Hlavní stránka

V království mědi

(20.05.2001)

Hlavní město nejsevernějšího chilského regionu Arica dělí zhruba deset hodin jízdy autobusem od města Calama. Odtud už je to blízko do Chuquicamata, povrchového lomu na měď, podílejícího se 17 procenty na celosvětové těžbě. Od roku 1976 je vlastníkem těžební společnosti národní organizace Codelco (Corporación del Cobre de Chile). Blízkost Chuqui, jak se dolu krátce říká, ovlivnila silně život Calamy; všude je pohyb, ruch, obchody plné zboží a lidí.

Měděné rudy bývalo tolik, že se dříve nalézala přímo na povrchu a původní indiánští obyvatelé ji sbírali ručně. Dnes je Chuquicamata největším povrchovým lomem a největší jednotnou zásobárnou mědi na světě. V souhrnu měď tvoří více než 40% chilského exportu. Každý den se vytěží zhruba 350000 tun hlušiny a 160000 tun materiálu vhodného ke zpracování. Aby se získal 1 kilogram čisté mědi, je nutno vydolovat 260 kg materiálu jalového a 115 kg rudy s 1% obsahem mědi. Chuqui je velikým, uměle vyhloubeným kaňonem, klesajícím terasovitě do hloubky téměř 780 metrů. Obrovitá díra v zemi je 4,3 kilometry dlouhá a tři kilometry široká. Lidská měřítka zde ztrácejí své hodnoty: masivní naftové náklaďáky uvezou až 200 tun nákladu a jejich pneumatiky jsou tři metry vysoké (každá z nich stojí 12000 dolarů). Okolí dominují stametrové hory z "tortas" (podřadná ruda, hlušina), měnící barvy od červené po šedou. Místo je v pusté poušti viditelné už z dálky a pozná se podle trvalého chocholu kouře, pokrývajícího vše vrstvičkou prachu. Okolí je drsnou, vyprahlou, nehostinnou pustinou, kde přes den vyšplhá rtuť teploměru až na 38o C, v noci klesne k nule; navíc je zde řídký vzduch, protože lom leží ve výšce přes 2830 m.n.m. To, že Chuquicamatu obklopuje poušť ze všech stran napovídá, že nejvzácnější surovinou je voda, tolik důležitá při zpracování mědi.

Podle kvality se ruda transportuje do dvou odlišných hutí. Do závodu na zpracování sulfátů se vozí ruda šedavé barvy, do závodu na zpracování oxidů surovina nazelenalá. Materiál obsahující malé procento mědi se odváží na haldy. Přístup veřejnosti do tavírny není dovolen, výjimkou je lom, kam se pořádají organizované exkurze. Povinným vybavením je helma a návštěvě předchází odborné vysvětlení s promítáním videa.


 

Lída Puldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress