).

Neutrina jsou elementární částice, které vznikají rozpadem při jaderných reakcích. Pokud by se ukázaly výsledky experimentu jako správné, mělo by to převratný dopad na současnou vědu. "To by byla opravdu velká revoluce. Prolamovalo by to naše základní vědomosti," řekl serveru Technet.cz jeden z oslovených vědců.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress