Hlavní stránka

Marabu, shoebill a jeřáb

(21.01.2012)

Ugandské nebe křižuje nepřeberné množství ptačích druhů - od těch malých až po orly a čápy.

Mezi vůbec největší čápy ostatně patří africký marabu. Rozpětí jeho křídel může přesáhnout i tři metry, což v ptačí říši mohou překonat už jen dva druhy albatrosů.

Marabu

Marabu

K čápům patří ostatně i jeden z nejpodivuhodnějších ptáků, anglicky nazývaný "shoebill". Své jméno dostal evidentně podle tvaru svého mohutného zobáku, který mívá kolem 30 cm. Obrovský šedivý člunozobec Balaeniceps rex nemá ani český ekvivalent svého jména. Dospělý pták je 115-150 cm vysoký a jeho rozpětí křídel se pohybuje kolem 230-260 cm. K životu si oblíbil odlehlé bažiny v Ugandě, Súdánu a Zambii a tak se o něm ví jen velmi, velmi málo.

Shoebill

Shoebill

V kalných vodách loví ryby, žáby, hady i malé krokodýly a drobné savce. Hnízdí na zemi obvykle v době sucha a sedí na jednom maximálně třech vejcích asi měsíc. Malým shoebills trvá přibližně tři roky než dospějí.

Shoebill

Shoebill

Pro Evropu byl objeven až v 19. století, ale starým Egypťanům a Arabům byl dobře znám. Arabové ho nazývali Abu markub a Egypťané ho zobrazovali na svých obrázcích už hluboko v dávnověku.

Jeřáb paví

Jeřáb paví

Typickým ugandským ptákem je také jeřáb paví se svou charakteristickou korunkou na hlavě.  Jeřábi jsou proslulí obřadnými svatebními tanci, monogamií a péčí, kterou věnují svým mláďatům. Obraz tohoto nádherného ptáka se nakonec ocitl i na státní vlajce Ugandy.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress