Hlavní stránka
Stambacher

Nejšťastnější jsou Dánové

(27.09.2013)

Nejšťastnější zemí na světě je Dánsko, nejméně šťastní jsou obyvatelé afrického Toga. Češi jsou v žebříčku štěstí na 39. místě. Vyplývá to ze studie nazvané "Zpráva o štěstí ve světě", kterou pro OSN vypracovala Columbijská univerzita v New Yorku a která zkoumala míru štěstí ve 156 státech.

Zpráva Earth Institute na Columbijské univerzitě vychází z průzkumu provedeného v letech 2010-2012 Gallupovým ústavem. Respondenti měli na stupnici od jedné do deseti hodnotit, jak jsou právě šťastní a také, jak jsou celkově spokojeni se svým životem.

Podle autorů studie ovlivňují pocit štěstí v dané zemi z největší části faktory jako hrubý domácí produkt na obyvatele, délka života, korupce, svoboda se rozhodovat, štědrost spoluobčanů a existence někoho blízkého, o koho je možné se opřít.

Zpráva také zdůrazňuje, že i když většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším, samotný příjem není tak důležitým faktorem štěstí jako osobní svoboda a podpora společnosti.

USA jsou v žebříčku štěstí na 17. místě za Mexikem, zatímco Spojené království je na 22. příčce, Německo na 26., Japonsko na 43., Rusko na 68., Čína pak na 93. pozici.

Oproti předchozímu průzkumu z roku 2005 Češi mírně "posmutněli" a v indexu štěstí ztratili 0,18 bodu.

Zatímco v prvním Dánsku činil průměrný index štěstí 7,7; v ČR na 39. místě to bylo 6,3 a v posledním Togu 2,9. Češi jsou méně šťastní než třeba Venezuelci (20. místo), Argentinci (29.) nebo Thajci (36.), ale jsou první mezi postkomunistickými státy. O pár stupínků níže jsou Slovinci (44. místo), Slováci (46.),  Poláci (51.).

Zatímco kvalita života se zvedla ve státech Latinské Ameriky a v Karibiku, v zemích zasažených finanční krizí v Evropě se pocit štěstí zredukoval. A to hlavně v Řecku, Itálii, Portugalsku a Španělsku. Inu krize je krize a ta nikdy nepotěší.

Méně šťastní lidé jsou na Blízkém východě a na Severu Afriky, kdy se situace zhoršila nejen kvůli krizi finanční, ale i kvůli politické a sociální nestabilitě (pseudorevoluce, neustálé napětí, hrozba válkou atd.). Nejvíce se index štěstí snížil v důsledku politického neklidu v Egyptě na 4,3 v roce 2012 (a co teprve v druhé polovině roku 2013) oproti 5,4 v roce 2007.

Za posledních pět let je svět celkově ale o něco "šťastnější". Výzkumníci připomínají, že pocit štěstí má vliv i na naše zdraví. (například na správnou funkci kardiovaskulární soustavy či imunitního systému). A tak radujme se, veselme se, kašleme na deprese.

Nejšťastnější státy na světě:

1. Dánsko, 2. Norsko, 3. Švýcarsko, 4. Nizozemsko, 5. Švédsko, 6. Kanada, 7. Finsko, 8. Rakousko, 9. Island, 10. Austrálie, ... 16. Mexiko, 17. USA, … 22. Spojené království, … 26. Německo, … 39. ČR, ... 43. Japonsko, … 46. Slovensko, … 51. Polsko, … 68. Rusko, … 93. Čína, …

151. Tanzanie, 152. Rwanda, 153. Burundi, 154. Středoafrická republika, 155. Benin, 156. Togo.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress