Hlavní stránka

Čína

Anglický název: China, leží na kontinentu 'Asie'
 

Další informace o státě 'Čína' na www.ingema.net

 

Hutongy - tajemství Pekingu.

18.05.2014

Peking patří mezi metropole, kde se nikdy nebudete nudit. Najde se zde něco pro každého. Milovníci umění mohou trávit dlouhé hodiny v Čínském národním muzeu. Obdivovatelé dávných dějin se během putování Zakázaným městem můžou cítit jako za dob dynastií Ming a Qing. Ti kdo se zajímají o nejnovější historii můžou trávit čas na Tienanmen (Náměstí Nebeského klidu) a sledovat čínské turisty jak si dělají vzpomínkové snímky s podobiznou soudruha Mao. Cestovatelé, které zajímá duchovní dimenze Pekingu, by měli navštívit lámaistický chrám Yonghegong - největší buddhistickou svatyni metropole nebo vizitku Pekingu Chrám Nebes. Sportovní nadšenci určitě rádi navštíví olympijský stadion a bazény. Ti, kteří touží po kontaktu s přírodou, můžou putovat přes nespočet parků, včetně obrovského komplexu zahrad v okolí Letního paláce. Z jednoho místa na druhé se snadno dostanete na kole. Kdykoliv se cestou můžete zastavit na něco dobrého na zub v jedné z četných hospůdek. Město žije rychle, oslněno světly neonů a motorek, všechno je zde velké, vysoké, široké. Ti, kteří hledají klidnější tvář Pekingu, by však měli podniknout procházku čtvrtěmi zastavěnými hutongy.

V diskusi 0 příspěvků Agoda.com

Čínští disidenti a jejich akce v San Francisku

20.08.2013

V kalifornském San Francisku žije a působí početná skupina čínských disidentů, kteří každý rok pořádají množství zajímavých akcí, tradičně už v letních měsících, kdy do města na březích Pacifiku přijíždí nejvíc turistů. To samozřejmě s nelibostí sleduje zdejší čínský konzulát, který vidí mnohem raději, když se vyvěšují rudé vlajky nad čínskou čtvrtí města, propaguje se komunistická Čína nebo alespoň když bývalí občané projevují lhostejnost a hledí si pouze své práce a výdělků.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Čína postaví nejvýkonnější vnitrostátní letiště světa

24.10.2012

S prudce rostoucí leteckou přepravou začínají mít všechna nejvýznamnější letiště světa vážné problémy s odbavováním cestujících. Čína proto plánuje postavit u Beijingu obří megahub, který by odbavil 130 milionů lidí ročně. To je o 23 milionů víc než mezinárodní letiště Heathrow v Londýně a J. F. K. v New Yorku dohromady.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejvýše položené letiště na světě

11.01.2012

Čína v roce 2012 zahájí práce na výstavbě nejvýše položeného letiště světa. Bude se nacházet opět v Tibetu ve výšce 4436 m n. m. To je přibližně 100 metrů nad současným nejvýše položeným letištěm na světě Qamdo Bamda (Bangda Airport - BPX) u města Čhamdo (4334 m n. m.), které se ale nachází v jiné části Tibetu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Čínské rychlodráhy rychle přibývají

05.12.2010

Čínská města Wuhan a Guangzhou spojila koncem roku 2009 nová supermoderní železniční trať se 28 soupravami pro 1300 cestujících. Harmony Express po ní jezdí průměrnou rychlostí až 350 kilometrů v hodině.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Čína má druhou nejsilnější ekonomiku na světě. Předběhla japonskou.

25.10.2010

Čínský ekonomický drak vyletěl nad poněkud ochablou japonskou ekonomiku. Nejlidnatější země světa se poprvé stala světovou ekonomickou dvojkou a má před sebou už jen USA. Odborníci tvrdí, že Čína zanedlouho může sesadit z trůnu i dosavadního ekonomického krále (21. století bude stoletím Číny).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

V Číně jezdí od 26. 12. 2009 nejrychlejší vlaky na světě

27.12.2009

Čína zahájila provoz na vysokorychlostní železniční trati mezi městy Wu-chan (hlavní město provincie Chu-pej, kterým protéká 3. nejdelší řeka světa - "Dlouhá řeka" Chang Jiang) a Guangzhou (česky Kanton na "Perlové řece" Zhu Jiang v provincii Guangdong). Na této trati jezdí od konce roku 2009 vlaky průměrnou rychlostí 350 kilometrů za hodinu. Podle místních oficiálních médií se jedná o současnou nejrychlejší železnici na světě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Z Kantonu ke Třem soutěskám

11.01.2009

Dnes je Čína spolu s Japonskem nejznámější oblastí Dálného východu. Filmy a jiná média nás zahrnují tisíci údaji a zvídavý občan si může na internetu najít hromadu faktů o staré i dnešní Číně. Nebylo tomu tak vždycky.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Terminál 3 letiště Capitol v Beijingu je v provozu

26.04.2008

Dne 29. února roku 2008 byla poprvé oficiálně otevřena rozlohou největší stavba světa - nový Terminál 3 na mezinárodním letišti Capital (PEK) v čínském Beijingu. Byla postavena, stejně jako desítky dalších moderních staveb ve městě, především pro snadnější odbavení návštěvníků a sportovců při příletech a odletech na nadcházející XXIX. letní olympijské hry.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Z Kantonu za hazardem do Macaa

06.03.2008

Celá tato cesta byla vlastně hazardem. Ale krásným, plným dobrodružství, kdy člověk neví, ve které zemi bude spát další dny a co se mu z plánu cesty podaří splnit. Začalo to už na "pasovce" doma. Vrátil jsem se z delšího zahraničního pobytu, měl jsem devizové konto v bance a do penze mi scházely ještě dva roky. Při žádosti o výjezdní doložku mi "příslušník" řekl: "Pane, to nestačí mít dost deviz; máme tady nepsané pravidlo, že nestraníci mohou dostat výjezdní doložku pouze jednou za tři roky. Jo, to kdybyste byl v penzi, můžete mít doložku každý týden." Za 14 dní jsem tedy přišel s výstupním razítkem ze zaměstnání a protože si nespočítali léta, dostal jsem skutečně doložku bez problémů. V plánu jsem měl cestu "Kolem Jihočínského moře" a za 3 měsíce, v létě r. 1987, jsem se vydal na cestu.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Hongkong (Xianggang) - Čína

19.12.2007

Již 10 let patří území tohoto asijského ekonomického tygra znovu k Čínské lidové republice, ne však pod jeho výkonnou správu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Beijing - Čína

28.11.2007

Hlavním městem Čung-chua žen-min kung-che-kuo nebo Zhonghua Renmin Gongheguo (to podle toho, jakou transkripci zvolíte), anglicky People´s republic of China, česky Čínské lidové republiky, 3. největšího státu podle rozlohy a nejlidnatějšího státu světa s asi 1,3 mld. obyv. (2006) je Beijing ležící na 40. rovnoběžce severní zeměpisné šířky.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Velká čínská zeď

21.11.2007

"Dračí tělo" nejdelší pozemské "nekonečně dlouhé zdi" postavené před nájezdy a vpády kočovných kmenů a Mongolů se vine od Žlutého moře od Shanhaguanu v provincii Hebei po Nefritovou bránu v Jiayugánu v provincii Kan-su na okraji pouště Gobi, kde končila sféra vlivu Číny a začínala pustina Střední Asie.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Xi´An - Čína

14.11.2007

Xi´An (v překladu "Věčný mír") leží 900 kilometrů jihozápadně od Beijingu na řece Wei He a je známým historickým městem, výchozím místem dávné Hedvábné stezky. Prý zde kdysi pobýval i slavný benátský kupec Marco Polo.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Shanghai - Čína

02.10.2007

Je to nejlidnatější a nejprůmyslovější čínské město s rozlohou 6340 km čtverečných a s 18 miliony obyvatel (2007), tj. s hustotou osídlení 2839 obyvatel na kilometru čtverečném, leží na 31 rovnoběžce severní šířky a 121 a půltém stupni východní délky.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Chep Lap Kok, Hong Kong International Airport – (HKG) – Čína

17.01.2007

V čínském Xianggangu (čínsky), celosvětově známém jako Hong Kong bylo koncem XX. století vybudováno nové mezinárodní letiště, když v samém centru města ležící starý Kai Tak nevyhovoval moderním trendům letecké přepravy. V přelidněném městě a jeho okolí ale nebyly k dispozici žádné vhodné pozemky pro tak rozsáhlou stavbu. A tak jako jediné možné řešení se nabízelo postavit nové letiště na umělém ostrově podobně jako je Kansai v japonské Ósace.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Park Národností v Pekingu

11.02.2005

Společně s PhDr. Jiřím Šímou, DrSc., s nímž jsme do Pekingu putovali, a s jeho zdejšími přáteli a hostiteli navštěvujeme nově vybudovaný a nedávno otevřený Park čínských národností.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress