Hlavní stránka

SAE - emirát Ras al-Khaymah

(05.02.2009)

Ras al Chajma (foneticky) je úplně nejsevernějším emirátem a skládá se ze dvou nesouvisejících území.

Nejsevernější z území SAE leží při pobřeží Perského zálivu a sousedí s Al Fudžajrou na jihovýchodě, Um al Kuvajnem na jihozápadě, Šardžou na jihu a na severovýchodě až severu s ománskou oddělenou enklávou Musandam s rozlohou 1635 km2 na špičce poloostrova vybíhajícího do Hormuzského průlivu. Druhá vnitrozemská součást emirátu, jižně ležící od první, sousedí na severu s Al Fudžajrou, na západě, severovýchodě a jihovýchodě se Šardžou, na východě opět s Al Fudžarou, na jihu s Adžmanem, Dubajem a Ománem (viz mapka).

Z hlediska přírodních krás je Chajma ze SAE rozhodně nejzajímavější a nejpestřejší. Najdete zde hory, horské prameny a potůčky, údolí, obdělaná políčka s úrodnou půdou, moře. Dostatečné srážky v zimním období ovlivňují nedaleké poměrně vysoké vyprahlé Hajarské hory, zatímco u mořského pobřeží téměř vůbec neprší. Biodiverzita je značná, když si uvědomíte, kde jste (vzdálenost od Dubaje je řádově hodinu cesty, asi 100 kilometrů). Pro obyvatele emirátu má velký význam zdejší zemědělství, které zásobuje ostatní emiráty. V emirátu je také menší ropné pole Saleh. Na území emirátu se zachovalo 75 starých strážních věží, badiánů, postavených z hliněných cihel a kamene.

Wadi Bi

Protože jsou v tomto emirátu hory vysoké téměř jako naše Krkonoše, v zimě jsou v nich teploty po celý den pod úrovní 10 °C, takže by se daly uměle zasněžovat. A protože jsme v Emirátech, už se uvažuje o vybudování přírodního lyžařského střediska Rak Jebel Al Jais na úpatí hory Jebel Jais (vrchol Hajarských hor je vysoký 1903 m n. m., ale leží už v Ománu). Nadmořská výška by umožnila udržení umělého sněhu a tak by v areálu měly být samozřejmostí lanovky, lyžařské vleky, bobová dráha, horské chaty a luxusní hotely. V projektu se počítá s ubytovací kapacitou kolem tří tisíc lůžek. Areál by měl mít terasovitý charakter a zčásti by měl být vtesán do skal.

Asi 25 kilometrů od hlavního města emirátu se nachází lázeňské letovisko Khatt. Jeho hlavní předností jsou tři horké léčivé minerální prameny s vodou 40 °C teplou. Jejich voda se používá na léčení revmatismu, svalových problémů, dermatóz. Zde bych připomenul, že naše (Teplice aj.) a zejména slovenské lázně (Piešťany aj.) navštěvují tisíce klientů právě z Emirátů, přinášejí značné množství deviz a za svoje peníze vyžadují nadstandardní služby včetně luxusního ubytování. Často mají před našimi plátci lázeňské léčby (k jejich nelibosti) přednost, ale jak známo, peníze jsou vždy až na prvním místě a pacient, který byl přivezen do lázní na invalidním vozíku a po několikatýdenní léčbě odchází "po svých", nehledí na nějaké drobné. Ale zpět k Ras al Chajmě. Protože jsme nyní v arabských emirátech, je jasné, že vše je zde příslušně odděleno na muže a ženy. Ženy se zde ve vodních lázních koupou oblečené, tak jak to vyžaduje islám.

Ras al Khaymah - mešita

Stotisícové hlavní město Ras al Chajma se rozprostírá kolem mořského zálivu. Je rozděleno jediným mostem přes záliv na dvě části. Na starý Old Town a novou část Al Nakheel. Staré město nemá náměstí, ale je shlukem malých obchůdků v prašných uličkách. Poblíž mostu je rybí tržnice. Chloubou města je stará pevnost z 18. století, dnes sloužící jako muzeum. Nachází se v západní časti města mezi obchody, úřady a rezidenčními čtvrtěmi. Původně byla pevnost využívána mimo obrany proti nájezdným pirátům jako sídlo vládců. Muzeum bylo otevřeno v roce 1987. Tvoří ho tři sály s mnoha archeologickými poklady, některými starými čtyři a půl tisíciletí, dále jsou zde vystaveny sbírky škeblí a samozřejmě že velmi cenné jsou vystavené šperky. Část Al Nakheel je centrem obchodu. Je zde velké obchodní centrum Manar Mall s klimatizovaným hypermarketem (Carrefour), McDonalds´, mnou oblíbené KFC, fast-foody i restaurace s orientální kuchyní.

Příznivci dostihů zde mohou navštívit městské závodiště pro velbloudy, třetí největší v zemi po Abú Zabí a Dubaji. Dostihy se konají zpravidla v pátek od poloviny září do konce dubna a vstup je zdarma.

Město nemá promenády jako např. přímořská letoviska v Evropě nebo Karibiku. Žádná MHD neexistuje, zato taxi si můžete zastavit na každém rohu. Kilometr cesty by měl stát asi 1,60 Dh., tj. asi 10 Kč. Doporučuji si ověřit cenu za kilometr předem, i když nejsme v Praze. I zde se ale najdou řidiči, kteří by chtěli snadno na bohatém cizinci vydělat (jejich myšlení jim říká, že když už jste dojeli tak daleko od domova, že "na to" máte a že se o nějaký dirham nebudete dohadovat).

Ve městě najdete samozřejmě tradiční obchůdky s nádhernými koberci, látkami, šperky, kosmetikou a nezbytnými typickými místními suvenýry. Výhodou pro příchozí hosty je, že zde nakupujících cizinců není mnoho a tak i ceny jsou rozumné a dají se usmlouvat na přijatelnou míru. Vyděláte oba. Vy, plni radosti, jak jste snížili cenu a prodávající, jak se pobavil a vydělal více než jste ochotni připustit. A pokud už máte nakoupeno, pak nezbývá než se vydat na prohlídku do starého přístavu Kush, kdysi sloužícího jako mezinárodní obchodní centrum. Vedle něho je postavená nová kamenná pevnost a dále se nachází Wadi Haqil, archeologická lokalita s keramickými nálezy.

Zájemci o koupel v Perském zálivu nebudou ošizeni. Naopak, emirát nabízí i české klientele solidní a cenově přístupné hotely s kvalitními službami jako např. Al Dar***, Bin Majid Beach Hotel***. Jsou zde pochopitelně i luxusnější možnosti ubytování v Bin Majid Beach Resort****, Ras al-Khaimah Hotel****, Hilton Ras al Khaimah****, Al-Hamra Fort&Village***** nebo Hilton Beach Resort*****. Příjemné jsou udržované pláže s bílým i nažloutlým pískem. 


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress