Hlavní stránka

Denali - Aljaška, USA

(12.09.1999)

Denali znamená v řeči původních obyvatel "Vysoká" a bylo to odjakživa jméno pro horu Mount McKinley, čnící z horského hřbetu Alaska Range, dlouhého šest set mil. Je to také jméno obrovského národního parku, který byl vyhlášen roku 1917 v oblasti kolem této hory, pojmenované nově po prezidentovi Williamu McKinleym.

Park však nevznikl kvůli hoře. Od samého počátku bylo záměrem zakladatelů a správy parku chránit přírodu, zvláště velké savce, a vůbec subarktický ekosystém. Roku 1980 se rozloha národního parku a zároveň rezervace zvětšila více než třikrát a dnes tedy činí 23 569 km2.

Denali

Během posledních desetiletí se jméno Denali stalo synonymem jednak pro Mount Mc Kinley, jednak pro skvělou možnost vidět mnoho zvířat v jejich přirozeném prostředí. Je to pravda, ale jen velmi relativní.

Denali - Aljaška, USA

Hora Mount McKinley je nejvyšší horou severoamerického kontinentu. Její vrchol ční do výšky 6 194 m n. m. Je to ojedinělá hora, která se však po většinu roku skrývá v mracích. V informačním středisku zhruba ve dvou třetinách délky Park Road mají na podlaze křížek a na velkém okně pak nakreslenou siluetu Mount McKinley. Když se postavíte na značku a hledíte přes okno do mlhy, tak si můžete podle nakreslené siluety alespoň představovat co byste viděli, kdyby bylo něco vidět. Vrchol hory je jasně viditelný v průměru jen dva až tři dny v měsíci. A i když máte to štěstí a do těchto dvou dnů se strefíte, musíte počítat s tím, že uvidíte horu velmi, velmi vzdálenou: po silnici se k ní můžete dostat nejblíže na 27 mil.

Denali - Aljaška, USA

Se zvířaty to je o něco lepší. Pokud není zrovna hustá mlha, má každý šanci vidět losy, soby karibu a hlavně medvědy grizzly. Díky tomuto lákadlu ovšem návštěvnost mnohonásobně vzrostla a výsledkem bylo zavedení dosti nepříjemných regulačních opatření, která se týkají každého, tedy i těch, co po parku chtějí chodit po svých.

Denali - Aljaška, USA

Přečtěte si pozorně následující informace, abyste návštěvou parku Denali nebyli zklamáni. Budete-li předem připraveni, nebudete pak v parku ztrácet čas a dokážete si lépe vybrat z aktuálních možností nebo podle počasí tak, abyste ze své návštěvy vytěžili co nejvíce.

Národní park Denali - informace.

K národnímu parku Denali je přístup po Parks Highway. Jediný silniční vstup do něj je z této silnice, a to z jihu 237 mil od Anchorage a ze severu 121 mil od Fairbanks. Od východu je možno přijet z Paxsonu (159 mil) po Denali Highway.

Do parku se dostanete i vlakem po Alaska Railroad, po trati vedoucí z Anchorage do Fairbanks. V létě jezdí vlak denně.

Visitor Center se nachází hned u vjezdu do parku. Tam se dozvíte všechny aktuální informace ohledně vstupného, možností kempování, permitů pro volné táboření atd. V okolí vstupu je také několik kratších tras.

Park Road

Dále do parku vede jediná silnice, Park Road dlouhá 90 mil (144 km). Tuto silnici můžete využít pro jednodenní výlet za krásami předhůří Alaska Range nebo jako přístupovou cestu do vzdálenějších oblastí parku.

V každém případě počítejte s tím, že to nebude zadarmo.

V prvé řadě je nutno zaplatit vstupní poplatek (pokud už nemáte Golden Eagle Pass opravňující ke vstupu do všech národních parků USA). V roce 1997 činil tento poplatek 5 USD pro jednotlivce na 7 dní.

Denali - Aljaška, USA

Vlastním autem se dostanete pouze na Míli 14,8, kde končí asfalt. Dále lze po Park Road cestovat pouze autobusem, tzv. shuttle busem. Platí se podle vzdálenosti, kterou chcete absolvovat v autobuse tam a zpět. Při jednodenním výletu se cena jízdného pohybuje v rozmezí 12-30 USD na osobu (pro 1997-1998).

Jelikož během hlavní sezony je po lístcích opravdu veliká poptávka, může se stát, že budou vyprodány. Platí, že 40 % lístků na určitý den se prodává rezervačním systémem už od ledna a 60 % lístků je k dispozici osobně vždy během dvou dnů před odjezdem.

Denali - Aljaška, USA

Pokud byste se na trase rádi zdrželi dva nebo více dnů, bude vás doprava shuttle busem stát "jen" 15 USD, zaplatíte ovšem za nocleh, a to 6-12 USD za noc pro jedno kempové místo. Maximum je 14 dnů. V parku je sedm kempů, které mají dohromady 291 míst. Z toho jen tři jsou přístupné autem, a to kemp Riley Creek u vstupu, Savage River na Míli 13,0 a kemp Teklanika River na Míli 29,0. Nocleh v kempu si také musíte rezervovat předem. Za rezervaci se vždy platí jednorázový poplatek 4 USD. Zato ale můžete využít speciálních autobusů, tvz. camper busů, které mají více volného prostoru na zavazadla, včetně například nafukovacích lodí nebo bicyklů (každý takový camper bus může naložit dvě kola).

Denali - Aljaška, USA

Poplatku za rezervaci kempového místa se nevyhnete. Správce kempu (campground host) vás nesmí ubytovat, pokud jste se ve Visitor Center nezaregistrovali. Což se vám nemusí podařit, když přijedete po zavírací hodině. V takovém případě máte smůlu, i když je například hned v prvním kempu Riley Creek evidentně volno. Na parkovišti se přes noc stát nesmí, nezbývá než odjet úplně mimo park, možná i dost daleko. Jen pokud jste sem přijeli bez auta, máte výhodu: kemp Morino Backpacker funguje na obálkový systém, zájemci se registrují sami.

Ale pozor - při zrušení rezervace, ať už lístku na shuttle bus nebo místa v kempu, zaplatíte znovu, a to 6 USD!

Existují vlastně jen dvě možnosti, jak si užít jedinečné divočiny parku Denali, aniž by vás to finančně zruinovalo.

Jednak se po Park Road můžete vypravit na jeden den na kole. V tom případě zaplatíte vlastně jen vstupní poplatek. S kolem se můžete pohybovat pouze po silnici, nikoli na stezkách nebo dokonce mimo ně.

Park Road

Druhou možností je vyřídit si ve Visitor Center povolení k táboření mimo vyhrazená tábořiště (backcountry permit). V takovém případě zaplatíte vstupní poplatek plus 15 USD, pokud se chcete svézt shuttle busem do vzdálenějších končin. Backcountry permit se vydává zdarma, vždy den předem, rezervační systém tady nelze použít. K permitu se zdarma zapůjčuje kontejner na potraviny (ochrana proti medvědům). Backcountry permit mohou obdržet i cyklisté, kteří si přejí v parku nocovat mimo vyhrazená tábořiště. Ti mohou zanechat uzamčené kolo na takovém tábořišti a přesunout se mimo pěšky. Počet permitů je však omezen - park je rozdělen na 43 částí a každá má stanovenu kvótu pro počet návštěvníků. Navíc některé z těchto částí mohou být uzavřeny z bezpečnostních důvodů, protože se v nich pohybuje například medvědí matka s mláďaty.

Do těchto oblastí se nesmí vstupovat ani při jednodenních túrách, je proto důležité informovat se předem!

Souhrné aktuální informace o Národním parku Denali se dozvíte z časopisu Denali Alpenglow, který obdržíte zdarma v návštěvním centru.

Jedno aljašské pořekadlo praví, že čtyři roční období na Aljašce jsou zima, červen, červenec a srpen. V praxi to znamená, že minimálně do poloviny března je Park Road pod sněhem. Vždy je však možné dojet k ředitelství parku (park headquarters), které je na Míli 3,4, kempovat v Riley Creek Campground nebo dostat povolení k táboření uvnitř parku, ale mimo tábořiště (backcountry permit).

Denali - Aljaška, USA

Na začátku dubna bývá silnice průjezdná až na Míli 15,0 a o měsíc později se dostanete obvykle až na Míli 30,0 k Teklanika River. To platí až do svátku Memorial Day (poslední pondělí v květnu).

Poté začíná letní režim se všemi rezervacemi a poplatky. Shuttle busy jezdí od Memorial Day do Labor Day (první pondělí v září).

V září se koná loterie, na jejímž základě získá celkem 400 soukromých automobilů volný vstup na Park Road v celé její délce; vstup platí na jeden den buď 12., 13., 14. nebo 15. září. Přihlášku do této loterie je třeba poslat poštou v období od 1. července do 31. července, a to na adresu:

Road Lottery, Denali National Park, P.O. Box 9, Denali NP, AK 99755.

Od 16. září až do prvního sněhu je možné cestovat vlastním autem opět až na Míli 30,0. Cyklisté však mohou pokračovat dál. Když nasněží, silnice se uzavírá a do parku se může jen na běžkách, se sněžnicemi nebo se psím spřežením. Sněžným skútrům je vjezd povolen pouze na původní rozloze parku, tj. v hranicích do roku 1980.

Oblast Mount Mc.Kinley - mapa, PDF


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress