Hlavní stránka

Boí - Vall de Boí, Španělsko, Pyreneje

(15.08.2007)

Opevněné centrum vesnice Boí, podle které dostala své jméno celá oblast, se nachází uprostřed údolí na trase středověké cesty vedoucí k dávnému římskému lázeňskému komplexu, na pravém břehu řeky Sant Martí, mezi dvěma skalními výchozy.

Sant Joan de Boí - půdorys kostela

Sant Joan v Boí patří bezesporu k těm nejvzácnějším místním kostelíkům.

Stojí na začátku vesnice a jeho vznik se datuje do 11. až 12. století. V 18. století prošel významnou přestavbou, avšak jeho původní půdorys trojlodní baziliky s apsidami na východní straně zůstal zachován.

 

Lodě jsou odděleny sloupořadím, do kostela se vchází západním portálem. Ke kostelu přiléhá třípatrová zvonice. Štíhlé zvonice u kostelů v celém údolí Boí trčí jako prsty k obloze. Zvonice kostelů v Boí, Taüll a Erill la Vall jsou pohledově navzájem propojené což je považováno za jasný důkaz o jejich využívání k obranným účelům.

Chrám sv. Jana v Boí září jako klenot. Byl pečlivě zrekonstruován ve své románské podobě. Románská architektura pro nás dnes znamená ukázku čistých forem a architektonické strohosti. Je tedy zapotřebí značné dávky představivosti a fantazie aby se člověk dokázal očima i duchem pohroužit do záplavy barev která měla na středověké návštěvníky chrámu tak silný vliv.

Vnitřky kostelů jsou vyzdobené úžasnými nástěnnými malbami z 12. století. Ani se nechce věřit, že něco vypadající tak moderně namalovali umělci téměř před tisícem let. Nástěnné malby jsou tak vzácné, že z velké části byly v letech 1919 až 1923 přeneseny do muzea v Barceloně a v Boí jsou jen dokonalé repliky.  Na nich je zobrazen nejen stvořitel, evangelisté a apoštolové, jak by se dalo očekávat, ale mezi nejzajímavější malby tu patří především výjevy z Bestiáře, výjev s muzikanty a žongléry nebo ukamenování sv. Štěpána.

Ukamenování svatého Štěpána, světce který nehledal žádné statky na zemi, ale snil o těch na nebesích. Kvůli svým představám o životě na věčnosti zemřel strašlivou smrtí v utrpení mukách a bolesti. Taková cesta k bohu bývá zobrazována ve středověkých chrámech.

Můžeme jen hádat jak se lidé dívali tehdy na život. Kostel představoval jakýsi práh do jiného světa, existovala zřetelná hranice mezi realitou a fantazií, byl to svět který lidi vnímali srdcem a ne ten který chápali rozumem.

Zdi jsou vyzdobeny obrazy imaginárních zvířat. Výplody fantazie umělců nebo tvorů objevujících se u tradičních jako jsou sloni s kly na hlavě, stvoření která mají svá jména přesto však nepatří do reality. Ale i o těch která pocházejí z tohoto světa se dá říct, že nejsou vždy taková jak se zdají být. Například tento velbloud je ukázkou znázornění pokory před bohem.

Mapa Vall de Boí s popisem jako soubor PDF

Související články: 
Sant Climent de Taüll, Santa María de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulália d´Erill la Vall, La Nativity de Durro, Santa María de Cardet, Santa María de Cóll, Sant Feliú de Barruera a poustevna Sant Quirc de Durro.

Vall de Boí


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress