Hlavní stránka

Dubai - stavby a projekty (SAE)

(22.12.2008)

Jak jistě každý ví, SAE procházejí na počátku 21. století boomem, který každým dnem mění tvář této donedávna chudé beduínské země. Nález ropy a zemního plynu ve třetí čtvrtině 20. století dramaticky změnil vývoj a život lidí v tomto východním cípu Arabského poloostrova. Zaměřme se tedy na současné a budoucí projekty: dubajské umělé ostrovy, výstavbu nejvyšší budovy světa Burj Dubai a některé další projekty jako například Dubai Pearl, Dubai Waterfront, Dubai Metro.

U pobřeží Perského zálivu staví především zahraniční dělníci podle úžasných projektů renomovaných architektonických firem několik umělých ostrovů. Jedná se zejména o emirát Dubai (Abu Dhabi má hodně přírodních ostrovů a tak se takovéto výstavbě nemusí věnovat), ale i emiráty Ras al-Khaymah (Al Marjan Island) a Al Fujayrah. Na první pohled nesmyslné plýtvání penězi není až zase takovým bláznovstvím. Naopak. Můžeme navržené projekty obdivovat pro jejich zajímavost, značnou náročnost technologickou i stavební. Mnoho úsilí bylo věnováno ekologii, aby nedošlo k poškození přirozené rovnováhy ve zdejším ekosystému. Za značné finanční prostředky se to podařilo a prý se v okolí nově vybudovaných palmových ostrovů životní prostředí zlepšilo, dokonce se objevily dosud zde se nevyskytující druhy ryb.

Pobřeží Dubaje je poměrně krátké, jeho délka je asi 72 kilometrů. Nejlukrativnější místa pro bydlení a turistiku jsou, jak známo, u moře. A proč si tedy pobřeží emirátu neprodloužit? Jen první Palm Jumeirah rozšířila pobřeží o sedmdesát osm kilometrů a po dokončení všech tří budovaných palem (Palm Jebel Ali a Palm Deira) se pobřeží prodlouží o 520 kilometrů. To je neuvěřitelné. 

Palm Island

Perský záliv není u pobřeží příliš hluboký a to je samozřejmě pro stavby umělých ostrovů z mořského dna velkou výhodou. Stavební materiál jako je písek se těží v moři a speciálními loděmi je dopravován na přesně určené místo. Tam ho tyto velké lodě přes satelitní navigaci GPS nasypávají pomocí obřích hadic. Písek z okolní pouště je pro svojí hrubost nepoužitelný. Obrovské kameny, které se musejí dávat do základů budoucích ostrovů a do vlnolamů, se těží v Hajarských horách a jsou na pobřeží Perského zálivu dopravovány těžkými nákladními auty. Zde jsou překládány do lodí a z nich pak pečlivě ukládány jeřáby podle plánu na přesně určená místa. 

Ostrov Palm Jumeirah velký 5 krát 5 kilometrů je téměř dokončen. Bylo sem přivezeno a umístěno do moře pět milionů tun kamene. Kolem ostrova byl vybudován vlnolam široký 200 metrů. Výstavba trvala pět let a nyní se dokončuje zbývající infrastruktura a již se nastěhovali první solventní nájemníci či vlastníci. Tento projekt byl rezidenčním, určeným k bydlení a s ním souvisejícími službami (hotely, nákupní centra). Apartmán si bylo možné pořídit za půl milionu Eur. Na prodej byly dva tisíce vil, jedna za více jak milion Eur. Vše bylo prodáno za tři týdny! 

Palm Jebel Ali by měl být dokončen v roce 2009. Co se týká plochy, ostrov je o polovinu větší než první Palm Jumeirah. Kromě apartmánů a vil bude na Palm Jebel Ali přístav, vodní park, domy "na kůlech" nad vodou, plovoucí mešity. Kolem celého ostrova je vytvořena promenáda pro pěší. Ta má podobu nápisu v arabštině. A nápis to není ledajaký. Jsou to slova, jejichž autorem je jeho veličenstvo, šejk Mohammed bin Rashid Al-Maktoum. Zde je originální text a jeho překlad. Take wisdom from the wise / It takes a man of vision to write on water / Not everyone who rides a horse is a jockey / Great men rise to greater challenges. (Od moudrého berte moudrost / Je třeba muže s vizí k psaní na vodu / Není každý žokej, kdo jezdí na koni / Velcí muži míří k velkým úkolům.) Inu jeho výsost má určitě pravdu a proto jeho vznešené myšlenky, ač nebudou vytesány do kamene, budou tvořit tvar pěší promenády na Palm Jebel Ali.

Výstavba Palm Deira o rozloze 14 krát 8,5 kilometru bude dokončena v roce 2015. Termíny jsou závazné a nemohou být opožděny, to by s jeho výsostí byly problémy. Jedná se o největší projekt umělého ostrova, kde kromě bydlení budou i přístavy, nákupní centra, zařízení pro volný čas a sportoviště.

Umělé souostroví The World Islands je budováno 4 kilometry od pobřeží Dubaje. Tento mírně deformovaný obraz planety Země bude mít na ploše 9 krát 6 kilometrů 300 ostrovů. Ty budou spolu vytvářet jakoby jednotlivé kontinenty. Dosud (koncem roku 2008) jsou už ostrovy nad hladinou moře a probíhají dokončovací práce. Staví se první objekty na zatím k Dubaji nejbližších ostrovech Austrálie a Nový Zéland. Na ostrovech, které se budou jmenovat jako státy světa, budou vily, apartmány, letoviska, hotely a zábavní a sportovní střediska. Průměrná cena ostrůvku je asi 25 milionů $. Většina jich je již prodána. Protože jde o souostroví v moři, přístup bude možný pouze loděmi nebo helikoptérami.

Stavba Burj Dubai

Developerská společnost EMAAR Properties oznámila že koncem července 2007 převýšila stavba budovy Burj Dubai 508 metrů a tak se stala nejvyšší lidskou stavbou na světě (dosud Taipei 101 s výškou 508 metrů). A to v té době se stavělo tři a půl roku (od roku 2004). Dělníci, mezi nimiž dominují Indové a Pákistánci, staví velmi rychle (až 2 patra za týden). Celkem má mít budova 162 pater a měla by být dostavěna do Silvestra roku 2008. Má mít svým tvarem podobu šestilisté pouštní rostliny. Součástí výzdoby budovy budou islámské motivy. 

Burj Dubai

V Burj Dubai budou jak soukromé byty, tak i luxusní hotelové pokoje a apartmány, restaurace a zábavní podniky. Není to jen jedna samostatná "dubajská věž", ale Burj Dubai downtown-boulevard je urbanistickým komplexem s největším Dubai Mall - obchodním domem na světě, s umělým jezerem, parkem pro rodiny a s dětskými hřišti.

Mezi další projekty v Dubaji patří "dubajská perla". V Dubai Pearl je plánovaná výstavba 6 výškových bytových domů se dvěma tisíci jedno- až čtyřpokojových apartmánů, dvoupodlažních bytů a ateliérů. Tyto výškové budovy zahrnují Mahara Tower s 52 podlažími, Luluwa Tower a Jumana Tower. V této perle budou tři luxusní hotely s celkem tisícem pěti sty pokojů. Dva hotely budou mít vybavení úrovně **** a třetí, který patří švýcarské skupině Mövenpick se 720 pokoji bude kategorie ***** Mimo obytných domů a hotelů zde budou stát i dvě výškové 45ti patrové administrativní budovy s nákupním centrem Dubai Pearl. Pro kulturní akce a výstavy budou poskytovat své prostory Technospace, Royall Hall a Art Galleria. V Dubai Pearl budou prostorná venkovní parkoviště, šestipodlažní kryté garáže, sportovní zařízení, tělocvičny, lázně atd. Tento areál komerčních a správních zařízení bude postaven na ploše milion metrů čtverečných s kruhovým pódiem o průměru půl kilometru a náklady na projekt jsou kolem 1,3 miliardy $.

Na pobřeží Perského zálivu na ploše větší než newyorkský Manhattan se bude budovat soubor 250 umělých ostrůvků a průlivů. Ostrovy budou zastavěny luxusními byty a hotely. Sedmdesát kilometrů kanálů bude chránit palmové souostroví Palm Jebel Ali před negativními vlivy moře a současně umožní správné proudění vody tak, aby zde bylo co nejlepší prostředí pro ryby a aby byla voda blankytně čistá. Tento projekt nese jméno Dubai Waterfront a jeho základem je 10 různých zón. Vlastní městské centrum se čtyři sta tisíci obyvateli bude mít svojí výškovou dominantu Al Burj, bude zde i podvodní hotel Hydropolis. Na pobřeží bude řada cest a kanálů, pět kilometrů čtverečných korálového útesu a vznikne tak 850 kilometrů nového mořského pobřeží!

Mapa metra

Nejvyspělejším železničním projektem má být Dubai Metro. Pozemní práce, vybudování stanic, jejich vybavení a vlakové soupravy by měly stát v přepočtu asi 80 miliard Kč. Projekt byl zadán konsorciu čtyř firem v čele s japonskou společností Mitsubishi Heavy Industries. Tato firma má v Dubaji vybudovat první dvě trasy a sladit dosavadní dopravní síť s nově budovaným projektem. Stavba byla zahájena v říjnu roku 2005. První trasa - Red line by měla být dlouhá 52,1 kilometru a bude na ní 29 stanic a zprovozněna má být v roce 2009. Předpokládaná přepravní kapacita je 32 tisíc lidí za hodinu. Druhá Green line bude mít délku 17,6 kilometru a bude na ní 14 stanic. Tato nová zelená trasa bude spojovat dosavadní mezinárodní letiště s městskou částí Healthcare City a do provozu by měla být uvedena v roce 2010. 

Stavba metra

Obě první dvě trasy povedou v centru pod povrchem, jinak budou jezdit po speciálně navržených viaduktech, které budou samozřejmě architektonicky sladěny s okolím. Viadukty budou řešeny mimoúrovňově. Třetí Blue line by měla být dlouhá 47 kilometrů a bude spojovat současné mezinárodní letiště s nově budovaným letištěm v Jebel Ali. Do provozu by měla být modrá linka dána v roce 2011. Myslím, že by se naši vrcholní představitelé a stavbaři měli do Dubaje zajet podívat, aby viděli, jak se moderně a rychle staví. Třeba by pak i naše "dopravní pýcha" - dálnice D1 doznala konečně změn. Zatím je to jen naše ostuda a místo každodenních tragédií. Ale zpět. Pro metro v Dubaji bude vyrobeno 99 moderních klimatizovaných vlaků firmou Mitsubishi Heavy Industries. Vlak bude mít pět vagónů, každý s kapacitou 400 míst k sezení, další místa budou k stání. Jeho délka bude 75 metrů. Vlaky budou nabízet cestujícím klasickou třídu s oddělením pouze pro ženy a děti, část kapacity bude vyhrazena pro první třídu. Elektronický systém bude cestujícím ukazovat aktuální pozici vlaku na trase. Vlaky budou jezdit v intervalu 90-120 vteřin. Celkem by budoucí čtyři trasy dubajského metra měly mít celkovou délku 318 kilometrů, měly by za rok přepravit 355 milionů cestujících (SAE má v roce 2008 4,6 milionu obyvatel). Dubai jako město měla v roce 1970 183 tisíc obyvatel, na přelomu tisíciletí milion, v roce 2017 by zde mělo žít přes 3 miliony lidí. A ač má zde téměř každý osobní automobil (mnozí nejeden), je nutné včas řešit městskou dopravu a to v Dubaji dělají. Samozřejmě že mimo výše uvedeného metra se podobně budují pozemní komunikace, aby byl na nich provoz bezpečný, dostatečně rychlý a odpovídají neuvěřitelnému rozvoji města na počátku 21. století.

Obrázky - internet.

Související články:

Spojené arabské emiráty


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress