Hlavní stránka
Stambacher

5 výletů pro jaro 2015: Poznejte čokoládový Londýn i van Gogha v tulipánech

(26.03.2015)

Ačkoliv dovolená v jarních měsících u nás zatím nemá tak velkou tradici, pro některé destinace je to nejideálnější období návštěvy. V řadě tropických zemí končí období dešťů a do období sucha je ještě daleko, takže vás zde čekají příjemné teploty a příroda v rozpuku. Pokud však nemáte čas či možnost vyjet někam dál, vsaďte na nedaleké metropole. Ona totiž i rozkvetlá a probouzející se Evropa má něco do sebe. Kam tedy utéct v nadcházejících týdnech před jarní únavou a kde čerpat energii na léto? Představíme vám tipy na nejzajímavější destinace pro jaro 2015.

Tip: Jarní Londýn přeje gurmánům

Pokud se vám nechce cestovat příliš daleko, přivítejte jaro v britské metropoli. A nejlépe s čokoládovým dezertem či lahodným šálkem kávy v ruce. Poslední víkend v březnu totiž Londýn hostí čokoládový festival. I návštěvníci, kteří si již hlídají figuru do plavek, se festivalu nemusejí obloukem vyhýbat, neboť v nabídce jsou i takové speciality jako čokoládové masáže či čokoládové zábaly. Pokud dáváte přednost dobré kávě a rádi byste se o ní a její přípravě více dozvěděli, nenechte si ujít londýnský kávový festival. Na dvě stě padesáti stáncích můžete vyzkoušet kávu od nejlepších světových baristů, zakousnout cizokrajné speciality, naučit se malovat mlékem do kávy či si poslechnout novinky britské i zahraniční hudební scény.

Tip: Pozorování vzácných želv na Trinidadu

Pokud máte rádi přírodu a dovolenou v dalekých krajích byste rádi spojili s něčím netradičním, pak se na jaře vydejte na Trinidad. Tento ostrov v Karibském moři je totiž domovem kožatky velké, největší žijící mořské želvy na světě, která patří mezi kriticky ohrožený druh. Od března do června můžete právě na Trinidadu spatřit těchto želv až více než čtyři sta během jedné noci. Zajímavostí ovšem je, že je naleznete pouze na pláži Grande Rivière. Přes den pak můžete na tomto karibském ostrově pozorovat přes více než šest set různých druhů motýlů či na čtyři sta padesát druhů ptáků. Opomenout se ovšem nedají ani vynikající kuchyně a vyhlášené místní rumy. "Pokud se v neděli budete vyskytovat v severní části ostrova, můžete spatřit další zvláštnost Trinidadu, a to takzvaný river lime, což je piknik, při kterém místní umisťují stolky a židle v blízkosti vody či přímo do ní. Může se vám tak stát, že se při pozvání na oběd nebo na místní rum dost namočíte," upozorňuje na netradiční zvyky Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším prodejcem dovolených přes internet v České republice.

Tip: Nezapomenutelné Velikonoce ve Španělsku

Pokud již máte dost barvení vajíček, pečení beránků a neohlášených návštěv, oslavte Velikonoce letos jinak. Vydejte se do Španělska prožít Semana Santa neboli Svatý týden. Atmosféra španělských měst s večerním procesím kajícníků oděných do kápí se zapálenou svící v ruce a kráčejících za zvuku tlumených úderů bubnů vás přenese zpět do středověku a rozhodně budete mít ještě dlouho na co vzpomínat. Pokud dáváte přednost veselejším oslavám, pak si raději vyberte uvolněnější sevillský jarní festival. Dva týdny po Svatém týdnu provoní ulice Sevilly pomerančové květy a jasmín a v jihozápadní části města to ožije průvody místních obyvatel v tradičních barevných šatech, s dobrým pitím a jídlem a večerními zábavami, které končí až dlouho po půlnoci. Na jednom místě tak můžete zažít to nejlepší, co Španělsko nabízí. Vydáte-li se na jih Španělska s dětmi, rozhodně nezapomeňte před odjezdem navštívit útulek pro osly v Nerje, kde si děti mohou vybraného oslíka samy nakrmit, pohladit či se na něm svézt. Navíc zde naleznete i koně, prasata, kozy či psy, takže se připravte, že své potomky odtud budete na konci dne jen těžko dostávat.

Tip: Spatřete van Gogha v tisícovce tulipánů

Pokud již delší dobu zvažujete cestu do Amsterdamu, není lepší volba než sem vyrazit právě na jaře. V tomto období se návštěvníkům zpřístupňují ty nejkrásnější jarní zahrady na světě jménem Keukenhof. Ty se otevřely 20. března. Od města jsou vzdáleny asi 40 minut autobusem. Navíc bude rok 2015 v těchto zahradách rokem slavného nizozemského malíře Vincenta van Gogha. Jeho portrét, neboli selfie, jak je výstava nazvána, se má promítnout do květinových porostů a ztvárnit jeho podobu v tisících tulipánů. Organizátoři výstavy však nezapomínají ani na aktivity pro děti. Ty se budou moci zúčastnit hledání pokladu, proběhnout bludištěm nebo navštívit dětskou farmu. Pokud máte zájem o důkladnější prozkoumání samotného Amsterodamu, můžete využít služeb Amsterdam Canal Bus, jenž zajišťuje okružní plavbu po městě. Za jeden den se platí necelých 20 eur pro dospělého.

Tip: Jarní romantika pod rozkvetlými třešněmi

Jaro přeje zamilovaným, a pokud se vám nechce čekat až do května na polibek pod třešní od drahé polovičky, vydejte se už v dubnu do japonské Ósaky. V zahradách ósackého hradu totiž naleznete více než čtyři tisíce rozkvétajících sakur neboli třešní. "Pravděpodobně zde potkáte i řadu místních, neboť období rozkvétání třešní má v Japonsku dokonce i svůj vlastní svátek, Hanami, jehož smyslem je těšit se z pohledu na třešně obsypané květy. Zároveň je ovšem tento svátek připomenutím toho, že žádná krása netrvá věčně," vysvětluje Michal Tůma z cestovní kanceláře Invia, která zprostředkovává pobyty v mnoha zajímavých destinacích. Až se dostatečně vynadíváte na květy třešní, nezapomeňte navštívit Shitennoji - první budhistický chrám postavený v Japonsku - a za špatného počasí rozhodně nevynechejte onsen, což jsou japonské lázně vystavěné u horkých pramenů.


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress