Hlavní stránka

Magda Pecoldová

Seznam článků autora na www.ingema.net

Na východ po Steese Highway

26.03.2024

Jsme ve Fairbanks, druhém větším městě centrální Aljašky a máme asi tak dva dny, než bude třeba se začít vracet na jih. Dva dny jsou málo na pořádnou výpravu dál na sever, navíc to vypadá, že tady na Aljašce se počasí nadobro obrací k podzimu. Je 8. srpna a předpověď počasí nic moc. V noci vydatně pršelo a ráno bylo vlhké a vlezle studené.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Za legendou jeďte do Darjiu

28.02.2024

Darjiu je malá rumunská vesnička, dost špatně přístupná – leží mimo hlavní trasy, autem se do ní dá dojet snad jen z jednoho směru, a to ještě po značně rozbité silničce. Je jakoby na konci světa, a tak její pozoruhodný kostel rozhodně nenavštěvují davy – autobus s turisty tu skutečně nedojede. O to větší atmosféru ale má.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Kláštery v Bukovině

12.02.2023

Moldovica, Sučevica, Radauti, Putna. A taky Dragomirna, Voronet, Humorului či Probota, Agapia a Neamt. To jsou jména míst, kde najdete překrásné pravoslavné kláštery s malovanými kostelíky, z nichž mnohé jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO. Nacházejí se v Bukovině, v půvabné zvlněné krajině na severovýchodě Rumunska poblíž hranic s Ukrajinou. Klášterů je zde samozřejmě mnohem víc, ale tyto patří mezi nejhezčí.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Mocǎnitǎ

19.08.2022

Zní to jako jméno indiánské dívky. Nebo název pláže ve Španělsku. A také by to mohl být kubánský koktejl. Jenže chyba lávky - Mocǎnitǎ je obecný název pro úzkorozchodné železnice v Rumunsku, typicky pro oblast Maramureše, Transylvánie a Bukoviny.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Dánsko - Stevns Klint

21.03.2022

Stevns Klint je jedním z dánských příspěvků do seznamu Světového dědictví UNESCO. Jedná se o křídové útesy na východním pobřeží ostrova Sjaelland, na nichž jsou zřetelně vidět stopy srážky obrovského asteroidu se Zemí před nějakými 66 miliony lety, která způsobila smrt dvou třetin živých organismů včetně dinosaurů. 

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Švédsko - Malované farmářské domy v Hälsinglandu

30.01.2022

Většině Čechů se při vyslovení jména Švédsko vybaví hlavní město Stockholm. Možná také Malmö, přístavní město na jihu, kam míří trajekty z Německa. A snad také severská Kiruna, kterou známe z hodin zeměpisu jako město spojené s těžbou železné rudy. Při pohledu na mapu vypadá Švédsko se svými nekonečnými lesy a tichými jezery celkem nezajímavě, zvláště ve srovnání s atraktivním a divokým Norskem. Ale těm, co už v Norsku byli, kteří už nemusí nutně lézt do kopců a dávají přednost klidnému cestování a poznávání, těm nabízí Švédsko mnoho překvapivých zážitků a míst, kde rozhodně nepotkáte davy turistů.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Denali Highway

01.11.2021

Na to, že Aljaška je nejrozlehlejším státem USA, má jen velmi řídkou silniční síť. Však také do naprosté většiny sídel se dá dostat pouze letadlem či po vodě. Typický prázdninový návštěvník ale sotva stihne projet hlavní trasy směřující z Kanady do Anchorage či Fairbanks, případně do atraktivních národních parků na jižním pobřeží. Tam vedou velmi dobré, nebo alespoň velmi slušné asfaltové silnice. Jenže nejsou ani trochu dobrodružné. Pokud máte auto, které zvládne i štěrkovou cestu, a pár dní dovolené navíc, zkuste si projet Denali Highway.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Krzemionki

15.07.2021

Krzemionki je vesnice nedaleko menšího města Opatów v Malopolsku, jihovýchodní oblasti Polska. A nedaleko vesnice se nachází náš cíl, jenž se v roce 2019 dostal na seznam Světového dědictví UNESCO – je to pozoruhodné prehistorické naleziště pazourků.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Strzelno - chlouba románské architektury Polska

05.06.2021

Městečko Strzelno je se svými šesti tisíci obyvateli vlastně taková velká vesnice. Nachází se v Kujavsko-pomořanském vojvodství v okrese Powiat mogileński ve stejnojmenné gmině. Jeho pýchou je dvojice románských kostelů a muzeum. Všechny zdejší památky najdete jen asi dvě stě metrů od rynku a pokud sem nepřijedete v době církevního svátku, zaparkujete zcela bez problémů.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Dempster Highway

02.11.2020

Silnice Dempster Highway spojuje Dawson City v kanadské provincii Yukon s osadami Fort McPherso a Inuvik v provincii Northwest Territories. Je to jediná silniční trasa v Kanadě, která vede až daleko za polární kruh. Dempster Highway byla dokončena v roce 1979 a v celé délce 736 km je štěrková. Je však neustále udržovaná, proto může být otevřená celoročně s výjimkou krátkých období jarního tání a podzimního zamrzání řek. Za Inuvikem na ni navazuje Inuvik-Tuktoyaktuk Highway, která vede až k Severnímu ledovému oceánu.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Mount Robson Provincial Park

20.09.2020

Kanadský provinční park Mount Robson je vskutku klenotem mezi světovými parky. Byl založen roku 1913 a je druhým nejstarším parkem v Britské Kolumbii. Sousedí s Jasper National Park v Albertě, a je od roku 1990 součástí jednoho z nejrozlehlejších přírodních celků na světě pod ochranou UNESCO. Uvidíte tu rozeklané štíty hor, hluboké kaňony, ledovcové řeky a jezera a nespočet vodopádů. A taky tu pramení významná kanadská řeka Fraser River.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Hyder - město duchů

15.06.2020

Hyder je zapadlá americká osada na hranici jižní Aljašky a Britské Kolumbie. Leží již nad padesátou pátou rovnoběžkou, a to je v těchto krajích synonymum pro konec civilizace. Což pro Hyder platí beze zbytku. Dostanou se k němu jen ti, kteří mají v plánu okusit sílu yukonské či aljašské divočiny a vydají se na sever nikoli po docela frekventované silnici č. 97 vedoucí od Vancouvru k Dawson Creek, nýbrž po Cassiar Highway č. 37. Z té je pak nutno ještě uhnout nějakých šedesát kilometrů na západ, až k úzkému zářezu fjordu zvaného Portland Canal. Poté, co překonáte průsmyk Bear Pass a vyfotíte si ledovec, který padá až k silnici, případně asi tak dvacet dalších, které jsou ze silnice viditelné, dorazíte nejprve do městečka Stewart.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Totemy a legendy severozápadního pobřeží Kanady

04.04.2020

Na totemech se některé výjevy často opakují. Vyobrazují příběhy předávané v rodinách z generace na generaci. V detailech se tyto příběhy mohou lišit, ale základní linka zůstává. Snad nejznámější legendou v kulturách pobřežních národů na severozápadním pobřeží Kanady vypráví o chytrém Havranovi, který ukradl slunce, měsíc a hvězdy a tak dal světu den.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Totemy lidu Gitxsan

22.03.2020

V západní části kanadské Britské Kolumbie, tam, kde se Cassiar Highway č. 37 napojuje na Yellowhead Highway č. 16, jež spojuje města Prince George na východě a Prince Rupert na západě provincie, je možno spatřit unikátní památky na kulturu původních indiánských obyvatel. Ti se dnes obecně nazývají First Nations, První národy.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Carcross

06.02.2020

Městečko Carcross se nachází v kanadské provincii Yukon Territory, asi sedmdesát kilometrů jižně od Whitehorse. Dostanete se do něj po silnici South Klondike Highway, jež pak vede dál na hranici Kanady s jižní Aljaškou a do Skagway.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Stavitelé Alaska Highway

01.01.2020

Stavba Alaska Highway byla vskutku průkopnická. To, že silnice vznikla, bylo možné jen díky odhodlání, vytrvalosti a rozhodnosti tisíců mužů. Trasa vedla obtížným nezmapovaným terénem a často ji určovali piloti, kteří prováděli rekognoskaci terénu jen pár dní před tím, než dorazily stavební čety. 

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Mosty na Alaska Highway

24.12.2019

Při stavbě Alaska Highway v roce 1942 musely speciální pontonové jednotky a technické čety spolu s obyčejnými vojáky přemostit na osm tisíc potoků a řek pomocí plovoucích pontonů, důkladných mostů na dřevěných pilířích i obyčejných mostků. Celou dobu přitom stavitelé bojovali s ledy, naplavenými stromy a velkou vodou, která mosty neustále podemílala nebo rovnou odnesla. Jen povodňové deště jich měly na svědomí celkem sto třicet tři.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Canol Road a ropovod - z historie Alaska Highway

10.12.2019

Během 2. světové války vyžadovala výstavba a fungování Alaska Highway a řetězce doprovodných letišť obrovské množství pohonných hmot. Na Aljašku se palivo normálně dováželo na lodích, avšak poté, co se Japonci dokázali dostat na souostroví Aleuty, nebyly již tyto transporty dostatečně bezpečné. Proto se zrodil projekt pro dopravu ropy z vnitrozemí kanadských Severních Teritorií, její další zpracování a distribuci v celém koridoru silnice. Trasa z Yukonu do Severních Teritorií vedla po loveckých stezkách původních obyvatel a pomáhali ji vytyčit trappeři.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Severozápadní etapová letecká trasa (Northwest Staging Route) se zapsala do historie letectví Kanady

24.08.2019

Růst letecké dopravy ve třicátých letech dvacátého století dal vzniknout myšlence na vytvoření tzv. "Velké okružní cesty", která by spojovala kanadský severozápad s Aljaškou, Sibiří a Čínou.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Historie vzniku ALASKA HIGHWAY

08.05.2019

Alaska Highway - její název se často překládá nesprávně jako Aljašská dálnice. Dálnice podle dnešních měřítek to skutečně není, ale na druhé straně tento český překlad výborně vystihuje povahu silnice - totiž že vede tam, kde "dál" už není "nic". Leckdo má ponětí, že Alaska Highway se nachází kdesi daleko na severu amerického kontinentu, ale málokdo ví něco o jejím vzniku a vskutku fascinující historii.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Trasy v Tumbler Ridge stojí za návštěvu

24.02.2019

V Tumbler Ridge geoparku je vyznačeno celkem 48 pěších tras, 14 tras pro kolo a 27 tras pro čtyřkolky nebo sněžné skútry. Trasy jsou různé délky i obtížnosti, některé se nacházejí v blízkosti města a jsou dobře přístupné z hlavní silnice, ale i ty vzdálenější jsou dosažitelné autem.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Tumbler Ridge (Northern British Columbia - severní Britská Kolumbie, Kanada)

12.02.2019

Tumbler Ridge je malé město ve východní části severní Britské Kolumbie. Je to východisko pro návštěvu Global Geopark pod správou UNESCO a také provinčního parku Monkman. Nachází se na spojnici Highway 29 a Highway 52 a je vzdálené 400 km od správního střediska Prince George a 117 km od Dawson Creek, kde oficiálně začíná Alaska Highway. Tato nejmladší obec Britské Kolumbie má 2500 obyvatel. Míříte-li na Aljašskou dálnici, je to do Tumbler Ridge sice zajížďka, ale pokud nejste významně omezeni časem, určitě se vyplatí.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Stříbrná cesta - The Silver Trail

12.12.2018

Yukon, to jsou pro většinu z nás především příběhy zlaté horečky, tak jak je popsal Jack London. Neméně pozoruhodné jsou ale i časy, kdy se po prvotních nálezech zlata začaly objevovat na Yukonu i další vzácné nerostné suroviny. Jednou z nich bylo i stříbro nalezené v divočině kolem dnešního Keno City.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Rezervace orlů bělohlavých - Aljaška, USA

14.12.2006

Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve má rozlohu 48 000 akrů (AM) a je proslulá skvělou možností pozorovat orly bělohlavé. Po celý rok se tu zdržuje 200 až 400 těchto velkolepých ptáků, ale v období od konce října do února jich tu bývá až 4 000.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Zlato v Denali - Aljaška, USA

25.10.2006

Každý už někdy slyšel o zlaté horečce na Yukonu, mnoho lidí ví, že davy zlatokopů se přehnaly i Aljaškou, ale se jménem Denali se nám už zlato nějak neslučuje. A přesto ještě roku 1980 byly zlaté doly v okolí osady Kantishna na 27. místě na Aljašce podle množství vytěženého kovu. Celkem doly vydaly přes tři tuny čistého zlata.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Denali - Aljaška, USA

12.09.1999

Denali znamená v řeči původních obyvatel "Vysoká" a bylo to odjakživa jméno pro horu Mount McKinley, čnící z horského hřbetu Alaska Range, dlouhého šest set mil. Je to také jméno obrovského národního parku, který byl vyhlášen roku 1917 v oblasti kolem této hory, pojmenované nově po prezidentovi Williamu McKinleym.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress