Hlavní stránka

Uganda

Anglický název: Uganda, leží na kontinentu 'Afrika'
 

Další informace o státě 'Uganda' na www.ingema.net

 

Marabu, shoebill a jeřáb

21.01.2012

Ugandské nebe křižuje nepřeberné množství ptačích druhů - od těch malých až po orly a čápy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Královské hrobky Kasubi - Uganda

27.03.2007

Hlavní město Ugandy Kampala leží na řadě pahorků, které se zdvíhají nad ostatní zástavbu a dávají skvělou možnost prohlédnout si toto africké velkoměsto poněkud z nadhledu. Tu je na návrší kostel s parkem, tu stará pevnost, jinde zase chudinské slumy, odkud se obyvatelé přímo ze dveří svých chatrčí mohou dívat na věžové domy v samém středu města. Jednomu z těchto pahorků západně od srdce Kampaly vévodí vysoká kuželovitá stavba připomínající obří chýši. Je to bývalý bugandský královský palác a královské hrobky Kasubi v jednom.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Prameny Nilu - Uganda

06.12.2006

Druhá nejdelší řeka Nil byla odedávna zahalena tajemstvím. Římský básník Marcus Annaeus Lucanus na začátku našeho letopočtu dokonce pochyboval o tom, zda je vůbec možné najít jeho prameny, když napsal: "Nec licuit populis parvum te, Nile, videre" (Zůstává národům odepřeno, Nile, tvůj pramen uzřít). Přes usilovné snahy celé řady pokolení poznat, jak vzniká Nil, se úspěch dostavil až na sklonku 19. století. Od těch dob spatřilo mohutný výtok řeky Nil z Viktoriina jezera už hodně lidí, ale do vesnic na jeho březích cizinec zavítá jen málokdy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ruwenzori

27.10.2005

Domorodci tomuto pohoří říkají "Runssóro", což znamená něco jako "Kolébka mraků" nebo "Deštné hory". A je to ve všech směrech pozoruhodné pohoří. Leží na západní hranici dnešní Ugandy asi tři sta kilometrů vzdušnou čarou od jejího hlavního města Kampaly. Jeho masív se táhne mezi dvěma jezery v příkopové proláklině, kde téměř každý pahorek v této oblasti je vulkanického původu a chrlil kdysi lávu. Jen Ruwenzori vzniklo vyzdvižením krystalického podloží v délce něco kolem 120 kilometrů a šířce necelých 50 kilometrů. A vyzdvižení to bylo tak mocné, že mezi jeho vrcholy je tu hned několik pětitisícovek. To ale ani zdaleka není jeho jediná zvláštnost, pro kterou ho znalci Afriky považují na jedné straně za nejkrásnější a na druhé straně za nejcizorodější oblast kontinentu.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress