Hlavní stránka

Sezona v GARMISCH-PARTENKIRCHEN právě začala.

(08.11.2007)

Minulý týden sněžilo a tak je na Zugspitze prašan - jak dlouho vydrží je na podzim závislé od denní teploty, ale lyžařská sezóna je zahájena.

Na německo-rakouských hranicích, na úpatí nejvyšší hory Německa, obklopen velehorami, leží dvojměstys Garmisch-Partenkirchen. GaPa, jak se mu z praktických důvodů přezdívá je vzdálen 90 km od Mnichova a tím pádem není daleko ani pro české lyžaře.  Kdysi renomované a drahé středisko se otevřelo i pro mladší a sportovnější klientelu, a méně movitější publikum. 

GaPa bylo v minulosti pořadatelem Olympijských her, má krásný zimní stadion, divadlo a je častým místem konání vrcholných závodů v různých disciplínách. Ani kulturně nezaostává: pořiádá festival Richarda Strausse a samozřejmě že nechybí kromě kasina ani spousta diskoték. 

Hostinec Fraundorfer

V sezóně je v provozu na 60 sedaček a vleků, od září do prosince a března do června asi třetina z nich. Místní Středisko turismu vynakládá v zájmu turistického ruchu velké úsilí na organizování každodenních sportovních a kulturních aktivit. 

Lehké, ale dlouhé sjezdovky

Lyžování 

V sezóně začíná lyžařský terén téměř ve městě, Hausberg je doslova "Domácí hora" a vede na ni pohodlná lanovka. Úplně nová výkonná kabinka vede na Kreuzeck, který je stejně vysoký jako naše Sněžka. Vyplatí se nechat auto doma a použít vláček soukromé železnice Zugspitzbahn a jet k lanovce na vrcholek Alpspitz 2630 m n.m. Tady se nachází nejrozsáhlejší lyžařský terén na severních svazích německých Alp. Nejdelší sjezdovka pro náročné se jmenuje Kandahar a vede až do údolí. Sjízdná je většinou do konce března, ale často i podstatně déle. 

Spojnicová lanovka

Na opravdový kopec se dostaneme o pár kilometrů dále ve vysokohorském lyžařském resortu Zugspitze. Už cesta vláčkem sama o sobě je krásný zážitek. Z nížiny se zubačka, postavená už v roce 1929 vine malebnou krajinou podél říčky, vesnicí Grainau a několika mírnými zatáčkami předhůřím Zugspitze, aby se rázem vyšplhala strmými serpentinami do 2000 metrů n.m. a konečně zmizela v 5-ti kilometrovém tunelu. Na konci cesty se vláček vynoří v úplně jiném světě. V 2500 metrech n. m., na odvrácené straně Zugspitze panuje zvláštní ticho a jsme přímo v centru nádherného lyžařského terénu. 

V údolí je ještě podzim, nahoře se ale lyžuje

Na Zugspitze vede i lanovka, na první pohled rychlejší než vláček. Lanovka míjí romantické jezero Eibsee - ale musí se přestupovat, a také překonat špičku hory v 2965 metrech. Pak teprve sveze lyžaře ke stanici zubačky…a všem sjezdovkám a k ledovci. V únoru a březnu jsou na lanovku fronty, a tak je vláček nakonec rychlejší a obtížné parkování auta se nekoná.

Vyhlídková terasa

Všude přítomné hospůdky a šumné bary zmírní hlad a únavu. Ceny za jídlo a nápoje jsou přijatelné a všude i prostor pro piknikování z vlastních zásob. 

Ubytování, stravování, skipas a doprava

GaPa změnil poplatně době turistickou strategii a vsadil na parahotelerii, menší hotýlky a rodinné penziony. Nejvýhodnější jsou apartmány pro 4 osoby na týden. V penzionech se podávají vydatné snídaně vesměs jako švédské stoly.

Malované domy

Veškeré nové stavby lahodí oku a jsou perfektně integrovány do rázu města. Dvojměsto je rozděleno jednou hlavní ulicí na klidnější Partenkirchen a živější Garmisch. V Partenkirchenu najdete tradičně pomalované staré domy…a dobré restaurace…historickou poštovní stanici přebudovali na  hotel s výbornou restaurací, hned naproti je vyhlášená pivnice, kousek dál hraje k večeři pilný muzikant...najednou se může objevit skupina místních mladíků a předvedou tradiční tance.  V Garmischi jsou restaurace o poznání dražší. Nabídka zábavy sahá od harmonikáře až po diskotéky a kasino. 

Restaurace

Denní permanentka stojí 34 Euro, od 3 dnů se cena značně snižuje, vláček a zubačka je v ceně. Rodina s 2 dětmi má denní permanentku podle oblasti od 28 do 95 Euro, od března a na podzim je podstatně výhodnější. 

Výborné jídlo

GaPa se vyznačuje ideální polohou a má ze všech stran dobré spojení jak po silnici, tak železniční dráhou. Příjezd z Čech je nejlepší přes Mnichov. Autobusové spojení z Prahy jede ve 23 hod, příjezd do Mnichova před pátou a dále na Hl. Nádraží a odtud bez přestupování do GaPa. Osobním autem je cesta daleko rychlejší..

V centru Garmische je perfektně fungující a příkladně vstřícná informační kancelář. Školené a ochotné dámy vám zodpoví a zprostředkují téměř cokoliv a to zdarma a s úsměvem.


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress