Hlavní stránka

Maďarsko - 1956 úprk před Sověty, po roce 2010 před svým Orbánem

(04.05.2013)

No vida. Kde zůstala hrdost Maďarů? Za tři roky vlády Viktora Orbána už odešlo z domova přes půl milionu Maďarů. Podle renomovaného ekonomického liberálního týdeníku Heti Világgazdaság (HVG) je hlavním důvodem nespokojenost s tvrdým, někdy až bezohledným stylem vládnutí.

Před Viktorem Orbánem a jeho stranou Fidesz utíká do zahraničí víc lidí než před sovětskými tanky, které krvavě potlačily maďarskou protikomunistickou revoluci v období 23. 10.-10. 11. 1956! Odhaduje se, že tehdy na podzim odešlo ze země na Západ více jak 200 tisíc Maďarů a to bylo dosud považováno za největší exodus Maďarů v moderní historii. Podle HVG vláda Viktora Orbána sovětské okupanty v tomto směru výrazně překonala. Z Maďarska se za tři roky (2010-12) Orbánovy vlády odstěhovalo už přes 500 tisíc Maďarů. Například jen Německo za rok 2011 a první čtvrtletí roku 2012 evidovalo 65 tisíc přistěhovalců z Maďarska.

Jak dále uvádí HVG, emigrace do zahraničí je pro Maďarsko obrovským ekonomickým problémem. Za hranice odešlo 12 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva, zejména pak mnoho odborně a jazykově vzdělaných mladých lidí a jejich odliv se může ještě zvyšovat. Mladým lidem, kteří dostali stipendium na vysoké škole, totiž nový zákon přikazuje dlouhodobou pracovní povinnost ve vybraných lokalitách v Maďarsku (něco jako bývaly umístěnky v ČSSR v padesátých a šedesátých letech 20. století).

Velmi složitá je ekonomická situace země. Ta i přes tvrdá opatření není schopná v posledním období dosáhnout jakéhokoliv hospodářského růstu.

Úprk Maďarů za hranice také boří plány Orbánovy vlády na zvýšení počtu obyvatel Maďarska - přes deset milionů. Tomuto navýšení měl napomoci zákon o dvojím občanství, který umožňuje udělit maďarské občanství menšinám žijícím dlouhodobě za hranicemi Maďarska (Slovensko, Rumunsko, Srbsko aj.). Jejich počet se přitom odhaduje až na pět milionů.

Budapešť zprvu naivně očekávala, po hře na "hrdost" zahraničních Maďarů, že se o maďarské občanství přihlásí až dva miliony zájemců. Omyl, žádost si podalo jen asi 370 tisíc lidí. A většina z menšinových Maďarů, dosud žijících v zahraničí, se po získání občanství do Maďarska nestěhuje a pro zemi tak neznamená očekávaný ekonomický přínos.

Škodolibě se dá dívat na současný úprk Maďarů z pohledu Slováků, Rumunů a Srbů, kteří by si mohli podle pesimistických prognóz za "pár let" vylidněné území bývalých Uher mezi sebe rozdělit.

Na druhé straně může mít vládnoucí Fidesz z masivního exodu Maďarů do zahraničí "radost." Z velké části se nejedná o voliče jeho strany a levicové opozici to tak zřejmě ještě ztíží snahy o vítězství v příštích volbách, které se v Maďarsku budou konat už za rok v roce 2014.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress