Hlavní stránka

Ananuri, Gruzie

(01.07.2007)

Hrad Ananuri se v 16.-18. století stal nejdůležitější pevností ze všech, které lemovaly cestu z Mcchety na sever, směrem do nitra Kavkazu, k jediné přirozené průrvě v horské hradbě. Jde o jeden z největších a nejkrásnějších pozdně feudálních architektonických komplexů Gruzie.

Odpradávna po této trase putovaly karavany obchodníků, ale také vojska dobyvatelů. Zmínky o její důležitosti se najdou už v dílech římských, arabských, arménských i gruzínských kronikářů. Proto měla tato cesta vždy obrovský strategický význam a o její ovládnutí byla svedena nejedna krutá bitva. Postupně tu také byla vybudována řada pevností, které měly přispět k ovládnutí této důležité trasy napříč Kavkazem. Z těch které se dochovaly do dnešních dnů, je rezidence rodiny Eristavi Aragvi -  Ananuri - tou nejpůsobivější.

Pevnost a klášter Ananuri

Opevněný areál sloužil jako rezidence aragviských eristavů až do roku 1743 a tento rod patřil k nejmocnějším feudálním rodům v zemi. Jejich bohatství je nakonec znát i na pojetí celé stavby.

Cimbuří z drobného zdiva, zpevněné kruhovými baštami, lemovalo prodloužený, nepravidelný tvar knížecího dvora, který měl své vodní zdroje a lázně. Vytvořit tuto nádhernou architekturu trvalo asi jedno století. Pevnost byla založena v 16. století, ale hlavní období její výstavby nastalo až v 17. století.

Půdorys Ananuri

Ananuri se skládá ze dvou částí - horní a dolní pevnosti. Horní pevnost je lépe zachovalá a tvoří ji dva chrámy a zvonice.

Ústředním bodem pevnosti byly katedrály. Nejstarší je pravděpodobně jednolodní kostel Mkurnali se zvonicí, který pochází ze 16. století. V jeho sousedství byl v letech 1650 - 1660 postaven takzvaný malý kupolovitý kostel Gvateba a na východní straně pevnosti byla v roce 1689 dostavěna velká katedrála s kupolí.

Všechny tyto monumentální stavby se téměř nevejdou do úzkého prostoru mezi hradbami. Velká katedrála patří k ozdobám gruzínské architektury 17. století a to nejen svými rozměry, ale především svým estetickým řešením. Tehdejší mistr stavitel k její stavbě nepoužil cihly, jak bylo v 17. století obvyklé, ale vrátil se k dřívější tradici stavby chrámů, k užití kamenných bloků. Pozoruhodná jsou také zvláštní dekorativní architektonické prvky na průčelích stavby, kde se mísí odkazy místního umění s íránskými vlivy a lidovou představivostí. Tak například na vnější zdi svatyně byl symbolický kříž ozdoben motivy představující Strom života, které pocházejí z Asie. Zobrazené postavy a figury pak zastupují místní víru kavkazské oblasti.

Pohled do údolí řeky Aragvi

Je pravda, že z uměleckého hlediska jsou tyto reliéfy zpracovány s mnohem menší pečlivostí, než tomu bylo u řady starších staveb, avšak jejich styl dokonale odráží specifickou situaci země, ležící mezi Východem a Západem. Architektura Gruzie se v 16. - 18. století vyvíjela v jednotlivých částech země velmi rozdílně, podle toho jaká kde byla politická situace. Společným znakem byl ale postupný umělecký úpadek staveb té doby. Z tohoto pohledu se Ananuri nastoupenému trendu vymyká a patří bezesporu mezi reprezentativní díla pozdního období gruzínské architektury.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress