Hlavní stránka

Chilské víno

(15.05.2001)

Chilská vína, jak červené tinto, tak i bílé blanco, jsou bez nadsázky výborná a bývají srovnávána s nejlepšími světovými značkami.

Vinná réva se pěstuje na dlouhém pruhu země mezi vysokými Andami a oceánským pobřežím od údolí Copiapó v regionu III. až k řece Biobío v regionu VII. Rozdílné klimatické poměry a množství srážek (od severu k jihu deště vzrůstají a sucha ubývá) vytváří odlišné podmínky k růstu vinné révy a mají tedy rozhodující vliv na volbu druhu i výslednou chuť pěstovaného vína. Ve vyprahlé oblasti u Copiapó, známé jako zona pisquera, se vinice skoro po celý rok vyhřívají na slunečních paprscích a proto jsou uměle zavlažovány. Rodí hrozny s vysokým obsahem cukru, zpracovávané nejvíce na populární pisco (vinná pálenka s vysokým obsahem alkoholu). Mezi jeho producenty patří i vinice u oblasti Atacama, vyrábějící také chutné desertní víno známé jako pajarete a malé množství bílých a šumivých vín. Střední zóna s klimatem podobným Středomořskému se táhne od řeky Aconcagua až k řece Maule, ale i zde je zavlažování rozhodujícím činitelem úspěšného pěstování. Oblast jižně od Maule a v okolí řeky Biobío přijímá dostatečné dešťové srážky a zavlažování už není důležité. Pro některé jemné druhy vín ale oblast není vhodná.

Chilská rozdílná topografie vytváří odlišné podmínky k růstu vinné révy, z čehož vyplývá i velké množství druhů vína. Střední Chilská oblast zona de regadío produkuje nejznámější vína, ponejvíce Sauvignon a také červená, zasazená pod francouzským dohledem v 19.století. Plošná výměra zasazených bílých vín, jako například Chardonnay a Ryzlink, vzrůstá díky jejich oblibě. Mnoho vinic v této oblasti se ale potýká s existenčními problémy. Chybí jim výměra nutná k vyprodukování dostačujícího přebytku, potřebeného k zakoupení kvalitních vinných sazenic. Známými značkami jsou například Concha y Toro, Undurraga, Cousiňo Macul, Ochagavía, San Pedro Canepa a Carmen. Mnoho vinic je otevřeno pro veřejnost a organizuje návštěvy spojené s ochutnávkou. Na jihu u řeky Maule dávají přednost bílým vínům, jako například Sauvignon Blanc a Sémillon. Města Curiocó a Talca jsou centra produkce pro odrůdy jako Miguel Torres a Viňa San Pedro. Za řekou Biobío jsou oblasti pro pěstování vína ještě průkopnické, s relativně malým výtěžkem běžného červeného a bílého, které jsou ponejvíce míchány a používány jako vína sudová. Vinice jsou řídce roztroušeny ještě dále na jihu až v oblasti Araucanía, ale jejich komerční využití je nejisté.

Milovníci vína plánující návštěvu mohou v Chile zakoupit už druhé vydání knihy od autora Fred Purdy: Průvodce chilskými vinicemi. Za ochutnávkou skvělých chilských vín ale není nutné cestovat až do země jejich původu. V nabídce specializovaných vinoték a některých supermarketů chilská vína jistě najdete.


 

Lída Puldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress