Hlavní stránka

27 památek UNESCO nově vyhlášených v roce 2008

(21.07.2008)

Prestižní seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO se rozšířil o dalších 27 památek. Výbor UNESCO, který zasedal v kanadském Quebeku, rozhodl, že na seznam budou letos připsány například dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století na východě Slovenska v oblasti Karpat. Patří k nim římskokatolické kostelíky v Hervartově a Tvrdošíně, evangelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a řeckokatolické v Bodružale, Ladomírové a Ruské Bystré. Tyto unikátní dřevěné stavby dokládají kontakt západní a východní kultury a průnik lidového a profesionálního stavitelství. Na české památky se při letošním výběru nedostalo.

Do seznamu kulturního dědictví UNESCO přibyly od 8. 7. 2008: Chrám Preah Vihear z první poloviny 11. století z Kambodže; mnohapatrový hliněný komplex Fujian Tulou z Číny; pláň kolem chorvatského města Stari Grad; historické centrum z kubánského Camagüey, které patří mezi prvních sedm původních vesnic založených Španěly; pohraniční opevnění ve Francii, která projektoval vojenský architekt Ludvíka XIV. Sébastien Le Prestre de Vauban; soubor šesti modernistických domů z let 1910-33 v Berlíně; arménský soubor klášterů sv. Tadeáše, sv. Štěpána a chrámu Dzordzor z Íránu; 26 svatých míst Baha’i Holy v izraelské Haifě a Západní Galilei; historické centrum Mantovy a Sabbionetty z Itálie; The Mijikenda Kaya Forests z Keňy; Melaka a George Town, historická místa od úžiny Malacca z Malajska; město z centrálního Mexika ze státu Guanajuato, San Miguel de Allende s náměstím San Miguel a novogotickým kostelem Ježíše Nazaretského; krajinu Le Morne Cultural z ostrova Mauritius; zemědělské středisko Kuk Early z ostrova Papua-Nová Guinea; historické centrum San Marina a Monte Titana; archeologická lokalita Site of Al-Hijr (Madâin Sâlih) ze Saudské Arábie; dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století na východě Slovenska v oblasti Karpat; vysokohorská Rhétská železnice z roku 1904 - Albula je 67 kilometrů dlouhá, se 42 tunely a 144 viadukty a mosty, trať Bernina je 61 kilometrů dlouhá, se 13 tunely a 52 viadukty a mosty. Železnice je provozována je ve Švýcarsku a Itálii. Poslední do letošního výběru kulturního dědictví byla zařazena oblast Chief Roi Mata's Domain z Vanuatu.

Do přírodního dědictví byly zapsány: Paleontologická lokalita Joggins Fossil Cliffs nacházející se u pobřeží Nového Skotska v Kanadě; Mount Sanqingshan National Park z Číny; islandský ostrov Surtsey, který vznikl vulkanickou erupcí v roce 1963; stepní a jezerní oblast Saryarka ze severního Kazachstánu; Monarch Butterfly - biosférická rezervace motýlů monarchů stěhovavých v Mexiku. Tito motýli používají unikátní navigační mechanismus, který jim pomáhá najít cestu při téměř 8000 kilometrů dlouhé cestě z Kanady do zimovišť v Mexiku. Zapsána byla také švýcarská tektonická oblast se zaledněným masivem Sardona (3 247 m n. m.) z Glarnských Alp; souostroví Sokotra ze severozápadní části Indického oceánu, které sice geograficky náleží k Africe - vzdáleno je 240 kilometrů od východního pobřeží Somálska, ale je součástí asijského státu Jemen nacházejícího se 350 kilometrů na severozápad na Arabském poloostrově, laguny a různorodé útesy přilehlých ekosystémů z francouzské Nové Kaledonie, ležící severně od obratníku Kozoroha, východně od Velké útesové bariéry v Korálovém moři - Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems.

Poprvé jsou na seznamu UNESCO uvedeny vybrané lokality z Papuy-Nové Guiney; Republiky San Marino, Saúdské Arábie a z Vanuatu 

Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zahrnuje k 8. 7. 2008 celkem 878 objektů. Z toho je 679 kulturních, 174 přírodních a 25 smíšených a nacházejících se ve 145 zemích světa.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress