Hlavní stránka

Švédsko

Anglický název: Sweden, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Švédsko' na www.ingema.net

 

Už jste byli na Kärnanu?

01.08.2023

Pokud se nás takto někdo zeptá, pak asi málokdo odpoví kladně, přestože téměř všichni, kdo cestoval do Norska, ho měl při přejezdu trajektem z Helsingøru v Dánsku do Helsingborgu ve Švédsku, před očima. Jde o věž, která jako jediná zbyla po někdejším hradu střežícího od středověku severní vjezd do Öresundského průlivu. 

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Švédsko - Malované farmářské domy v Hälsinglandu

30.01.2022

Většině Čechů se při vyslovení jména Švédsko vybaví hlavní město Stockholm. Možná také Malmö, přístavní město na jihu, kam míří trajekty z Německa. A snad také severská Kiruna, kterou známe z hodin zeměpisu jako město spojené s těžbou železné rudy. Při pohledu na mapu vypadá Švédsko se svými nekonečnými lesy a tichými jezery celkem nezajímavě, zvláště ve srovnání s atraktivním a divokým Norskem. Ale těm, co už v Norsku byli, kteří už nemusí nutně lézt do kopců a dávají přednost klidnému cestování a poznávání, těm nabízí Švédsko mnoho překvapivých zážitků a míst, kde rozhodně nepotkáte davy turistů.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Úžasný ostrov Öland, Švédsko

01.10.2004

V průběhu putování jihovýchodním Švédskem nemůžete vynechat nejlukrativnější lokality typu Karlskrony, jejíž námořní opevnění ji před třemi léty přivedlo jako osmý švédský celek k zápisu do listiny Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Cestou ke Stockholmu vás jistě bude lákat i návštěva Kalmaru, kde byla v roce 1397 podepsána slavná Kalmarská unie, tedy spojenectví Dánska, Norska a Švédska, podnes přežívající v podobě SAS. Za vidění tu stojí renesanční zámek, jehož jádro pochází ze 12. století. To vše určitě ano, ale můžeme-li vám radit, právě v tomto místě si dopřejte odbočku, která vás nebude mrzet. Z Kalmaru k východu přes průliv Kalmarsund vede téměř nový, nejdelší evropský most z roku 1972 Ölandsbron dlouhý 6072 metrů, který spojuje skandinávskou pevninu s ostrovem Öland.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Muzeum Vasa

23.03.2003

Když jsme před dvaceti léty jako účastníci Světového esperantského kongresu ve Stockholmu chtěli uvidět slavný koráb Vasa, zjistili jsme, že nám devizový příděl na takový zážitek nestačí a jedinečnou podívanou jsme neradi oželeli. Nikdo z nás tehdy netušil, že dostaneme ještě jednou možnost se rozhodnout, a tak tentokrát jsme příležitost využili. Oželeli jsme 50 švédských korun za vstupné, neboť uskutečnění tak velkého a dlouholetého snu je mnohem cennější.

V diskusi 1 příspěvek Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Lund

04.11.1999

Katedrála postavená z kamenných kvádrů je už tak dlouho bičována deštěm a sněhem severských bouří, že úplně zčernala. První kamenný chrám v Lundu dal vybudovat už v roce 1080 dánský král Svatý Knut. Když se ale v roce 1103 město stalo sídlem arcibiskupa, usoudil arcibiskup Asker, že starý chrám už není dostatečně důstojný pro jeho úřad, a pověřil stavitele Donatuse stavbou velké katedrály.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Birka

04.11.1994

"Vladimíra nám zatkli v Drottingholmu!" sděluje Aleš, řidič druhé Avie, jen co se naše auta znova setkala ve Stockholmu. "Takoví dva hromotluci z královské gardy ho čapli mezi sebe a odvlekli nám ho pryč," chechtá se, nedbaje na výhružnou gestikulaci Vladimíra. "Jak ho drželi mezi sebou, tak ani nedosáhnul nohama na zem a mrskal sebou jako v nějaké grotesce."

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress