Hlavní stránka

SAE - emirát Al Fujayrah

(29.01.2009)

Al Fudžajra (foneticky) zaujímá část východního pobřeží země u Ománského zálivu a celý emirát tvoří dvě spolu nesouvisející území. První severnější sousedí na severozápadě s Ras al Chajmou a na severu s ománskou poloostrovní částí Musandam a ostrovy Dymaniat Islands v Hormuzském průlivu. Na jihu má za souseda vnitrozemskou část emirátu Ras al Chajma na jihozápadě a na jihovýchodě Šardžu. Východ omývá Ománský záliv. Druhá menší část sousedí na severu se Šardžou, na západě s Ras al Chajmou a na jihu znovu se Šardžou. I zde východ omývá Ománský záliv.

Tento emirát je typický tím, že v něm není ani ropa, ani písečná poušť. Význam proto má bezcelní průmyslová zóna, velký hluboký přístav, tradiční rybolov a zemědělství.

Fudžajra měla v minulosti velký význam při dobývání území podél Indického oceánu. Proto zde v 16. století postavili Portugalci několik pevností. Ty byly později nahrazeny pevnostmi arabských šejků. Ve městě je stará mešita. 

Cesta z Dubaje.

V emirátu jsou tři přírodní mořské rezervace, je zde nejpestřejší mořský život a příhodné podmínky pro potápění. Při pobřeží Khawr Fakkan je řada šnorchlovacích a potápěčských lokalit, např. vedle hotelu Oceanic je Seven Seas Diving Center, u Sandy Beach hotelu Sandy Beach Diving Center (6 kilometrů na sever od města Badyijah), Snoopy Island, kde je možné i noční potápění, Rock Piles jižně od Sandy Beach, kde lze pozorovat humry, kraby, želvy i hejna pestrobarevných rybek, Ras Dibba s korály, želvami, rejnoky a murénami. Severně od Khawr Fakkanu se nachází Car Cemetery - podmořský hřbitov aut, v nichž si našly úkryt před predátory mořské štiky, rejnoci a žijí zde i barakudy. Naproti Khawr Fakkanu je skalnatý ostrůvek Shark Island. Tvarem připomíná žraločí ploutev a žijí u něho žraloci útesoví, leopardí, obrovští. Pro zkušenější potápěče je ideální lokalita Coral Garden. V Martini Rock jsou skalní útesy poblíž mořské hladiny s mnoha druhy ryb, Hole-In-The-Wall je oblast s podmořskou jeskyní.

Na hranicích s Ománem leží město Dibba. Je výborným zázemím pro potápění. Služby poskytuje komplex motelu Holiday Beach. Služby nabízí i ománská společnost Khasab Travel&Tours (zprostředkovává potápění zde i na severním ománském poloostrově Musandam).

Hlavní město emirátu se jmenuje stejně jako Emirát. Téměř klíčový je 17 metrů hluboký přístav, kde mohou kotvit lodě s velkým ponorem sotva půl míle od břehu. Emirátu se často říká Východní pobřeží. Moře je skoro čisté (někde na pobřeží jsou žel stopy ropy z lodí). 

Khor Fakkan Beach.

Pláže jsou písečné, ale i se skalisky a útesy, které tak vyhledávají potápěči. Vlastní město se skládá už jako tradičně v SAE ze dvou částí, historické a moderní. V té moderní sídlí řada mezinárodních firem, úřadů, bank. Pro turisty zde funguje turistické centrum ve Fujayrah Trade Centre, které podává vyčerpávající informace a pořádá řadu výletů do okolí města. Poblíž hotelu Hilton se nachází několik tržišť s tradičními rybami, ovocem, zeleninou, suvenýry. Staré město severně odtud poněkud chátrá. Dominuje mu stará pevnost z roku 1670. Snad v blízké budoucnosti bude více investováno do opravy stávajících památek i do infrastruktury.

Hajarské hory.

Mimo město můžete vidět několik strážních věží - badiánů. Jsou sice prázdné, ale je z nich pěkný výhled do okolí. Významné jsou Hajarské hory, oddělující emirát od ostatních emirátů na západ odtud. Původně prvohorní hory vznikly v místě podmořského hřebenu Indického oceánu a na území nedalekého Ománu dosahují výšky přes 1900 metrů nad mořem. Nachází se zde množství fosílií starých 300 tisíc až 8 milionů let. V horách se nachází několik minerálních pramenů. Nejznámější jsou Gamour Springs a Madhab. V podhůří rostou díky dostatečné vlhkosti palmy datlové, mangrovníky, teče zde i říčka a ve Wadi al Wurayah je dokonce pěkný vodopád. V jezírku se dá příjemně osvěžit koupelí.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress