Hlavní stránka

V Číně jezdí od 26. 12. 2009 nejrychlejší vlaky na světě

(27.12.2009)

Čína zahájila provoz na vysokorychlostní železniční trati mezi městy Wu-chan (hlavní město provincie Chu-pej, kterým protéká 3. nejdelší řeka světa - "Dlouhá řeka" Chang Jiang) a Guangzhou (česky Kanton na "Perlové řece" Zhu Jiang v provincii Guangdong). Na této trati jezdí od konce roku 2009 vlaky průměrnou rychlostí 350 kilometrů za hodinu. Podle místních oficiálních médií se jedná o současnou nejrychlejší železnici na světě.

Tato trať je dlouhá 1 069 kilometrů a rychlovlaky jí projedou za tři hodiny, zatímco dosud to běžným rychlíkům trvalo deset hodin. Vysokorychlostní trať se budovala s pomocí zahraničních technologií čtyři roky (od roku 2005). Jedná se o úsek tratě, která by měla v blízké budoucnosti spojit Guangzhou s hlavním městem země Beijingem.

Rychlovlak může jet rychlostí až 394,2 kilometrů za hodinu. Je tedy nyní nejrychlejším na světě, protože rychlovlaky v Japonsku jezdí průměrnou rychlostí 243 kilometrů za hodinu, v Německu 232 kilometrů a ve Francii 277 kilometrů za hodinu.

Čína naplňuje ambiciózní program rozvoje železniční dopravy ve spolupráci s firmami Siemens, Alstom a Bombardier s cílem rozšířit současnou železniční síť v délce 86 000 na 120 000 kilometrů, z toho 12 000 má být vysokorychlostních. Již nyní je čínská železniční síť druhá nejdelší na světě po Spojených státech amerických.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress