Hlavní stránka

Pažaislis? Kde to je? 

(12.12.2022)

O městě Kaunasu v Litvě asi každý z čtenářů již slyšel nebo ho dokonce navštívil. O přehradě na řece Nemunas (Němen) ví již asi méně lidí a o zajímavostech v jejím okolí bude povědomost zřejmě menší. Je to dáno tím, že veškeré hlavní trasy vedou mimo toto vodní dílo. Nachází se na východním okraji města a z dálnice od Vilniusu je vidět jen na krátký okamžik. 

Přehrada byla postavena ve druhé polovině padesátých let minulého století a do provozu se dostala na přelomu 50. a 60. let. Sloužila hlavně, jako protipovodňová. Dnes má i další využití, pro potřeby cestovního ruchu nebo jako dolní nádrž pro přečerpávací elektrárnu. Je 83 km dlouhá, zaujímá plochu 64 km2 a průměrná hloubka je 7 m, max. pak 21 m. Na takovém prostoru se nachází celá řada turisticky zajímavých přírodních i lidskou činností vzniklých zajímavostí. Asi největším "pokladem" bude Pažaisliský klášter.

Pažaisliský klášter a kostel Navštívení Panny Marie je největším komplexem toho druhu v Litvě. Je příkladem venkovské barokní architektury. Je to místo chráněné jako kulturní památka a litevským poutním místem. Nepřekvapí proto, že o něj projevují mimořádný zájem nejenom turisté, ale i filmaři. Během Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně (2021) byl oceněn jako nejlepší místo evropského filmu roku 2020. 
Základy komplexu byly položeny v polovině šedesátých let 17. století v tehdy odlehlém lese na ostrohu čnícím nad řekou Nemunas, Mons Pacis (dnes zaplaveno vodou nádrže a tvoří vybíhající poloostrov) na popud vlivného, velmi bohatého a věřícího litevského šlechtice Kryštofa Zikmunda Pace, nejprve jako poustevna řádu kamaldulů (poustevnický řád vzniklý v letech 1023-26 přičiněním sv. Romualda, volně navazující na benediktýnské řeholníky. Své jméno má po místě jejich prvního kláštera, v Camaldoli v Toskánsku). Výstavba kláštera pak pokračovala několik dalších let do konce století. Podobu kláštera navrhli italští architekti a použili v Litvě dosud nevídané architektonické řešení podobné stavbám např. v Římě (šestiúhelníkové půdorysy). Nešetřili ani na bohatosti vnitřních štukových výzdob a fresek. Kolik komplex stál se neví, protože Pac všechny účty před smrtí spálil. Kancléř je i s rodinou pochovám na hřbitově v klášteře. Jejich hroby byly v průběhu času bohužel několikrát vypleněny. Roku 2003 byly jejich ostatky znovu pietně pohřbeny při ceremonii vedené kaunaským arcibiskupem.

Klášter byl několikrát poškozen válečnými událostmi, avšak vždy se z ran dokázal vzpamatovat a jedinečné dílo italských stavitelů a mistrů se vždy podařilo zachovat. K vidění je soubor 140 původních fresek, nebo oltářní obraz "Matka s dítětem", dva zvony původně ze 17. století nebo nejstarší kostelní hodinovou věž v Litvě.

Podlaha klášterního kostela je z leštěného mramoru a nese poškození od kopyt koní Napoleonových vojáků, kteří tu na čas sídlili. Roku 1832 byl klášter carskými úřady uzavřen a přeměněn na významný pravoslavný kostel. To dokazuje i to, že je zde pohřben autor carské ruské hymny "Bože ochraňuj cara", Alexej Lvov. V době první světové války pravoslavní mniši z kláštera uprchli a byla tu pak zřízena německá polní nemocnice. Prchající mniši s sebou vzali i řadu velmi cenných liturgických předmětů zdobených diamanty, rubíny a smaragdy. Po roce 1920 se zničený klášter vrátil sestrám řádu sv. Kazimíra. V sovětské době sloužil jako archiv, psychiatrická léčebna, a nakonec jako galerie umění. 

I dnes můžeme naslouchat vznešeným tónům dávné i současné hudby v kostele kláštera. Konají se tu jednotlivé koncerty i hudební festivaly. Dnes je stavební soubor kláštera v pojednáních o něm, označován jako "zářivý barokní diadém 17. století". Klášter byl v roce 1992 vrácen řádu sv. Kazimíra. Tím se stává i významným nejenom duchovním centrem Litvy. Otvírá své prostory i veřejným kulturním tradicím. Seznamuje se svými uměleckými hodnotami, pořádají tu setkání s umělci různých zaměření. Od roku 1996 se koná letní hudební festival Pažaislis, trvá 3 letní měsíce a tvoří ho 30 koncertů žánrů od W. A. Mozarta po klasiku skupiny ABBA. Některé koncerty lze navštívit i na kaunaském hradu, na univerzitě v Klaipedě nebo kaunaském mezinárodním letišti Pociunai. Od roku 2011 je v provozu sakrální muzeum, kde probíhají i vzdělávací programy.

Výčet toho, co současný klášter nabízí pro návštěvníky by nebyl úplný, pokud bychom nezmínili i činnost Pohostinského komplexu "Monte Pacis". Jde o Hotel**** poskytující služby stravovací, ubytovací a speciální na přání hostů (recepce, svatby, konference ap.). Navazuje na někdejší pohostinskou funkci z doby svého vzniku, kdy tu zakladatel a jeho následníci žili spolu s členy řádu. Láká svou vznešeností a tajemností. I dnes zrcadlí ve svých zdech historickou minulost. Hotel dbá na historickou autentičnost prostředí, za což byl v roce 2014 oceněn. Je jako první v Pobaltí přizván do Federace historických hotelů Evropy (Heritage Hotels of Evropa). K použití jsou dva královské apartmány a další pokoje pojmenované po významných hostech kláštera. K použití je i stará (částečně původní) knihovna i se spirituální literaturou. Vedle vlastního prostředí, vycházejícího z tradic minulosti, tu host může v restauraci okusit jak současnou, tak i původní "kuchyni". Všemu zde vládne šéfkuchař Raimund Dambrauskas. Jídla připravuje tradičním i moderním způsobem dle přání. Používá místní suroviny (např. zeleninu vypěstovanou v klášterní zahradě, plody z vlastního sadu. Vína jsou importována pouze z jiných podobných klášterů.

Lze se sem dostat z dálnice A1 po dálničním přivaděči nebo z centra města. Pro "pěší" pak trolejbusem č. 5 až na konečnou a pak jen pár kroků, které se jistě už jen pobytem v restauraci svými požitky "vyplatí". O dalších možnostech a zajímavostech okolí přehrady zas až příště.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress