Hlavní stránka

Zlato v Denali - Aljaška, USA

(25.10.2006)

Každý už někdy slyšel o zlaté horečce na Yukonu, mnoho lidí ví, že davy zlatokopů se přehnaly i Aljaškou, ale se jménem Denali se nám už zlato nějak neslučuje. A přesto ještě roku 1980 byly zlaté doly v okolí osady Kantishna na 27. místě na Aljašce podle množství vytěženého kovu. Celkem doly vydaly přes tři tuny čistého zlata.

Roku 1903, kdy už zlatá horečka na Yukonu končila a stovky prospektorů byly bez práce, se yukonský soudce James Wickersham se čtyřmi přáteli vydal na průzkum Denali s hlavním cílem zdolat vrchol hory. To se jim nepovedlo, zato však poblíž objevili zlato.

 Ruční rýžování zlata na Aljašce.

Zpráva o jejich záborech sem přilákala zlatokopy z Fairbanks o po nálezu zlata na blízké řece Glacier Creek se sem nahrnuly tisíce dobrodruhů. Během pár dnů vyrostla hornická města, mezi nimi Eureka - dnes Kantishna, aby o šest měsíců později byla zase opuštěna. Snadné nálezy skončily a zůstalo tu nějakých padesát obyvatel, kteří se nadále živili těžbou stříbra, olova, zinku a antimonu. Co jim však hlavně komplikovalo život, byly problémy s dopravou.

 Ruční rýžování zlata na Aljašce.

O třicet let později se však staly tři významné události: prezident Franklin Roosevelt zvýšil cenu zlata na 35 dolarů za unci, byla dokončena silnice a v důsledku právě skončené krize nebyla nouze o levnou pracovní sílu. Začal druhý boom této oblasti, který trval až do začátku druhé světové války.

Ruční rýžování zlata na Aljašce.

Naposled se těžba začala zvyšovat po roce 1970, kdy ceny zlata prudce stouply. Stoupalo ovšem i povědomí o ochraně přírody a roku 1976 vstoupilo v platnost ustanovení, tzv. "Mining in Parks Act", které v podstatě zablokovalo další prospektorské práce v chráněných oblastech; existující zábory pak měly pouze čtyřletou lhůtu na ukončení prací.

Když se pak roce 1980 rozšířily hranice národního parku, byly doly v oblasti Kantishna už úplně obklopeny parkem. Z osad, které před necelými sto lety kvetly, toho moc nezbylo. Pouze Kantishna, zůstala. Ale tu již dnes živí jiný průmysl, průmysl turistický.

Oblast Mount Mc.Kinley - mapa, PDF

Související články


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress