Hlavní stránka

Hutongy - tajemství Pekingu.

(18.05.2014)

Peking patří mezi metropole, kde se nikdy nebudete nudit. Najde se zde něco pro každého. Milovníci umění mohou trávit dlouhé hodiny v Čínském národním muzeu. Obdivovatelé dávných dějin se během putování Zakázaným městem můžou cítit jako za dob dynastií Ming a Qing. Ti kdo se zajímají o nejnovější historii můžou trávit čas na Tienanmen (Náměstí Nebeského klidu) a sledovat čínské turisty jak si dělají vzpomínkové snímky s podobiznou soudruha Mao. Cestovatelé, které zajímá duchovní dimenze Pekingu, by měli navštívit lámaistický chrám Yonghegong - největší buddhistickou svatyni metropole nebo vizitku Pekingu Chrám Nebes. Sportovní nadšenci určitě rádi navštíví olympijský stadion a bazény. Ti, kteří touží po kontaktu s přírodou, můžou putovat přes nespočet parků, včetně obrovského komplexu zahrad v okolí Letního paláce. Z jednoho místa na druhé se snadno dostanete na kole. Kdykoliv se cestou můžete zastavit na něco dobrého na zub v jedné z četných hospůdek. Město žije rychle, oslněno světly neonů a motorek, všechno je zde velké, vysoké, široké. Ti, kteří hledají klidnější tvář Pekingu, by však měli podniknout procházku čtvrtěmi zastavěnými hutongy.

Hutong je tradiční způsob stavby nízkých, šedých domů, typický pro Peking. Každé nádvoří je obklopeno čtyřmi domy a ty se pak pojí ve větší celky. Při pohledu shora proto vypadá síť hutongové zástavby jako včelí plástev. 

Při pohledu shora vypadá síť hutongové zástavby jako včelí plástev

Městem se proto táhne síť úzkých uliček, ve kterých je z jedné strany lehké se ztratit, ale z druhé strany tady můžete spatřit skutečný život obyčejných lidí jako před mnoha léty. Malé stánky se zde mísí s velkými obchody. Úzké uličky matou hlavně řidiče aut a zahraniční návštěvníky, avšak místní cyklisté zde nemají problémy s orientací. Děti v uniformách jdou do školy nebo si po škole hrají na ulici. Před domy doutnají cihlové krby.

Hutongy jsou rájem pro milovníky architektonických skvostů a nevšedních detailů. I na na první pohled nezajímavé, rozpadající se budově můžete najít starožitné kované klepadlo, kamenné reliéfy nebo krásně zdobené keramické dlaždice. Všechny budovy jsou podle pravidel feng shui umístěny paralelně k sobě, vrata a dveře jsou obvykle otočeny směrem k jihu stejně jako v čínských chrámech. Každé nádvoří je jiné, liší se velikostí i způsobem využití. Často na nich visí prádlo, některé dnes slouží jako zahrady. Mezi domy můžete najít malé chrámy.

I na nezajímavé, rozpadající se budově můžete najít starožitné kované klepadlo

Názvy hutongů převážně vznikaly od jejich funkce nebo od toho, co se v nich dá získat, jmenují se například: Pražených fazolí, Kloboučníků, Skladiště rýže nebo Černého sezamu. Můžete také najít hutongy s poetičtějšími názvy jako: Deště, Úspěchu, Ulička čisté země nebo Ulička koňského ocasu.

V Pekingu je mnoho cestovních kanceláří, které organizují prohlídky hutongů. Nicméně, nejlepší způsob, jak se seznámit s touto jedinečnou tváří města, je vydat se do těchto čtvrtí na vlastní pěst. Nejzajímavější hutongy v Pekingu najdete v okolí Zvonové a Bubnové věže anebo v blízkosti jezera Houhai. Najdete tam také stylové hostely a kavárny - hutongy se pomalu stávají uměleckou enklávou Pekingu.

Každé nádvoří je jiné, liší se velikostí i způsobem využití

Bohužel, mnoho lidí si myslí, že hutongy pouze zabírají cenný prostor v centru města a tak tyto čtvrtě pomalu mizí z Pekingu. Stále častěji se objevují zprávy, že jsou bourány a jejich obyvatelé jsou přesídlováni do pohodlnějších a méně tradičních podmínek. Na místě šedých domků vyrůstají mrakodrapy a dálnice. Pro ostatní (téměř čtvrtinu obyvatel hlavního města) jsou hutongy prostě domovem.

Článek vznikl ve spolupráci s rezervačním portálem Agoda.com nabízejícím široký výběr ubytování v Číně i po celém světě.

Foto: iStock


 

Agoda.com

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress