Hlavní stránka

Architektonické skvosty staré Gruzie - chrámy Džvari a Sveti Cchoveli ve Mcchetě

(22.09.1997)

Na soutoku řeky Kury a Argavi v Gruzii se rozkládá starobylé město Mccheta. Leží v překrásné krajině náhorní plošiny na tzv. Vojenské gruzínské cestě, kterou projelo v minulosti mnoho našich turistů, horolezců či cestovatelů. Obdivovali nádheru Velkého Kavkazu ale i nesmírně rozmanité památky stovek kavkazských národů, jež se utvářely za staletí a tisíciletí vývoje. Jednou z mnoha historických perel na náhrdelníku Kavkazu je právě toto město, roztroušené po pahorcích

Džvari

Město má nesmírně bohatou historii. Bylo centrem řeckořímské kultury Iberie. Od 4. do 5.století před naším letopočtem tu sídlili iberští králové a Mccheta byla hlavním městem země Kartli. Vlastně to byla zpočátku města dvě. Mccheta a Armazi. Města ležela naproti sobě na pravém a levém břehu řeky Kury. V 1. století př. n. l. města splynula v jediný velký opevněný celek. Po léta se tu provádějí archeologické vykopávky jež odhalují neustále nové a nové antické nálezy . Kromě spousty cenných architektonických památek městu vévodí dvě stavby. První je nejdokonalejší z gruzínských ranně křesťanských chrámů, chrám Džvari. Chrám Kříže, protože džvari znamená gruzínsky kříž. Je to typická symbolika křesťanského stavitelství, jež v chrámu určuje nejen vnitřní prostor, ale i vnější vzhled. Patří podle znalců k nejskvělejším výtvorům celého středověkého světa. Chrám byl postaven na místě dřívější pohanské svatyně, jež byla ve 4. stol.nahrazena dřevěným křížem na kamenném podstavci.Tento symbol křesťanství byl viditelný z údolí Kury i Argavi a vytvářel jakési centrum krajiny.

Mccheta - Sveti-Cchoveli

Asi koncem 6. století král Guaram nechal postavit nedaleko kříže kapli, jejíž zbytky se dochovaly dodnes. Nazývá se malý chrám Džvari. Syn krále Guarama Stephan I. nechal vybudovat těsně u kříže velký chrám. Kříž měl ovšem stát uprostřed celého areálu, takže umístění chrámu bylo velmi obtížné. Ovšem stavitelé se dokázali dokonale s tím vyrovnat a chrám získal zvláštní půvab. Je tu dokonale skloubeno stavitelské umění Předního východu s tradicemi lidového stavitelství. Mimo obvyklého plastického zvýraznění dveří a oken jsou uplatněny i desky s figurálními reliéfy.Použití plastik nebylo v 7. století v gruzínské architektuře běžné. Proto také reliéf kříže ježnesou dva andělé v medailonu nad vchodem se řadí k vrcholům stavebně plastického díla ranného feudalismu. Chrám Džvari má v dějinách vývoje gruzínském architektury obdobný význam, jaký měla v byzantské kultuře Hagia-Sophia v Cařihradě, postavená asi o padesát let dříve.

Od chrámu je překrásný rozhled do obou údolí řek a na zasněžené vrcholky Kavkazu. Přímo naproti přes řeku stojí katedrála Sveti-Cchoveli. Byla postavena v létech 1010 - 1029 v rezidenci gruzínského katholikose ve Mcchetě zpočátku jako národní svatyně, později byla pohřebním chrámem gruzínských králů.

Je to největší středověká stavba v Gruzii. Předchůdcem katedrály byl malý dřevěný chrám,patrně první křesťanský chrám v zemi. Překlad Sveti-Cchoveli znamená živý sloup, což je odvozeno z legendy, kdy prý tu stál cedr který měl schopnost uzdravovat lidi. Z tohoto cedru je prý zhotoven i jeden trám v katedrále. Koncem 14. století byla katedrála silně poškozena z příkazu Timúra -Tamerlána. Počátkem 15. století byla opravena gruzínským králem země Kartli, Alexandrem I. V 19. století byly přemalovány fresky v apsidě. Vůbec různých přestaveb bylo v historii katedrály hodně.

Obě stavby jsou nádhernou ukázkou stavitelského umění dávných gruzínských architektů a dokladem šíření křesťanství, jak jsme mohli sledovat v pěkném TV seriálu Cesty křesťanství. Bohužel, současné neklidné poměry v bývalých Kavkazských republikách asi dlouho neumožní turistům a milovníkům pokladů architektury osobně poznat tyto krásné chrámy, natož volně cestovat Gruzií, Arménií. Nelítostné národnostní konflikty,občanská válka, hrozné ekonomické podmínky, všeobecný chaos, bída a tragedie statisíců hrdých kavkazanů jsou strašnou daní rozpadu Sovětského impéria.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress