Hlavní stránka

Kolik máme různých Švýcarsk?

(03.12.2008)

Hned v úvodu se omlouvám za gramaticky problematické použití jedinečného názvu státu v množném čísle. Také mi to rve uši, ale nemohu si pomoci. Tato nezvyklá otázka mě napadla, když jsem v reklamním prospektu kterési brněnské realitní kanceláře četl nabídku rekreačního objektu "v krásné lokalitě Česko-Moravského Švýcarska v blízkosti vodní nádrže Vír."

Do Víru jezdím pravidelně od svého nejranějšího dětství a mám k němu silnou citovou vazbu. Okolní pestrou a členitou krajinu považuji, možná i dost subjektivně, za jednu z nejkrásnějších u nás. Pohled z kopce do vírského údolí Svratky byl už za první republiky přirovnáván znalci a milovníky přírody k nízkotatranským horským scenériím. Doktor Habanec z Olešnice, který jako legionář nedobrovolně procestoval Sibiř, srovnával zase mimořádnou jarní povodeň a ledové kry na Svratce v březnu roku 1940 s odchodem ledů na sibiřském veletoku Jeniseji. Abych se však dočetl o Víru jako o Česko-Moravském Švýcarsku, na to jsem si musel počkat až do svých 55 let.

Slovo Švýcarsko navozuje jistě představu turisticky atraktivní, členité horské krajiny. V počátcích rozvoje naší turistiky bylo podobně oblíbené jméno Merán podle jihotyrolského města v alpském údolí řeky Adige, zvaného italsky Merano a německy Meran. Podle něj byl Jimramov na Svratce (nedaleko Víru) nazýván v turistických průvodcích "Meránem Českomoravské vrchoviny" a Sedlec-Prčice ve Středočeské pahorkatině byl zase označován jako "Český Merán".

Vraťme se ale k úvodní otázce, kolik různých krajin je nazýváno Švýcarskem s různým přívlastkem. Každý asi zná České Švýcarsko, kraj pískovcových skal a soutěsek v severních Čechách, a hned za hranicemi v Německu na ně navazující Saské Švýcarsko (Sächsische Schweiz), dohromady Česko-Saské Švýcarsko. Dnes to jsou dva stejnojmenné národní parky. Na další dvě Švýcarska jsem kupodivu narazil v nížinatém Pobaltí. Kašubské Švýcarsko leží v kraji svérázné národnostní skupiny Kašubů v severním Polsku. Je to nesporně nejčlenitější krajina severního Polska s množstvím morénových jezer ledovcového původu a také nejvyšší "horou" celé Severoevropské nížiny – Wieźyca (331 m). Lotyšské Švýcarsko se nachází severovýchodně od Rigy v oblasti národního parku Gauja. Další Švýcarsko už neznám, ale nepochybuji o tom, že někde ještě bude. Země dostatečně hornaté (a sebevědomé) jako jsou Francie, Itálie, Řecko nebo Rakousko si zřejmě název Švýcarsko vypůjčovat nebudou. Neznáte ale nějaké třeba dánské nebo maďarské Švýcarsko? Uvítám váš příspěvek, který by mohl rozšířit seznam dosud známých Švýcarsk. Také vám ten slovní tvar rve uši?


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress