Hlavní stránka

Ovocnářství u Bodamského jezera.

(02.08.2007)

Na Bodamském jezeře se stýkají hranice tří států: Německa, Rakouska a Švýcarska. Nejkratší východní úsek břehu, tvořený deltovitým ústím řeky Rýn a skalnatými výběžky Alp, patří nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlberg. Jižní švýcarský a severní německý břeh jsou mnohem delší. K vodě se tu sklánějí většinou dlouhé mírné svahy, které spolu s příznivým podnebím poskytují tradičně dobré podmínky pro pěstování ovoce a vinné révy.

Jezero zpravidla ani nezamrzá, takže zimy jsou mírné a rozsáhlá vodní hladina významně snižuje i rizika jarních mrazů. Teplota vody také prodlužuje léto a podzim a přispívá tak ke kvalitě sklizených hroznů i dalšího ovoce.

Švýcarský břeh Bodamského jezera

Na německé i švýcarské straně jezera se rozkládá spousta bezvadně udržovaných ovocných sadů. Převládají v nich jabloně, ale také hrušky, švestky a blumy, třešně, maliny a ostružiny. Pěstuje se i hodně jahod a květin. Vinice se vyskytují mnohem více na německém břehu, jehož svahy jsou orientované k jihu a jihozápadu a zachytávají tak nejvíc slunce. Zároveň je to nejjižnější část Německa (spolková země Baden-Württemberg), zatímco v případě Švýcarska se jedná o část nejsevernější. Švýcaři mají pro pěstování vinné révy ještě mnohem lepší podmínky v jižních kantonech a na jih orientovaných alpských údolích.

Švýcarský břeh Bodamského jezera

Ovoce, hrozny i tekuté víno od Bodamského jezera mají svou vyhlášenou kvalitu. Zdejší pěstitelé nemohou soupeřit s jihoevropskými zeměmi v množství, ale těží ze svého dobrého jména. Na každé láhvi vína je umístěn certifikát, který potvrzuje, že se jedná o vyhledávaný regionální nebo lokální produkt od Bodamského jezera a tím hned zvyšuje jeho cenu. Podobně se všude kolem jezera propagují a prodávají i běžné druhy ovoce. Prodávají se u silnic, na farmách a přímo v sadech po celou sezónu, která trvá od léta dlouho do podzimu.

Půvabné okolí Bodamského jezera navštěvuje stále více turistů. V létě převládají rodiny s dětmi, na podzim důchodci. Mnohé farmy proto nabízejí také cenově výhodné ubytování v klidu a zdravém prostředí. Rodiny s dětmi a finančně zajištění němečtí důchodci jsou ty pravé cílové skupiny, na něž se opět zaměřuje nabídka zdravých regionálních produktů od Bodamského jezera. Farmáři dokázali výhodně skloubit svou produkční funkci s nabídkou mimoprodukčních aktivit v oblasti cestovního ruchu. I přes nemalou státní podporu se ale musí stále ohánět a vymýšlet další inovace ve svém podnikání.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress