Hlavní stránka

SAE - Dubai City

(26.02.2009)

Město Dubaj (v českém překladu "Místo srazu"), ve kterém žije 99 % obyvatel emirátu, se skládá ze 4 městských částí. Jejich uspořádání pochází z dávné minulosti. Vlastní město je rozděleno hlubokým mořským zálivem na dvě poloviny (Creek není řeka, jak by se mohlo podle názvu zdát, je to záliv Perského zálivu). Přes záliv vedou tři mosty.

Creek je nejstarší městskou částí, která dělí město na dvě hlavní oblasti - Deira na severovýchodním břehu a Bur Dubai na jihozápadním břehu.

Dubajský záliv, zvaný Al Chor, je asi 12 km dlouhý. Dopravu z jednoho na druhý břeh zajišťují tradiční vodní taxi abra. Je to motorový člun z nahrubo otesaných trámů s kapacitou kolem 20 osob a s řidičem, převozníkem. Uprostřed lodě je lavice, na ní pasažéři sedí zády k sobě. Creekem křižuje denně více jak 150 těchto na naftu jezdících vodních taxíků mezi Deirou a Bur Dubajem.

Na jedné straně Creeku se nachází přízemní palác s věžičkou a zploštělou kopulí šejka Mohammeda ben Rached Al-Maktouma, víceprezidenta a premiéra SAE, na druhé straně vynikají moderní mrakodrapy. Creek nabízí mnohé památky i moderní stavby jako např. National Bank Dubai se skleněnou fasádou, hotel Sheraton, budovu telekomunikační společnosti Etisalat, dubajskou radnici. Je zde i Creekside Park s botanickou zahradou, rybářskými moly, travnatými plochami, dětskými hřišti.

Bur Dubai se nachází na levém břehu zálivu na jeho jihozápadní straně. Je větší než protější Deira a stále se dynamicky rozšiřuje. V Bur Dubaji jsou banky, sídla společností, úřadů, velký přístav Rashid a pláže až daleko za město k hotelu Chicago. Jádrem Buru je Al-Fahidi Fort, pevnost z roku 1830 s expozicí dubajského muzea. Oblast Sighada vyrostla z původní rybářské vesnice. Cizince sem láká původní impozantní palác typické arabské architektury šejka Saeeda Al Maktouma z roku 1896. V paláci v jedné z budov se nachází muzeum zaměřené na těžbu ropy. Kousek odtud je skanzen Heritage and Diving Village se zaměřením na přímořskou tradici zdejšího regionu. Zde jsou vystaveny historické kresby, fotografie, mince, známky a písemnosti. V Heritage Village můžete pozorovat lov perel nebo si prohlédnout typickou beduínskou vesnici. Při bloumání touto částí města byste neměli vynechat tradiční trh Dubai Old Souk, kde se dá koupit všechno možné.

Deira je moderní část Dubaje nacházející se severovýchodně od Creeku na jeho pravém břehu. Sídlí zde většina bank a úřadů, je to vlastně dubajská Wall Street. Z toho je jasné, že historických budov a památek je zde minimum. Přesto má Deira své kouzlo malebných starobylých uliček a řady tržišť, obchodníků a pouličních umělců. Uličky ani nemají jména, tedy nevšiml jsem se, že by tu byly nějaké cedulky. Ale stačí jít po směru chůze místních obyvatel a po vůních a nemůžete zabloudit. Velmi voňavé je tržiště s kořeními z celého světa - Spice Souq. To je ale jen aperitiv k hlavnímu tržišti, Gold Souqu. V jedné uličce pod dřevěnou střechou je krámek vedle krámku přesně tak, jak si to představujeme v Orientu. Nabídka je neuvěřitelně pestrá od rozličných zlatých řetízků, náramků, hodinek, prstýnků, náušnic atd. Výrobky ze zlata jsou různé ryzosti od 18 do 24 karátů. A cena? Za gram 18 karátového zlata požadují 35 $, nebo 130 Dh. tj. něco mezi 550-600 Kč podle kurzu. Když už máte něco pro své blízké ze zlata nakoupeno, tak se hodí ještě zajít kousek vedle na trh parfémů, kde mimo samozřejmě luxusních značkových parfémů jsou ke koupi i různé arabské květinové voňavky. Už se nedivím, proč se zde pohybovalo tolik Rusek! A proč zde jsou nápisy v azbuce. Inu některé turistky z největšího státu světa jsou řádně solventní a dávají to zde hodně najevo. Až to i místním prodávajícím vadí (ani moc nesmlouvají, mají na to). Večerní Deira s blikajícími reklamami a neony mě připomněla nevadské Las Vegas. A také mě zde docela překvapila čistota v tak rušné části města i množství možností najíst se a napít v řadě hospůdek.

Jumeirah je nejluxusnější jižní částí města táhnoucí se od centra podél pobřeží v délce snad 40 kilometrů a navazující na městskou část Bur Dubai. Nacházejí se zde přepychové vily s nádhernými rozsáhlými zahradami. Zde bydlí nejbohatší původní obyvatelé, "Emiráťané", kterých je sotva pětina obyvatel SAE, ale jsou vlastníky půdy, surovinových zdrojů, prosperujících firem. Nemají potřebu pracovat a pokud pracují, tak jako manažéři značně vydělávajících firem a jejich bohatství se neustále zvyšuje.

Proto v SAE tvoří polovinu obyvatel, tedy přes dva miliony, přistěhovalci z Asie jako jsou Indové, Pákistánci, Filipínci a další, kteří na místní dělají. Íránců je asi 16 %. Žijí zde také Arabové z Egypta, Súdánu, Libanonu, Sýrie, Palestiny. Těch je asi 11 %. Zajímavé také je, že v SAE pracuje sto tisíc Britů a téměř půl milionu středoevropanů. Povolení k pobytu pro cizince platí 3 roky, poté je nutné znovu požádat úřady o prodloužení. 
Neméně zajímavé je srovnání počtu mužů a žen žijících v SAE. Mužů je 3,174 milionu, žen jen 1,447 mil, tedy poměr mužů ku ženám je 69:31. Ještě výraznější je rozdíl a podíl ve věkové kategorii pracujících (15-64 let). Zde muži tvoří 73,3 %, ženy jen 26,7 %. Poměr je 11:4 ve prospěch mužů. Dokonce i ve věkové skupině nad 64 let je mužů dvakrát více než žen, což je opak proti většině zemí světa.

V Džumejře jsou desítky luxusních hotelů, nejznámějším je Burdž al Arab. Jsou zde také kilometry velmi pečlivě udržovaných pláží, mnohá zábavní, obchodní a sportovní centra (akvapark Wild Wadi, skanzen Majlis Ghofat Um Al Sheef, ZOO Dubai atd.). Služby jsou na špičkové úrovni, vždyť cestovní ruch nejen dává práci, ale přináší obrovské finanční prostředky a emirát Dubaj jich z tohoto odvětví získává z celých SAE nejvíce.

V Džumejře je zajímavá Jumeirah Mosque. Tato náboženská stavba je ukázkou moderní islámské architektury. Je úžasná ve dne, ještě úžasnější večer, když je nasvětlená. V této části města v moři při pobřeží vznikají nové neuvěřitelné stavby - Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali, Palm Deira a ostrov The World. O těchto stavbách pojednává zvláštní článek: SAE - Dubai, stavby a projekty.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress