Hlavní stránka

Gruzie

Anglický název: Georgia, leží na kontinentu 'Asie'
 

Další informace o státě 'Gruzie' na www.ingema.net

 

Kde se narodil Stalin?

27.04.2012

Josif Vissarionovič Stalin, vlastním jménem Džugašvili, byl, jak známo, Gruzínec. Rodiče si původně přáli, aby se malý Koba stal knězem, a proto vstoupil do kněžského semináře. Koba, to byla přezdívka po legendárním bojovníku za nezávislost Gruzie, který v mládí Josifovi imponoval. Ze semináře však Kobu vyloučili, údajně kvůli revoluční činnosti.

V diskusi 0 příspěvků Petr Daubner

Gremi, Gruzie

24.10.2007

Královská pevnost Gremi stojí nad řekou Incobu na návrší v širokém slunečném údolí s výhledem na hřebeny Kavkazu jen asi 18 kilometrů od Telavi. Mírné návrší objímají mohutné obranné zdi a bašty, za kterými pyšně ční k obloze věže kostelů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ananuri, Gruzie

01.07.2007

Hrad Ananuri se v 16.-18. století stal nejdůležitější pevností ze všech, které lemovaly cestu z Mcchety na sever, směrem do nitra Kavkazu, k jediné přirozené průrvě v horské hradbě. Jde o jeden z největších a nejkrásnějších pozdně feudálních architektonických komplexů Gruzie.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Gamardžobat Sakartvelo

20.06.2007

Dobrý den Gruzie! Je pravé poledne, když přijíždíme do třiceti sedmi stupni rozpáleného gruzínského města Kutaisi (cca 230000 obyv.). I v tuto pro nás ne zrovna příznivou teplotu město pulsuje svým pravidelným rytmem. Všude kolem chodníků (dají-li se tak vůbec nazvat) jsou položeny a rozloženy na plachtách či přímo na zemi různé druhy všeho možného zboží - hned rajčata, fíky, broskve, tu zase pyramidy z melounů a mezi tím také třeba i "divy moderní techniky" v různých sortimentech. Nemůže chybět alkohol, láhve všech možných vodek, koňaků, piva. Ovšem i všelijaké "soky" - ovocné šťávy nepřehlédnutelných barev. Zde opravdu "suchý zákon" neplatí ani omylem!

V diskusi 0 příspěvků Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Gori - Gruzie

26.05.2007

Město Gori leží necelých 80 km na západ od Tbilisi v místech, kde se stéká řeka Kura a Liachvi. Podle nejčastějších informací o městě to vypadá, že jeho historie začala 21. prosince 1879, kdy se tu v rodině místního ševce narodil Josef Džugašvili-Stalin, ale o existenci pevnosti Gorisciche se hovoří v gruzínských kronikách už roku 628.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Gruzie, září 2003

21.11.2003

V Gruzii nás čekaly silnice rozbité více či méně a taky docela velký výběr dopravních prostředků. Svést se ve dvoukolce táhnuté koníkem se nám sice nepodařilo, ale dobrodružství jsme si i tak užili víc než dost. Jak se tedy v Gruzii přemísťovat?

V diskusi 0 příspěvků Kateřina Dohnalová

Gruzínskou vojenskou silnicí - Kavkaz

16.04.2003

Dobrá a zejména plastická mapa ujasní každému badateli, že pásmo Velkého Kavkazu výrazně odděluje zakavkazskou náhorní plošinu od jižního Ruska a orientuje ji spíše k severnímu Turecku a Íránu. Z hlediska ruské expanze do Zakavkazska, počínající v první polovině 18. století, tím silně vzrostla strategická hodnota komunikačního překonání kavkazského masivu. Příznivým přírodním momentem tu byla relativně nízká poloha Křížového průsmyku (cca 2400 m n. m.) na hlavním kavkazském hřebenu, nedaleko od pětitisícimetrového Kazbeku. Proto je logické, že silnici dlouhou 208 kilometrů, v podstatě sledující stezku existující již v 1. století n. l., vybudovala ruská carská armáda (koncem 18. století). Na její ochranu bylo současně založeno město Vladikavkaz. Na mapách z let 1944-54 ho najdete jako Dzaudžikau a v letech 1954-90 jako Ordžonikidze. Vladikavkaz, hlavní město Severoosetinské autonomní republiky, leží ve výšce 140 m n. m. Gruzínská vojenská silnice tu začíná.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

David Garedža

10.12.2001

Kraj kolem se změnil ve vyprahlou polopoušť. Šikmé paprsky svítí přímo do očí. Prašná kamenitá silnička klidně vede doprostřed rozžhavené pustiny u hranic Gruzie a Ázerbajdžánu: Pouze dlouhý, dusivý chvost prachu sleduje terénní auto až sem, do míst odedávna nazývaných Garedža:

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Gruzie

05.12.2001

Gruzie je hornatá země na hranicích Evropy a Asie. Ta zeměpisná poloha způsobila, že se tu prolínají a mísí nejrůznější vlivy, které vykrystalizovaly v typické rysy této oblasti. Vysoké hory, staleté tradice, úžasná architektura a charakteristická umělecká tvorba, to jsou jistě lákadla této země. Cestovat sem ale nepatří mezi zrovna jednoduché ani bezpečné podniky. Banditizmus a státní zlodějna se tu mísí s tou soukromou tak, že nejste sto je od sebe rozlišit. Chlap proti vám se chová jako bandita, očividně to je bandita, ale na sobě má policejní nebo vojenskou uniformu, a kdybyste se pokusili bránit, tak máte úředně co činit s "napadením veřejného činitele".

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Gelati

14.06.2001

V malebné podhorské krajině plné lesů, nedaleko západogruzínské metropole Kutaisi stojí Gelati - někdejší královský dvorní klášter. Dnes je považován za jednu z nejpozoruhodnějších byzantských památek v Zakavkazsku a je nejen kulturním pokladem Gruzie, ale byl také zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Architektonické skvosty staré Gruzie - chrámy Džvari a Sveti Cchoveli ve Mcchetě

22.09.1997

Na soutoku řeky Kury a Argavi v Gruzii se rozkládá starobylé město Mccheta. Leží v překrásné krajině náhorní plošiny na tzv. Vojenské gruzínské cestě, kterou projelo v minulosti mnoho našich turistů, horolezců či cestovatelů. Obdivovali nádheru Velkého Kavkazu ale i nesmírně rozmanité památky stovek kavkazských národů, jež se utvářely za staletí a tisíciletí vývoje. Jednou z mnoha historických perel na náhrdelníku Kavkazu je právě toto město, roztroušené po pahorcích

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Horní Svanetie

22.09.1993

Prásk, prásk, ozvalo se několik výstřelů a my se vmáčkli do hlubokého příkopu. Tu a tam někde kolem nás švihnou do křoví broky nebo nám nad hlavami proletí se svištěním kulka. Ta válka dole u řeky se nás netýká. Potřebujeme se ale dostat na druhou stranu, a tak čekáme, jak to dopadne. Připletli jsme se zkrátka do jedné z místních třenic, u kterých se jako cizinci jen těžko odvážíme určit, o co jde, kdo má pravdu, jaký to má smysl. Civilisté s loveckými puškami na obou stranách se tu právě rozhodli vybojovat si svá domnělá nebo i skutečná práva.

V diskusi 1 příspěvek Lumír Pecold

Šatili v paprscích slunce

22.09.1990

Houkačka amerických policajtů, kterou si Petr z legrace namontoval do svého auta, se rozeřvala údolím. Vzápětí nám jeho terénní vůz zmizel v oblaku prachu. Jen to, jak se tento mrak posunoval údolím, svědčilo o zběsilé jízdě našich kamarádů. Vždyť jde o život malé holčičky!

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress