Hlavní stránka

Gremi, Gruzie

(24.10.2007)

Královská pevnost Gremi stojí nad řekou Incobu na návrší v širokém slunečném údolí s výhledem na hřebeny Kavkazu jen asi 18 kilometrů od Telavi. Mírné návrší objímají mohutné obranné zdi a bašty, za kterými pyšně ční k obloze věže kostelů.

Po rozpadu jednotného Gruzínského království v 16. století se pevnost a město stalo hlavním sídlem Kachetie. Opevněné sídlo bylo oporou v bojích s osmanskými a perskými armádami pro široké okolí.

Ze starých obytných čtvrtí se toho dochovalo jen velmi málo. Za zmínku stojí snad jen základy termálního komplexu, postaveného ze čtvercových cihel, zříceniny starých kupeckých dvorů, několika chrámů a jedné věže. Ovšem pevnost a hradní kostely se dochovaly v téměř neporušeném stavu a svou výstavností stále ukazují na význam tohoto královského centra dávné Kachetie.

Stavělo se tu nejvíce během vlády Levana (1520 - 1574).  Tehdy byl vybudován také Chrám Archandělů pocházející z roku 1565 a obytná věž. K této věži pak bylo v 19. století přistavěno další podlaží aby mohla sloužit jako zvonice. Půdorys chrámu se řídí tradičními gruzínskými zvyklostmi - křížově kopulová dispozice se dvěma volnými podpěrami, ale materiál na jeho stavbu už není kámen. Tehdejší gruzínští hodnostáři udržovali velmi úzké kontakty s íránskými vládnoucími kruhy a tak i stavební komplexy vznikající v 16. století jsou ovlivněny přejímáním formálních znaků íránského umění.

Přírodní kámen se téměř přestal používat a byl nahrazen cihlami. Tak ztratily fasády gruzínských kostelů své charakteristické plastiky a místo nich se objevil dekor vytvářený přímo ve zdivu pomocí odlišně kladených vrstev cihel. Objevuje se lomený oblouk, a z dekorativních prvků dob minulých vlastně zůstal jen monumentální kříž. U stavby katedrály je patrná vertikální tendence celé stavby doplněná vysokým osmibokým tamburem, který ční nad ramena kříže s  valenými klenbami. Tendenci stavět do výšky splňuje i vedlejší třípodlažní věž. Naproti katedrály pak stojí kostel "Zesnutí Bohorodičky".

Gremi zůstalo hlavním městem Kachetie až do ničivých nájezdů šáha Abbáse I. počátkem 17. století. Pak teprve ztratilo svůj význam a hlavním městem se stalo Telavi.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress