Hlavní stránka

Naučná vinařská stezka Stará hora

(01.04.2008)

Součástí Mikulovského mikroregionu a Mikulovské vinařské podoblasti (přísluší do ní přes 2 600 ha vinic) je obec Novosedly. Stará vinařská obec Novosedly leží mezi novosedelskými kopci na východě a jihu a řekou Dyjí na západě. Východní část katastru zasahuje na západní hřeben Dunajovických kopců, který je pokrytý a osázený vinohrady.

Viniční trati zabírají více jak 1 000 hektarů, z nichž polovina leží v katastru obce Novosedly. Neusiedel byl německý název naznačující, že jde o dávnou kolonizační vesnici pravděpodobně z první poloviny 13. století. V roce 1552 získala obec výsadu obecního vinohradu a právo vinného šenku. V roce 1576 byl Neusiedel povýšen na městečko. Český název Novosedly pochází až z roku 1921.

V obci kromě mnoha jiných vinařů sídlí dvě středně velká vinařství, jejichž vína zná snad každý milovník moravských vín. Je to vinařství Kovacz a Vinařství Marcinčák (od roku 2006 jsou členy nově založené prestižní skupiny vinařů V8 společně s vinařstvím Mikrosvín, Nové Vinařství, Reisten, Hort, Sonberg a Tanzberg).

Vinařství Marcinčák v poslední době obohatilo svůj marketingový program zajímavým počinem k potěše turistů - milovníků vína. Je jím zřízení naučné vinohradnické stezky, která prochází známou viniční tratí Stará hora u Novosedel. Je součástí mezinárodní vinařské cyklostezky Jantarová stezka. Asi 3,5 km dlouhá cesta je zpřístupněná a otevřená pěším turistům i cyklistům téměř po celý rok.

Přímo z nádvoří Vinařství Marcinčák se největší viniční trať Stará hora zdvihá do výše 262 m n. m. (kóta Nad Cihelnou) a je nepřehlédnutelná. Navíc na ni upozorňuje návštěvníky místní průvodce. Stačí popojet do vinařství po silnici směrem k Drnholci a po několika stech metrech po pravé straně míjíme spodní část viniční trati a přijedeme k hlavnímu vchodu. Ten spočívá v netradičně upravené bráně ze dvou drátěných košů naplněných kameny. Na obou jsou informační tabule. Kamenná brána je vidět zdaleka a každého svou jednoduchostí a přitom zvláštní elegancí nepochybně zaujme.

Než projdeme kamennou bránou, seznámíme se s historií obce i Vinařství Marcinčák na velkých informačních tabulích. Po polní cestě procházíme do svahu a můžeme pozorovat nejenom vývoj révy vinné, ale i jednotlivé prvky integrované produkce a aktuální stav obdělávání a ošetřování. Informační tabule na sloupech z drátěných košů vyplněných kamením (celkem je jich na stezce 11) zprostředkovávají mnoho zajímavostí o jednotlivých bílých i červených odrůdách révy, které se vyskytují u té které tabule. Vyhlídka z vrcholu Staré hory poskytuje nádherné pohledy do okolí kulturní vinařské krajiny formované a utvářené po staletí pilnýma rukama a prosycená potem předchůdců dnešních vinařů.

V degustačním sklípku jsme si po prohlídce Staré hory a vinařství zasedli k ochutnání několika vzorků ledových vín. Byla to příjemná tečka za exkurzí. Při návštěvě historického Mikulova, jednoho z center moravského vinařství, doporučuji všem turistům zastavit se v nedalekých Novosedlích. Tato zastávka uspokojí každého zvídavého návštěvníka nejenom po stránce duševní a fyzické, ale i vínomilecké...


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress