Hlavní stránka

Švýcarsko

Anglický název: Switzerland, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Švýcarsko' na www.ingema.net

Ostatní:

Od 1. ledna 2002 se musí ve Švýcarsku svítit i ve dne. Platí celoročně.
Max. rychlost na dálnici je 120 km/h, ve městě 50, mimo město 80 km/h. Na rychlostních silnicích 100 km/h.
Blikající zelené světlo na semaforu znamená, že brzy bude červená.
Dálniční známka (r.2007) pouze celoroční a stojí 40 CHF

Telefony:
policie - 117
první pomoc - 144
hasiči - 118
žlutí andělé - 140
 

Nejlepší zemí pro život je Švýcarsko

12.12.2012

Týdeník The Economist zveřejnil koncem listopadu 2012 žebříček zemí, kde bude (podle jedenácti různých ukazatelů) nejlepší se narodit v roce 2013. Zvítězilo Švýcarsko, zato USA se úplně propadly (17. místo). A kolikátá skončila Česká republika? Podívejte se na tabulku pod článkem.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Muzeum tramvají v Zürichu

24.03.2011

V roce 1967 se sešlo několik nadšenců ve starém, nevytápěném tramvajovém depu Burgwies v Zürichu a rozhodli se opravovat a provozovat vysloužilé tramvaje městské veřejné dopravy. K tomuto účelu založili nezištný spolek. Dodnes zrestaurovali 15 historicky cenných vozů městské elektrické dráhy a věnovali tomu 70000 neplacených hodin.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Gotthard Basistunnel

11.02.2011

Dne 15.10.2010 ve 14:18 hodin prorazil razící stroj "Sissi" poslední metry nejdelšího železničního tunelu na světě a tak dělníci, kteří pracovali ze dvou stran proti sobě toho dne vyrubali poslední metr skály, která je oddělovala. Odchylka byla úsměvný jeden centimetr.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejčistší zemí světa je Švýcarsko

26.05.2010

Co se čistoty týká, nemá se naše Česká republika čím chlubit. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu 2009 zveřejnily prestižní světoznámé americké univerzity Yale a Columbia. Ze 147 hodnocených zemí světa je podle jejich hodnocení nejčistší Švýcarsko, ČR silně pokulhává, je až na 68. místě! Ostuda. Pro "potěšení čtenáře" uvádím, že za námi na žebříčku jsou většinou africké státy. Nejhůře dopadla Sierra Leone. Těsně před ní skončily Čad a Konžská republika.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vlakem do Finhaut a Martigny

08.07.2009

V mém plánu cest po jihozápadním Švýcarsku mi zbývá jeden volný den a já dlouho uvažuji nad tím, kam vyrazit. Krásných míst i nejrůznějších památek, které jsem zatím neviděl, je tady tolik...Vyřeší to za mě můj přítel Bohouš Cimprich, bývalý námořník, usazený už dlouhá léta ve Švýcarsku, u kterého mám svou základnu. Z města Monhey, kde se právě nacházím, to totiž není vůbec daleko na francouzské hranice. Proč bych se tedy nemohl podívat do známého horského střediska Chamonix a odtud na horu Mont Blanc?

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Průsmyk Velkého svatého Bernarda

09.04.2009

Na průsmyku Grand-St-Bernard leží velká sněhová pole ještě na konci srpna a to se už nezadržitelně blíží zase doba kdy tu začne padat nový sníh. Tady ve výšce 2469 metrů ho za zimu napadne klidně i 25 metrů a teploty se mnohdy přiblíží až k -30 stupňům Celsia.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Aigle - ráj vinařů a milovníků romantiky

28.03.2009

Mám štěstí, že při poznávání krás Švýcarska mohu strávit několik dní v domě mého přítele, dobrého znalce zdejší přírody a výborného fotografa, který žije ve frankofonní oblasti země už mnoho let. Rodilý Jihlavan a svého času námořník na zaoceánských lodích Bohumil Cimprich emigroval do Švýcarska už v roce 1982 a od té doby žije v malebném a starobylém městě Monthey nedaleko Ženevského jezera.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Walliské Alpy nazývají Italové Alpi Pennine

21.03.2009

Svou rozlohou je to nejrozsáhlejší oblast hlavního alpského hřebene patřícího do nejmohutnějšího horského masivu Evropy. Zároveň je to také turisticky nejpopulárnější pohoří Evropy. Walliské Alpy jsou součástí Vnitřních krystalických Alp a patří k nim řada čtyřtisícových vrcholů. Po hřebenu tohoto pohoří vede státní hranice mezi Itálií a Švýcarskem, která pohoří dělí na severní (švýcarskou) a jižní (italskou) část.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Švýcarsko vstoupilo do schengenského prostoru

12.12.2008

Švýcarská konfederace dne 12. prosince 2008 otevřela své pozemní přechody na hranicích se zeměmi EU a ukončila zde kontroly osob. Od půlnoci na dvanáctý prosinec je tato alpská země plnoprávným členem schengenského prostoru. Protože však nepatří do jednotného celního prostoru Evropské unie, kontroly zboží na hranicích nadále zůstávají v platnosti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kolik máme různých Švýcarsk?

03.12.2008

Hned v úvodu se omlouvám za gramaticky problematické použití jedinečného názvu státu v množném čísle. Také mi to rve uši, ale nemohu si pomoci. Tato nezvyklá otázka mě napadla, když jsem v reklamním prospektu kterési brněnské realitní kanceláře četl nabídku rekreačního objektu "v krásné lokalitě Česko-Moravského Švýcarska v blízkosti vodní nádrže Vír."

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Bellinzona je v Ticinu

18.03.2008

Do švýcarského Ticina jsme se vydali vlakem z Milána. Z monumentálního vlakového nádraží jsme odjížděli na sever k Alpám večer. Hned za městem začínají první kopečky a s nimi i železniční tunýlky, kterými vede trať.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Ovocnářství u Bodamského jezera.

02.08.2007

Na Bodamském jezeře se stýkají hranice tří států: Německa, Rakouska a Švýcarska. Nejkratší východní úsek břehu, tvořený deltovitým ústím řeky Rýn a skalnatými výběžky Alp, patří nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlberg. Jižní švýcarský a severní německý břeh jsou mnohem delší. K vodě se tu sklánějí většinou dlouhé mírné svahy, které spolu s příznivým podnebím poskytují tradičně dobré podmínky pro pěstování ovoce a vinné révy.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Benediktinský klášter sv. Jana v Müstairu - Švýcarsko

03.10.2004

Po obloze se honí mraky a já se dívám, jak dole pode mnou, v zahradě ohraničené kamennou zdí okopávají jeptišky záhonky a vozí v kolečku vytrhaný plevel na kompost. Ve dne sedmkrát a jednou na sklonku noci se jeptišky modlí a zpěvem velebí svého Pána. A jako kdysi, na samém počátku benediktinského řádu, odcházejí pak na zahradu či na pole, kde pomáhají kosit seno nebo pěstují zeleninu. Modli se a pracuj, to je jejich heslo. A práce je tu jistě víc než dost. Je spíše s podivem, že tak vysoko v horách vůbec něco vyroste.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Švýcarská etuda

15.10.2001

Stačí se zeptat muže v Lausanne, co si myslí o Ženevanech, či téhož muže, jak smýšlí o obyvatelích Bernu; zeptejte se obyvatele Basileje, zdali by chtěl být považován za curyšského občana či zda má rád obyvatele hlavního města, je to stejné, jako když se zeptáte muže z Churu, zdali má blíže k muži z Měsíce či krajanovi ze St. Gallenu.

V diskusi 0 příspěvků Otto Zwettler

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress