Hlavní stránka

Maďarsko

Anglický název: Hungary, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Maďarsko' na www.ingema.net

Ostatní:

Telefony:
policie - 107
první pomoc - 104
hasiči - 105
žlutí andělé - 188

Povolené rychlosti:
město 50, mimo město 80, dálnice 120 km/h. Při jízdě mimo obec musí auta svítit i ve dne.

Ceny paliv (červen 2002):
benzín 95 - ekvivalent cca 0,95 euro
nafta - ekvivalent cca 0,85 euro

Poplatky: Platí se na dálnici vedoucí do Budapešti ze západa i východu. Novinkou je od ledna 2008 elektronická dálniční nálepka. Nic se nelepí na sklo, ale vše kontroluje kamerový systém a policejní hlídky.
 

Svatý Štěpán v Maďarsku

20.11.2021

O maďarském státním svátku svatého Štěpána bylo napsáno v našich sdělovacích prostředcích již mnoho pojednání. Teprve, když se ho může člověk účastnit, tehdy pochopí, o jaký svátek jde a jaký má tato oslava pro Maďary význam.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Cesta do historie na zámku Pápa

29.04.2019

Projíždíme několika předměstskými ulicemi a ocitáme se u oslnivě bílých budov zámku, obklopeného rozlehlým anglickým parkem s mnoha okrasnými dřevinami. Jsme v městě Pápa, kam jsme se dostali při návratu z lázeňského města Tapolca, kde jsme mohli prozkoumat proslulé jeskyně a podzemní jezero. Pápa, která má necelých 34 tisíc obyvatel, leží na trase naší cesty, vzdálena jen 42 kilometrů od Györu, odkud chceme pokračovat po pohodlné maďarské dálnici a pak kolem Bratislavy dál na Moravu. Takže nám zbývá dost času na návštěvu města a hlavně zámku, který býval sídlem významného rodu Esterházyů.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

V jeskyních a na podzemním jezeře města Tapolca

14.07.2018

Do lázeňských měst kolem maďarského jezera Balaton směřuje každoročně množství turistů, kteří tady nacházejí léčivé prameny a k tomu navíc zajímavé zážitky v krajině vinic a historických měst i hradů a zámků, kde se kdysi psala historie někdejších Uher. Mezi ta nejzajímavější místa patří město Tapolca, ležící jen 12 kilometrů severně od Balatonu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Zámek ve Fertödu - maďarské Versailles

17.04.2015

Z lázní Bükfürdö, kde máme na několik dní příjemnou základnu k výletům po severozápadním cípu Maďarska, to sem není daleko - necelých třicet kilometrů. A tak vyrážíme autem přes nedalekou obec se zajímavým názvem Bé směrem k zámku, někdejšímu hlavnímu a velmi významnému sídlu šlechtického rodu Esterházy.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Maďarsko - 1956 úprk před Sověty, po roce 2010 před svým Orbánem

04.05.2013

No vida. Kde zůstala hrdost Maďarů? Za tři roky vlády Viktora Orbána už odešlo z domova přes půl milionu Maďarů. Podle renomovaného ekonomického liberálního týdeníku Heti Világgazdaság (HVG) je hlavním důvodem nespokojenost s tvrdým, někdy až bezohledným stylem vládnutí.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Egerszalók

18.07.2009

Kamenná jezírka, bělostné sintrové náteky a pařící se voda jejíž teplota se pohybuje kolem 65-68 stupni celsia, to ani zdaleka nemusí být jen turecké Pamukkale. Nádherné sintrové kaskády najdete například jen 8 km východně od maďarského Egeru u malé vesničky Egerszalók. Vydatný termální pramen je rozváděn po svahu a vytváří tu atraktivní pahorek z minerálních usazenin. V roce 2007-2008 tu byly v jeho sousedství vybudovány velké lázně, které už teď přitahují spoustu návštěvníků i když terénní a ubytovací kapacity ještě ani zdaleka nejsou hotovy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Pannonhalma - Maďarsko

19.04.2007

Když se v rovinaté maďarské krajině země zvlní byť jen do mírného pahorku, hned je z něho hora. Nejinak je tomu i v Pannonhalmě. Svatou horou tady nazývají návrší nad malým městečkem, na kterém stojí slavný klášter. Když se za pěkného počasí z návrší rozhlédnete, uvidíte na severu město Györ a na jihu Bakoňský les. Samotné městečko s přibližně 3 600 obyvateli leží prakticky přesně na půl cesty mezi Budapeští a Vídní, ve vzdálenosti asi 120 km od obou měst.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Tokaj - Maďarsko

13.02.2007

Francouzský král Ludvík XIV. o zdejším vínu prohlásil, že je "vínem králů a králem vín". Od panovníka vinařské velmoci to je jistě zvláště velká pocta a zdá se, že Francouzi na tokajské víno nikdy nezapomněli. Dá se tak soudit alespoň podle toho, že hned jak to bylo možné, skoupili vinné sklepy i kdejakou vinici v okolí.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Na dolním Maroši

22.01.2007

Maroš je hlavní řekou Transylvánie s povodím přesahujícím 30 000 kilometrů čtverečných. V Rumunsku nese název Mureş. Je největším přítokem Tisy. Od středověku do 20. století řeka sloužila jako důležitá dopravní tepna, po které do nížiny proudilo dřevo, sůl, rudy, stavební kámen a další komodity. Dokonce byla téměř sto let splavná i pro parníky, ačkoliv stále se měnící řečiště dělalo vrásky nejen kormidelníkům. Nyní Maďarsku patří pouhých 50 kilometrů ze 750 km celého toku, z toho 28 km po obou březích. U Szegedu se vlévá do Tisy a dolní úsek je dokonce národním parkem.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Zadní dvorek Maďarska

15.01.2007

Slunce již ubralo ranní zubaté světlo a krajem se rozlévá nečekané životodárné teplo. Je polovina listopadu, ale nejzazší jihovýchod Maďarska si užívá letních teplot. Ve společnosti mladých maďarských geografů Tímey a Györgiho vyjíždím ze Szegedu do míst, které spíše známe zpoza oken aut a autobusů mířících tudy dále na Balkán.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress