Hlavní stránka

Vall de Boí - Španělsko, Pyreneje

(01.08.2007)

Pyrenejské údolí Vall de Boí je územím s největší koncentrací románského umění v Evropě. Skupina výjimečně dobře zachovalých kostelíků představuje unikátní příklad kulturní tradice, jež kvetla v Katalánsku ve 12. století. Románské kostely a vesnice, v nichž se nacházejí, jsou příkladem kulturní krajiny, která se přirozeným způsobem rozvíjela, aniž by se ztratil její původní charakter.

Arabská invaze a okupace Iberského poloostrova se nikdy nedotkla horských údolí v Pyrenejích. Avšak navzdory své odlehlosti se obyvatelé těchto údolí již od začátku 2. tisíciletí setkávali s idejemi a kulturními vlivy, které zde přinášeli kupci, putující mniši a křesťanští poutníci cestující do Jeruzaléma a do Santiaga de Compostela.

Navíc ze tří křesťanských oblastí tehdejšího Španělska (Katalánsko, Navarra, León) mělo Katalánsko nejlepší kontakty s vnějšími vlivy. Byl to svět malých hraběcích panství, později v 11. století sjednocených Ramonem Borrellem II. pod hegemonii Barcelony, která trvala až do počátku 15. století. Z Itálie, a obzvláště Lombardie, sem proudily nové kulturní styly, přicházeli řemeslníci a umělci. O jejich vlivu svědčí fakt, že slovo ´lombard´ se v katalánštině stalo synonymem pro ´kamenné zdivo´. Odsud z Katalánska se románské architektonické a umělecké vlivy rozšířily ve 13 až 15. století dál na celý Iberský poloostrov.

Větší mapa

Vall de Boí se nachází v Pyrenejích v oblasti Alta Ribagorça, asi 120 km severně od Lleidy. Hluboké údolí je ukryto pod vrcholy masivu Beciberri/Punta Alta. Není tu téměř žádný průmysl - jen dva vodní mlýny, pila, přádelny vlny a nedaleko vesnice Durro se těží olovo. Voda, která zde pramení, obsahuje síru  a minerály, jsou tu tedy také malé termální lázně. Vesnice v údolí mají dodnes středověký půdorys s domy seskupenými kolem centrální budovy, např. kostela, nebo kolem hlavní silnice (obvykle to byly původní římské cesty).

Vall de Boí je bezesporu kolébkou katalánského románského umění. Celkem devět románských kostelíků v údolí Vall de Boí patří k mistrovským dílům své doby. Jejich románský sloh odráží místní specifika a projevuje se například v řetězci elegantních zvonic, jež stojí po celém údolí. Jedná se o rané románské umění adaptované na izolované horské prostředí a protože se údolí nacházelo mimo významné náboženské trasy, odráží se ve zdejších dílech ceněná individuální osobnost umělců se silným výrazem.

Do souboru patří kostely:

Sant Climent de Taüll, Santa María de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulália d´Erill la Vall, La Nativity de Durro, Santa María de Cardet, Santa María de Cóll, Sant Feliú de Barruera a poustevna Sant Quirc de Durro.

Prvních sedm jmenovaných se využívá pro náboženské účely od jejich vysvěcení v 11. až 12. století až do dneška. Generace za generací se tu obyvatelé údolí scházeli k náboženským, kulturním i vesnickým obřadům.

K souboru kostelíků patří ovšem také nástěnné malby, jež původně zdobily hlavní kostely a ve 20. letech 20. století byly přeneseny do Národního muzea katalánského umění v Barceloně. Z nich se výzdoba apsidy kostela Sant Kliment de Taüll považuje za jeden z mistrovských kousků románského umění. Tyto malby se do Barcelony dostaly v období, kdy existovalo reálné nebezpečí, že při neexistenci právní ochrany kulturního dědictví by se snadno mohly dostat za hranice Španělska. V barcelonském muzeu jsou malby součástí stále expozice, a v kostelících Vall de Boí jsou jejich dokonalé kopie.

Mapa Vall de Boí s popisem jako soubor PDF


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress