Hlavní stránka

Rezervace orlů bělohlavých - Aljaška, USA

(14.12.2006)

Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve má rozlohu 48 000 akrů (AM) a je proslulá skvělou možností pozorovat orly bělohlavé. Po celý rok se tu zdržuje 200 až 400 těchto velkolepých ptáků, ale v období od konce října do února jich tu bývá až 4 000.

Nejlepší doba pro pozorování a fotografování je v listopadu, kdy je ptáků nejvíce a kdy mrazy nejsou tak kruté. Pak není výjimkou vidět na jediném stromě i třicet nebo čtyřicet orlů. Přilétají sem, aby se nakrmili na lososech, kteří se připlouvají třít do řeky Chilkat, a každým rokem to je zcela určitě největší shromaždiště orlů bělohlavých na světě. Teplé prameny totiž způsobují, že některé části řeky většinu zimy vůbec nezamrzají, a orli tak mají snadný přístup k potravě - zbytkům lososů, kteří po vytření umírají.

Teplé prameny nejsou zas tak moc teplé, většinou mají kolem +5 oC, a vyvěrají v naplaveninách u soutoku řek Chilkat s jejími přítoky - řekami Tsirku a Kleheni. Voda se zde hromadí v obrovském podzemním rezervoáru; když v zimě poklesne teplota vzduchu, má to jen minimální vliv na podzemní vody a jejich vyšší teplota pomáhá udržovat úsek řeky dlouhý asi pět mil nezamrzlý. Orli mají docela štěstí, že jeden druh lososů se vytírá právě v těchto otevřených vodách - jiné druhy je totiž nevyhledávají a tyto ryby proto zůstávají skryty pod ledem. Počet orlů pobývajících přes zimu na řece Chilkat ovšem není stejný každý rok, záleží hlavně na počasí a na množství připlouvajících lososů. Sčítání se provádí od konce 70. let. Od té doby přiletělo nejvíce orlů roku 1984, kdy jich bylo napočítáno 3 988. O dva roky později ale například klesl tento počet na 1 124. Čísla samozřejmě nejsou absolutní. Sčítání se provádí letecky vždy dvakrát každou zimu a není snadné se strefit do doby - třeba kvůli počasí - kdy je tu orlů opravdu nejvíce.

Orli se dají nejlépe pozorovat z Haines Highway na Míli 18 až Míli 24. Pozorování a fotografování je povoleno v úzkém pruhu mezi silnicí a řekou. Na naplaveniny řeky, kde orli loví a krmí se, však vstup není povolen. Parkovat se smí jen na vyhrazených místech.

Ještě před padesáti lety však orli bělohlaví nebyli chráněni - naopak se stříleli jako škodná, protože se věřilo, že jejich apetit na lososy může ohrozit komerční rybolov. V období od roku 1917 do roku 1952 bylo kvůli této pověře zabito více než 128 000 orlů za odměnu jeden až dva dolary. V roce 1953 se tato odměna přestala vyplácet a o šest let později začali být orli chráněni dokonce federální vyhláškou. Ale teprve roku 1972 byla na malém území v údolí řeky Chilkat vyhlášena rezervace. Přírodovědci však ještě řadu let marně bojovali za její rozšíření. Dokonce hrozilo, že v údolí bude povolena velkokapacitní těžba a že stromy podél řeky, na kterých orli odpočívají, budou vykáceny. Proti těmto plánům se však postavilo místní obyvatelstvo a brzy se tento v podstatě místní problém stal známý v celých Spojených státech. Výsledkem bylo moratorium na těžbu dřeva v údolí Chilkat a konečně roku 1982 - dvě stě let poté, co se orel bělohlavý dostal do znaku Spojených států - byla ustavena Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve. Tato rezervace je unikátní v tom, že je v ní zakázána jakákoli těžba, avšak jsou povoleny tradiční způsoby obživy, jako rybolov, lov, odchyt do pastí a sběr bobulí.


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress