Hlavní stránka

Nejekologičtější metropolí Evropy je Kodaň, Praha je šestá od konce

(19.01.2010)

Od 7. do 18. prosince 2009 se konal v Kodani klimatický summit za účasti 192 zemí světa. Cílem jednání byla mimo jiného především dohoda na tom, jak bude lidstvo šetrnější k planetě Zemi, zejména pak při snižování emisí i to, jak omezit nárůst globálního oteplování Země. V době této klimatické konference byla vydána zpráva britské poradenské společnosti Economist Intelligence Unit o tom, že hlavní město dánského království Kodaň je nejekologičtější metropolí Evropy.

Města byla hodnocena na základě 30 veřejně dostupných ukazatelů, jako jsou spotřeba energie, množství emisí skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2) zacházení s odpadem, využívání městské hromadné dopravy a postoje místních vlád k ekologickým otázkám. Všech osm kategorií přitom mělo v konečném součtu stejnou váhu. Naše Praha se umístila do desátého místa pouze v jedné z nich, a to v hospodaření s vodou (skončila desátá). Celkově se umístila hůře než Vilnjus (13.), Riga (15.), Varšava (16.), Budapešť (17.), Lublaň (19), Bratislava (20.) či Tallinn (23).

Kodaň - Nyhavn

Kodaň - Nyhavn

Jak svého prvenství dánská metropole dosáhla? Už dnes jezdí více než dvě třetiny obyvatel Kodaně do zaměstnání autobusem, metrem nebo na kole. Na 110 místech města je možné si zdarma půjčit jízdní kolo a využít více než 300 kilometrů cyklistických stezek. Dánské hlavní město rovněž drží evropský rekord ve využívání větrné energie. Nyní z tohoto zdroje pokryje čtvrtinu spotřeby elektřiny. Téměř všechny kodaňské domy jsou napojené na sítě dálkového vytápění, a tak budovy spotřebují v průměru nejméně energie ze sledovaných metropolí. V kategorii izolace domů se však nejlépe umístil společně se Stockholmem německý Berlín i díky tomu, že v jeho východní části byly dvě třetiny bytů nově izolovány proti únikům tepla. V kategoriích emise CO2 a zásobování energií zvítězilo Oslo; Amsterodam získal nejvíce bodů za hospodaření s vodou a likvidaci odpadů. Nejekologičtější dopravu má podle studie Stockholm, jenž vybírá mýtné za vjezd do centra města. Nejčistší vzduch dýchají obyvatelé litevského Vilnjusu a bezvadnou ekologickou politiku mají shodně Brusel, Kodaň, Helsinky a Stockholm.

Kodaň - Malá mořská víla

Kodaň - Malá mořská víla

Evropské metropole se o účast na prováděném výzkumu nemusely aktivně ucházet (hodnoceno jich bylo třicet). Výsledkem je vlastně žebříček European Green City Index pro rok 2009. Ten uvádím v následujícím textu v pořadí měst bez "procentních souhrnných" dat (jejich hodnota by čtenářům nic významného neříkala). 
Vedoucí trojici tvoří severské metropole Kodaň, Stockholm a Oslo, čtvrtá je Vídeň, následují Amsterdam, Curych (není sice hlavním městem, ale je v žebříčku sledován stejně jako 25. turecký Istanbul) a Helsinky. Osmý skončil Berlín před Bruselem a desátou Paříží. Druhou desítku vede Londýn před Madridem a Vilnjusem. Čtrnácté je věčné město Řím, patnáctá Riga. Následují Varšava a Budapešť, osmnáctý je Lisabon. Do první dvacítky ještě patří Lublaň a Bratislava. Třetí desítku vede Dublin před Athénami a Tallinnem. Až 24. místo obsadila Praha před Istanbulem. Posledních pět míst obsadila bývalá socialistická města Záhřeb, Bělehrad, Bukurešť, Sofie a Kyjev. Ne zrovna radostná bilance, žel o nedávné "ekologické" minulosti leccos vypovídající.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress