Hlavní stránka

SAE - emirát Ajman

(08.01.2009)

Nejmenší z emirátů Adžman (foneticky) s rozlohou 260 km čtverečných leží z větší části při Perském zálivu a má tedy několik kilometrů pobřeží.

Území emirátu se skládá ze tří nesouvisejících částí. První (188 km2) ležící při Perském zálivu je obklopeno Šardžou, druhé je mezi Šardžou a Al Fudžajrou, 60 kilometrů na východ od Ajman City ve vnitrozemí s plochou 26 km2 a jmenuje se Al Manama. Třetí, 30 kilometrů jižně odtud s plochou 46 km2 se jmenuje Masfout. To sousedí s Ománem, emirátem Dubaj a neutrálním územím u Ománu.

Adžmanské zatím ještě rybářské osady na západě emirátu se postupně začínají přeměňovat na budoucí turistická letoviska. Ze současných hotelů uvádím alespoň některé: Ajman Beach***, Al-Waha***, Beach Sharjah***, Carlton Beach***, Emirates Plaza***, Coral Beach Sutites Ajman****, Coral Suites**** a nakonec zatím nejluxusnější Ajman Kempinski Hotel&Resort*****.

Muzeum.

Tento emirát je zatím nejméně turisty navštěvován. Vzdálenost od letiště v Dubaji (DXB) je 25 km, od letiště v Šardži (SHJ) 15 km.

Muzeum.

V emirátu funguje bezcelní zóna, budoucnost by měla usnadnit společnost AHIC, největší výrobce oceli v SAE. V Adžmánu jsou i největší nahrávací a filmová studia v zemi. Tradiční je výroba lodí dhows. Právě v tomto emirátu je největší loděnice na stavbu těchto rybářských i vyhlídkových lodí.

Loď Sam´aa byla určena na lov perel.

Zatím největší atrakcí Adžmanu je stará pevnost z roku 1775 na kruhovém Central Square. Čtyřvěžatá budova byla postavena jako sídlo vládců a zároveň jako první obranná linie proti případným útokům (bývalé Pirátské pobřeží). V pevnosti je Ajman museum s rozsáhlými sbírkami zbraní, ukázkami lidového léčitelství, ručních řemesel, her i policejní expozice. 

Pevnost.

Poblíž pevnosti je čtvrť Karama, původní staré město. Samozřejmě nechybí tržiště jak s tradičními čerstvými rybami, ovocem a zeleninou, ale i se suvenýry. Hned vedle je Íránský souk. V něm se prodávají domácí potřeby. Ve městě ale před několika lety vyrostla i první nákupní centra podobná dubajským (i českým). Zde se na rozdíl od Šardži a ostatních emirátů dá koupit běžně alkohol. A dokonce ani nemusíte vstupovat do obchodu. Stačí u obchodu s autem zastavit, zatroubit a poslíček Vás ochotně obslouží jako u nějakého amerického fastfoodu. To jsou emirátské kontrasty (Adžman kontra Šardža) ani ne 10 kilometrů od sebe.

Co zde může turisty ze vzdálených zemí lákat? Jsou to především bílé písečné pláže, které sem přecházejí ze Šardži. Také voda, která je křišťálově čistá. Aby se atraktivita města a emirátu zvýšila, jsou vysazovány stromy podél silnic, je zakázáno vylepování plakátů, na balkónech domů nesmí "vlát" sušící se prádlo. Ve městě jsou pěkně upravené parky s fontánkami, řada restaurací, obchůdků. Je ale velmi dbáno na noční klid, po soumraku veškerý denní ruch utichá. Adžman není zatím žádný "lesk" jako v sousední Šardže, ale Adžmanu patří budoucnost. Kdo chce poznat Spojené arabské emiráty jako celek, musí si sem aspoň na pár hodin zajet. Je to otázka minut, nikoliv hodin. Tak ať se Vám v Adžmanu líbí a pokud si zde dáte nějaký drink, ať slouží ke zdraví.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress