Hlavní stránka

Dánsko

Anglický název: Denmark, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Dánsko' na www.ingema.net

 

Dánsko - Stevns Klint

21.03.2022

Stevns Klint je jedním z dánských příspěvků do seznamu Světového dědictví UNESCO. Jedná se o křídové útesy na východním pobřeží ostrova Sjaelland, na nichž jsou zřetelně vidět stopy srážky obrovského asteroidu se Zemí před nějakými 66 miliony lety, která způsobila smrt dvou třetin živých organismů včetně dinosaurů. 

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Nejšťastnější jsou Dánové

27.09.2013

Nejšťastnější zemí na světě je Dánsko, nejméně šťastní jsou obyvatelé afrického Toga. Češi jsou v žebříčku štěstí na 39. místě. Vyplývá to ze studie nazvané "Zpráva o štěstí ve světě", kterou pro OSN vypracovala Columbijská univerzita v New Yorku a která zkoumala míru štěstí ve 156 státech.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejekologičtější metropolí Evropy je Kodaň, Praha je šestá od konce

19.01.2010

Od 7. do 18. prosince 2009 se konal v Kodani klimatický summit za účasti 192 zemí světa. Cílem jednání byla mimo jiného především dohoda na tom, jak bude lidstvo šetrnější k planetě Zemi, zejména pak při snižování emisí i to, jak omezit nárůst globálního oteplování Země. V době této klimatické konference byla vydána zpráva britské poradenské společnosti Economist Intelligence Unit o tom, že hlavní město dánského království Kodaň je nejekologičtější metropolí Evropy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vikingové

11.03.2008

Jak jistě každý ví, skandinávští agresivní bojovní mořeplavci pocházeli od fjordů a zálivů dnešního Norska, Švédska a Dánska. Podle slova záliv - vik si dali své jméno Vikingové. V 8.-11. století n. l. se vydávali na "viking", loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Faerské ostrovy - Dánsko

03.11.2004

Foroyar neboli "Ovčí ostrovy" je souostroví v Atlantickém oceánu přibližně v polovině cesty ze Spojeného království na Island. Případně jejich polohu lze popsat také jinak, jsou jedním z vrcholů trojúhelníku Skotsko, Island, Faerské ostrovy. Souostroví tvoří více jak 20 ostrovů a několik nepřístupných skalisek např. Heygadrangur poblíž ostrova Eysturoy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress