Hlavní stránka

Litva

Anglický název: Lithuania, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Litva' na www.ingema.net

 

Pažaislis? Kde to je? 

12.12.2022

O městě Kaunasu v Litvě asi každý z čtenářů již slyšel nebo ho dokonce navštívil. O přehradě na řece Nemunas (Němen) ví již asi méně lidí a o zajímavostech v jejím okolí bude povědomost zřejmě menší. Je to dáno tím, že veškeré hlavní trasy vedou mimo toto vodní dílo. Nachází se na východním okraji města a z dálnice od Vilniusu je vidět jen na krátký okamžik. 

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Výstava liturgického umění v Litvě

11.01.2016

Litva oplývá nejednou významnou kulturní a historickou památkou, tou je i opravený někdejší klášter Dominikánů na Trakajském poloostrově nedaleko od Vilniusu. V něm je od 24. 5. 2012 současná výstava liturgického umění.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Vilnius: Muzeum genocidy, Mikelandželis a jiné zajímavosti

10.01.2015

Litevská metropole Vilnius sice není žádná Paříž, jak se někdy nadneseně uvádí v průvodcích, a možná má daleko i k Praze, avšak přesto není nezajímavý. I náročnější milovník historie a kultury si zde může přijít na své, ačkoli milovník staré architektury bude možná poněkud zklamán. Město bylo sice založeno ve čtrnáctém století a velký architektonický rozkvět prožilo o dvě století později, avšak starší architektura vesměs padla za oběť řadě destruktivních událostí, k nimž došlo v průběhu pohnutých dějin Litvy.

V diskusi 0 příspěvků Václav Kozina

Postřehy z Trakaje

27.02.2014

Trakai je starobylé město na jihovýchodě Litvy, asi půl hodiny jízdy západně od Vilniusu. Žije zde přes 6 tisíc obyvatel, především Litevců a Poláků. Ve středověku to bylo sídlo litevských vládců. Dnes tuto dobu připomíná jedna z nejvýznamnějších památek v Litvě, vodní hrad Trakai. Leží uprostřed jezernaté krajiny a je významným střediskem cestovního ruchu. 

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Dvě pobaltská zastavení

02.04.2010

Popisování toho, že pobaltská příroda, i když poněkud smutná, je velice krásná, by bylo pověstným "nošením dříví do lesa". V té její určité zádumčivosti je právě její originalita.

V diskusi 0 příspěvků Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Vilnius vítá návštěvníky

18.06.2009

Při vzpomínce na první návštěvu Vilniusu jako hlavního města samostatné Litvy v roce 1995, se musím dnes sklonit před tím, jakých změn město dodnes doznalo. V době příslušnosti ke Svazu (SSSR) byla celá oblast jeho západních hranic, podle tehdejší vojenské doktríny, potencionálním bojištěm. Proto sem šly jen nejnutnější investice a ty hlavně pak do průmyslových objektů.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

V Národním parku Aukštatija (Litva)

23.09.2008

Na území Litvy je v současnosti 5 Národních parků. Jedním z nich je pro naše cestovatele ještě málo známý Aukštatijský. Vznikl v roce 1974 a zahrnuje 406 km čtverečných. Necelé tři čtvrtiny parku jsou porostlé lesem - většinou borovým. Najdeme tu 126 jezer a jezírek, zpravidla ledovcového původu, navzájem pospojovaných potoky nebo kanály. Vodní plochy tvoří asi 15 procent národního parku. Zdejší zvlněný terén je pozůstatkem po ustupujícím ledovci (asi před 13ti tisíci lety). Podnebí je tu ovlivňováno spíš kontinentálním působením. 

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Belmontas, zábavní park Vilniusu

29.07.2008

Vilnius, hlavní město Litvy, se poslední dobou mění k nepoznání. Nejprve to byl střed města se svými historickými dominantami. V nedávné době přišlo na řadu i okolí. Tady uveďme alespoň jeden příklad - zábavní centrum Belmontas.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Topografický střed Evropy - Litva.

28.02.2008

V průběhu 20. století bylo provedeno několik geodetických měření s cílem určit topografický střed našeho kontinentu. Jsou známé středy v Kremnických Baniach na Slovensku, u města Rachiv v Zakarpatské oblasti Ukrajiny a i jinde. Poslední byla práce francouzských geodetů. Koncem osmdesátých let minulého století, metodou výpočtu těžiště byl stanoven bod ležící severně od Vilniusu nedaleko malého sídla Purnuškes.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Jaderná elektrárna v Ignalině - Litva

14.02.2008

Problém dostatku elektrické energie se stále více dostává do popředí zájmu. Dokonce se hovoří i o budoucí energetické krizi. Ono je to u velkých spotřebitelů téma již staršího data. Jedním z řešení byla výstavba jaderných elektráren. O jejich možných problémech se začalo veřejně diskutovat po havárii v Černobylu (1986). Proto má řada jaderných elektráren ve světě (i u nás) informační centra, kde se lze dozvědět o těchto zařízeních mnohem víc než v běžných informačních zdrojích.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Hora čarodějnic - Litva

20.06.2006

Jedna z nejhezčích dun u litevského městečka Juodkranté (na Kuršské kose, 20 km jižně od Klajpedy) se jmenuje Hora čarodějnic. Má krásný pravidelný obloukový tvar a její svahy jsou porostlé věkovitými borovicemi.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Trakai - Litva

08.01.2006

Litevský hrad Trakai se nachází ve stejnojmenném městě 26 kilometrů na západ od hlavního města Litvy Vilniusu. Město Trakai je národopisným historickým parkem - městem na vodě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Šiauliai - Hora křížů

18.08.2005

Tradice stavění křížů na tento kopec (teď už vlastně na kopce dva) sahá až do roku 1236. V tom roce byli němečtí rytíři, vracející se z cesty, na které rozšiřovali po Litvě křesťanství, napadeni a pobiti. Na památku tohoto krveprolití zde lidé začali stavět kříže.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vilnius

04.08.2005

Vilnius je největším městem Litvy s 580 000 obyvateli. Rozprostírá se mezi lesy a vrchy na soutoku řek Neris a Vilnelé. První zmínka o městě je z roku 1323.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kaunas

17.03.2005

Kaunas je se svými 420 000 obyvateli druhým nejrozsáhlejším průmyslovým, vědeckým a kulturním centrem Litvy. Město ležící na soutoku dvou největších litevských řek Nemunusu a Nerisu, asi 100 km od Vilnusu a 250 km od pobřeží, bylo založeno již v 11. století. Po mnoho let bylo symbolem litevské identity.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Národní park Aukštaitija

02.12.2004

Tento národní park je prvním vyhlášeným parkem v Litvě. Leží severně od Vilnjusu. Tvoří ho jezera a lesy o rozloze 300 km čtverečných

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Je Litva zajímavá země pro turistu?

09.12.2002

Litva je současně starou i mladou zemí. Starou proto, protože její státnosti je již 700 let a název země existuje prokazatelně již bezmála tisíc let. Mladá proto, protože její znovuzrození trvá letos teprve 10 let. Svým uspořádáním je Litva parlamentní republika, státním jazykem je litevština, hlavním náboženstvím je římskokatolické, nehledě na to, že oficiálně tu existuje devět dalších. Pro mnohé je velký objev existence samostatné, nezávislé Litvy, pojďme se seznámit s touto zajímavou zemí.

V diskusi 0 příspěvků Algirdas Stanajtis

Litva po 20. letech

27.12.2001

Poprvé jsem byl v Litvě v roce 1975, ještě jako student geografie na výměnné praxi a exkurzi sovětským Pobaltím. Pokud se tehdy použilo vůbec jméno Litva, pak jenom ve spojení s přívlastkem sovětská. Častěji se užívalo oficiálního názvu Litevská sovětská socialistická republika a jenom málokdo by byl připustil, že by tomu někdy mělo být jinak.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress