Hlavní stránka

Spojené arabské emiráty

Anglický název: United Arab Emirates, leží na kontinentu 'Asie'
 

Další informace o státě 'Spojené arabské emiráty' na www.ingema.net

Ostatní:

Hlavní město: Abú Zabí
 

Spojené arabské emiráty jsou víc než jen Dubaj. Češi objevují i další lokality

04.05.2017

Jednou z nejvíc trendy destinací pro rok 2017 jsou Spojené arabské emiráty. Podle údajů cestovní agentury Invia mají Češi několikanásobně vyšší zájem o cestování do této země než v loňském roce. Objevují navíc i nové lokality. Zájem o emirát Ras al-Khaimah je oproti loňsku letos trojnásobný, stále populárnější je ale i Fujairach.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Spojené arabské emiráty - země plná luxusu, bohatého podmořského světa a nekonečných písečných pláží

04.09.2016

Spojené arabské emiráty patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím místům na světě, a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Turistům totiž nabízí dokonalé podmínky pro strávení nevšední dovolené. Návštěvníci si zde užijí opalování na vyhřátém písku, exkluzivní komfort místních hotelů, ale i adrenalinové zážitky při potápění a dalších sportech. Vydat se zde můžete na průzkum podmořských jeskyní nebo obdivovat unikátní skvosty zapsané v Guinessově knize rekordů.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Za pamětihodnostmi hlavního města Abu Dhabi

29.07.2012

Perfektní asfaltová pouštní silnice, jaké jsou tady ve Spojených arabských emirátech prakticky všude, se po několikahodinové cestě okrovou pouští stáčí k mořskému pobřeží. Objevuje se rafinerie nafty, pak nad písečnými dunami začínají vyrůstat první výškové domy a poté supermoderní věže mrakodrapů. Jsme v hlavním městě emirátu Abu Dhabi (místní ho vyslovují Abu Zabí), které je zároveň hlavním městem všech sedmi emirátů, tvořících tento prosperující ropný stát. Tento novodobý symbol jeho bohatství nás ale teď nezajímá. Není tady sice příliš starých památek, ale věříme, že i mezi moderními ulicemi a výškovými hotely se dá najít ještě hodně z původního světa arabského orientu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Al Ain - zelená perla Abu Dhabi

15.05.2012

Jedeme už téměř tři hodiny pouštní silnicí na východ napříč emirátem Abu Dhabi a za okny autobusu se nám nabízí stále stejný výhled na okrové duny nebo písečné pláně pouště, které občas zpestřují šedivé a hnědé stany beduínů nebo karavany velbloudů. Teprve teď se objevují první domky a pak palmy, kterých stále přibývá. Vjíždíme do města Al Ain, které prý je největší zelenou oázou emirátu Abu Dhabi, jedné ze sedmi monarchií, tvořících Sjednocené arabské emiráty.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Za historií Dubaje do pevnosti Al Fahidi

06.03.2012

Z našeho hotelu, který leží v jedné z úzkých křivolakých ulic staré dubajské čtvrti Deira, se vydáváme na zhruba hodinovou cestu k mořskému zálivu. Přestože taxíky v Dubaji nejsou nijak drahé, volíme raději pěší túru uličkami starého města, abychom poznali zblízka jeho skutečný život - a navíc je naším záměrem najít po cestě krámek, kde bychom si mohli za přijatelnou cenu koupit arabský chalát.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Burj Dubai - orchidej, která se téměř dotkne hvězd

05.01.2010

Spojené arabské emiráty mají na svém území od 4. ledna 2010 nejvyšší budovu světa. Ta byla slavnostně otevřena (s jednoročním zpožděním) na počest čtvrtého výročí nástupu Muhammada bin Rašída Maktúma k moci v emirátu Dubai. Mrakodrap Burj Dubai neboli Dubajská věž sahá do výšky 818 metrů. Nejvyšší stavba světa je tak 14krát vyšší než pražská Petřínská rozhledna.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - Dubai staví největší obloukový most světa

12.05.2009

Dubaj chce získat další architektonické prvenství. Buduje nový supermost. Náklady na jeho stavbu, která začala v březnu 2008 a měla by být dokončena v roce 2012, se odhadují na 817 milionů amerických dolarů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - Dubai - Anara Tower 

26.03.2009

Dubajská snaha o všemožná světová architektonická prvenství zřejmě ještě zdaleka nekončí. Naopak, ve městě vznikají další a další fantastické stavby.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - Dubai - Mall of the Emirates, Ski Dubai

12.03.2009

Spojené arabské emiráty jsou nákupním rájem. V tomto islámském státě se nevybírá žádná spotřební daň, DPH, daně ze zisku firem a ani daně za zaměstnance. Proto jsou zdejší ceny zboží nižší než je obvyklé a proto sem přijíždí mnoho turistů nejen na dovolenou, ale také za nákupy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - Dubai - Burj Al Arab*******

05.03.2009

Arabská věž Burdž al Arab je symbolem Dubaje stejně jako pyramidy v Gíze, Socha Svobody v New Yorku, Opera v Sydney, Rudé náměstí s chrámem Vasila Blaženého v Moskvě, Hradčany s Karlovým mostem v Praze nebo Eiffelova věž v Paříži.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - Dubai City

26.02.2009

Město Dubaj (v českém překladu "Místo srazu"), ve kterém žije 99 % obyvatel emirátu, se skládá ze 4 městských částí. Jejich uspořádání pochází z dávné minulosti. Vlastní město je rozděleno hlubokým mořským zálivem na dvě poloviny (Creek není řeka, jak by se mohlo podle názvu zdát, je to záliv Perského zálivu). Přes záliv vedou tři mosty.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Dubai

19.02.2009

Emirát Dubaj se rozkládá podél 25 rovnoběžky severní šířky na celkové ploše 4144 km čtverečných. Tvoří ho dvě nesouvisející území. Většina území s rozlohou 3885 km čtverečných je severně od emirátu Abú Zabí, kde sousedí se Šardžou. Druhá, část s rozlohou 259 km čtverečných zaujímá vnitrozemské území mezi Ras al Chajmou, Adžmanem a Ománem na jihovýchodě země (názvy emirátů foneticky).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Ras al-Khaymah

05.02.2009

Ras al Chajma (foneticky) je úplně nejsevernějším emirátem a skládá se ze dvou nesouvisejících území.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Al Fujayrah

29.01.2009

Al Fudžajra (foneticky) zaujímá část východního pobřeží země u Ománského zálivu a celý emirát tvoří dvě spolu nesouvisející území. První severnější sousedí na severozápadě s Ras al Chajmou a na severu s ománskou poloostrovní částí Musandam a ostrovy Dymaniat Islands v Hormuzském průlivu. Na jihu má za souseda vnitrozemskou část emirátu Ras al Chajma na jihozápadě a na jihovýchodě Šardžu. Východ omývá Ománský záliv. Druhá menší část sousedí na severu se Šardžou, na západě s Ras al Chajmou a na jihu znovu se Šardžou. I zde východ omývá Ománský záliv.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Umm al-Qaywayn

23.01.2009

Emirát Umm al Kuvajn (foneticky) je druhým nejmenším a nachází se mezi Šardžou a Ras al Chajmou (foneticky) a je se 62 tisíci obyvateli druhým nejméně obydleným po Adžmanu (36 tisíc obyv.). I z toho je patrné, že je spíše chudým a málo rozvinutým. Je to takové klidné místo, s tradičním způsobem života místních obyvatel. Je vlastně opakem Dubaje. Emirát bývá také nazýván Matka dvou sil, protože se zde snoubí země s mořem.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Sharjah

15.01.2009

Šardža (foneticky) se rozkládá severovýchodně od emirátu Dubaj a je třetím největším emirátem za Abu Zabí a Dubajem jak velikostí, tak i počtem obyvatel. Šardža je známá jako hlavní kulturní centrum SAE, ale také jako místo velmi přísně dodržovaných islámských tradic a zákonů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Ajman

08.01.2009

Nejmenší z emirátů Adžman (foneticky) s rozlohou 260 km čtverečných leží z větší části při Perském zálivu a má tedy několik kilometrů pobřeží.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na Arabském poloostrově má vzniknout do roku 2010 měnová unie

02.01.2009

Arabské ropné monarchie z oblasti Perského zálivu podepsaly dne 30.prosince 2008 v ománském hlavním městě Maskat na summitu Rady pro spolupráci v Zálivu (Gulf Cooperation Council) dohodu o měnové unii. 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

SAE - emirát Abu Dhabi

30.12.2008

Abú Zabí (foneticky) je největším emirátem s rozlohou 72175 km čtverečných, tj. 87 % z celých Spojených arabských emirátů. Mimo tohoto prvenství mu patří ještě významnější. Má nejvíce ropy, celých 90% SAE. V celosvětových zásobách je Abú Zabí na 5. místě na světě a zásoby by měly vystačit ještě aspoň na 100 let! 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Dubai - stavby a projekty (SAE)

22.12.2008

Jak jistě každý ví, SAE procházejí na počátku 21. století boomem, který každým dnem mění tvář této donedávna chudé beduínské země. Nález ropy a zemního plynu ve třetí čtvrtině 20. století dramaticky změnil vývoj a život lidí v tomto východním cípu Arabského poloostrova. Zaměřme se tedy na současné a budoucí projekty: dubajské umělé ostrovy, výstavbu nejvyšší budovy světa Burj Dubai a některé další projekty jako například Dubai Pearl, Dubai Waterfront, Dubai Metro.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Spojené arabské emiráty

07.10.2008

Al-Imárát al-Arabija al-Muttahida (oficiální název) je 112. největším státem světa s rozlohou 82 880 km čtverečných. Těsně předstihuje Českou republiku (78 866 km2). Tento neobyčejně rychle se rozvíjející stát se nachází na východě Arabského poloostrova. Z většiny ho omývá Perský záliv, nejvýchodnější břehy omývá Ománský záliv.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress