Hlavní stránka

Stopem přes tři oceány - 9

(09.03.2005)

Na lodi Karmaladen budu brzo končit a tak hledám nějakou další loď. Rixzene a Karmaladen zůstává na Fidži.

Věděl jsem, že jednou si jinou loď budu muset najít, ale netušil jsem, že to bude takhle brzo. Vždyť jsme ještě ani nevypluli. Věděl jsem také, že někdy si lidé na stejné lodi třeba trochu nesednou. Od začátku jsem ale měl divný pocit. Po vstupu na loď první den mi řekla, že mám moc věcí a že si asi některé budu muset dát pod podlahu. I laik ví, že nejmokřejší místo na lodi je pod podlahou. Loď je 19 metrů dlouhá a s Rixzene, Ashem, mnou a Joelem jsme tady čtyři. Místo na moje dva batohy by se určitě našlo. Bylo to hnusné gesto, ale nějak jsem tomu nepřikládal váhu. Mimochodem, pod podlahu jsem si nic nedal. Štvalo mě, že mě tak přivítala, speciálně proto, že si u mě už před odletem objednala flašku vodky, cigarety a sedm dvou-kilových pixel na dělání vlastního piva, což jsem jí rád přivezl.  Bez poděkování si to převzala. Už to objednání tolika pixel je trochu bezohledné, protože by to dohromady vážilo 14 kg z mých na letadle povolených 25kg. Nakonec jsem přivezl 4 pixly na dělání piva, láhev vodky a karton Marlborek. Počítal jsem s tím, že mně to zaplatí ($100).To se nestalo a tak si to teď budu odvážet s sebou až z lodi odejdu. To bude koukat paní doktorka.

Bylo dohodnuto, že za prací na lodi zde v přístavu Vuda Point nám bude platit.Netušil jsem, že to bude pouhých $5 na hodinu.Netušil jsem ani, že nám na den bude počítat jen 6 hodin, i když jsme většinou pracovali 8 až 9 hodin.No budiž.Chtěl jsem ji sice něco udělat a odejit, ale zachoval jsem chladnou hlavu, protože musím ještě vymyslet co budu dělat.Po třech týdnech práce jsem se zeptal jestli bych tedy mohl dostat nějaké ty peníze, které jsem si vydělal, abych si nemusel vybírat z kreditky.Ona mě na to řekla, že ne ona mně, ale já jí musím dát peníze jako zálohu na letenku do Čech, kdybych musel z nějakého důvodu odletět, protože ona je za mě zodpovědná, když jsem napsán na lejstrech lodi Karmaladen.Ty peníze, které jsem si vydělal budou započítané do peněz na tu letenku, kdybych musel odletět. Koukal jsem na ni jako vůl a ona na to, ze mě to už dávno napsala emailem. Takhle důležitý fakt bych tedy určitě nepřehlédnul. Prostě mě to nikdy neřekla a teď lhala. Letenka do Čech by odsud stála $2500. Já jsem jí řekl, že o té záloze slyším poprvé. Trochu jsme se pohádali, což není dobré, ale nedá se nic dělat. Nakonec jsem řekl, proč bych musel letět až do Čech, když můžu letět do Austrálie. Ona na to, ze člověk musí letět tam kde má trvalý pobyt a tak že já musím letět do Čech. Ikdyž jsme jí to už dávno a několikrát řekl, že mám trvalý pobyt v Austrálii, paní doktorka to zapomněla. Když jsem jí to zopakoval a pěkně ji utřel, zmlkla a řekla, že tedy ty peníze, které vydělám půjdou na letenku do Austrálie, kdybych to potřeboval. Já to potřebovat nebudu a tak jsme souhlasili, že mě ty vydělané peníze dá. Jsem na to zvědavý.

Měsíc a půl tady na té lodi makáme s tím, že pak poplujeme na Marshalovy ostrovy a ona nám asi před dvěma týdny řekla, že si na ostrově Vanua Levu koupila pozemek a že tady zůstane.Prý Joel a já ji špatně posloucháme a že neumíme pracovat.Nikdy od ní člověk neslyšel pozitivní názor na práci.Vždy člověk všechno dělal špatně, i když to bylo správné, ale uděláno jiným způsobem než který ona preferovala.Jednou mi ukazovala kudy jdou provazy.Já jsem jí říkal, že takhle asi nejdou, i když jsem věděl, že takhle určitě nejdou.Ona na to ať nemluvím a koukám ať se něco naučím.Po tom co ty provazy protáhla tak jak chtěla, viděla, že je to špatně a tak řekla: "no vidíš, já tady teď vypadám jako vůl jen kvůli tomu, že tě chci něco naučit."V duchu jsem se tlemil jako malej Jarda.Vždy říkala, že když budeme mít otázku, ať se zeptáme.Jednou jsem se teda zeptal.A ona na to: "neptej se a poslouchej, já ti všechno řeknu."No musím říct, že takové ponižování jsem nezažil od nikoho.Kdyby to nebyla žena, tak má ústa rozbitá asi tak na patnáct a půl kousku.Je to škoda, že má plavba na Karmaladen ještě ani nezačala a už vlastně končí.Štve mě hlavně to, že jsem od března přestal hledat jiné lodě, protože jsem počítal s touhle. Mohl jsem najít daleko lepší, ale to člověk nemohl vědět.To je život.Na mořích je hodně lodí a já si jsem jist, že brzo najdu nějakou, která bude plout na nějaké zajímavé místo. Jedna kamarádka mně dala emailovou adresu chlápka, který v polovině listopadu odplouvá z Nového Zélandu do Chile. Už jsem mu napsal a momentálně jsme v jednání. Možná mě za tu plavbu i zaplatí.Uvidím a napíšu. Když to nevyjde, určitě najdu něco jiného.To není vůbec žádný problém.Jen mě zaráží jak tak nepohodová, zakomplexovaná ženská takhle cestuje na lodi, což z 99 procent dělají lidé příjemní, zajímaví a pohodoví. Pani Rixzene to teda není. Štve mě, že neplujeme na Marshallovy ostrovy, ale jsem šťastný, že s Rixzene budu brzo hotový. Snad už ji nikdy nepotkám.

17. října 2004

Dnes jsem dostal email od Bjorniho, který je momentálně na Novém Zélandu.Bjorni dopravuje jachtu z Nového Zélandu do Chile v polovině listopadu. Po pár emailech jsme došli k závěru, že popluju s nimi.Plavba by měla trvat asi měsíc, takže bychom v Chile měli být kolem Vánoc. Majitel lodi přiletí do Chile v lednu, aby na lodi ztrávil 3 týdny a pak Bjorni dopravuje loď na Alijašku s mnoha zastávkami na západním pobřeží Jižní a Severní Ameriky.Říkal, že kdyby nám to klapalo, mohl bych plout až na Alijašku.To bych si určitě nenechal ujít.Po takové expedici bych se potom mohl vydat na západ a udělat celý Tichý Oceán.Jsem rád, že to takhle dopadlo a že vím mou další plavbu.

Teď jen musím najít loď, která pluje z Fidži na Nový Zéland.To by neměl být problém, protože hodně lodí pluje v tuto roční dobu na jih, aby se vyhnuly cyklónům, které se v oblasti Fidži mohou vyskytnout.

Vím, že můj plán byl jiný, ale plány jsou zde proto, aby se měnily a rušily.Moje plavba kolem světa tímto dostává úplně jinou podobu a s tím jsem počítal. Jen né tak brzo.Už se těším.

18. října 2004

Mám dobré zprávy.Našel jsem loď, která míří na Nový Zéland.Jedni moji kamarádi dnes odplouvají a tak jsem se s nimi byl rozloučit.Náhodou kolem šel chlápek, který se s nimi také loučil a říkal, že za týden pluje na Nový Zéland. Zeptal jsem se ho jestli nehledá posádku. On říkal, že ne, ale že mě klidně vezme jestli chci plout.Neváhal jsem.Mám to tedy zase načrtlé a naplánované.

Stopem přes tři oceány 1

Stopem přes tři oceány 2

Stopem přes tři oceány 3

Stopem přes tři oceány 4

Stopem přes tři oceány 5

Stopem přes tři oceány 6

Stopem přes tři oceány 7

Stopem přes tři oceány 8


 

Martin Duda

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress