Hlavní stránka

Tři severní hvězdy Nizozemských Antil

(01.12.2007)

Byly doby, kdy na holandském nebi zářily velké a bohaté hvězdy jako Sumatra, Jáva, Borneo, Celebes a jiné. Jen na okraj se připomínalo, že má Nizozemí ještě další kolonie v Karibském moři a také Surinam v Jižní Americe. Neměly velký význam a jedině snad díky dobrému nápoji se něco vědělo o Curacau. Po rozpadu koloniálních impérii po druhé světové válce a po osamostatnění Surinamu v r. 1975 zůstalo pod nizozemskou správou jen šest antilských ostrovů, šest hvězd na společné vlajce. Tři z těchto hvězd a to první velikosti, najdete u pobřeží Venezuely. Říká se jim ostrovy ABC (Aruba, Bonaire a Curacao). Ty další tři leží mnoho set kilometrů na severovýchod a na mapě je musíme hledat málem lupou. Jmenují se Svatý Martin, Saba a Svatý Eustatius. A o nich si něco řekneme.

Holanďané v Americe hráli kdysi velkou úlohu. Dobývali a zase ztráceli části dnešní Brazílie, o rozloze daleko větší, než byla jejich mateřská země. Úspěšně bojovali s Francouzy a Angličany na Guyanské vysočině a po několik století tam drželi rozsáhlá území. Holandský námořní hrdina, admirál Pieter Pieterszoon Heyn dokázal s malými čluny zajmout i velké španělské lodě, vezoucí do Evropy náklady zlata a stříbra. V té době protestantské Nizozemí setřáslo nadvládu španělských katolických králů a začalo si troufat nejen na jejich galeony, ale i na řadu ostrovů v Karibském moři. O ostrovy bojovali jak Francouzi, Angličané, Portugalci, Španělé, tak v 19. stol. Dokonce i USA a Dánsko. Ostrovy byly obsazovány podle okamžité situace na evropských bojištích a některé měnily majitele i dvacetkrát. Původních domorodců, což byli mírumilovní Arawakové i bojovní Karibové, se nikdo neptal; ti první sloužili jako laciná pracovní síla a Karibové byli prostě vyhlazeni.

Nakonec si Holanďané uhájili alespoň šest ostrovů a aby o ně po druhé světové válce nepřišli, tak je přestali označovat jako kolonie a 29. 12. 1954 jim dali autonomii. Ostrovy mají jednoho člena v nizozemské vládě a panovníka zastupuje guvernér. Nizozemsko si ponechalo zahraniční záležitosti a obranu. 1. ledna 1986 se ze svazku šesti hvězd odtrhla Aruba a je tak novou autonomní oblastí. Ostrovy ABC (někdy zvané Závětrné ostrovy) mají tyto rozlohy: Aruba 183 km2, Bonaire 290 km2 a Curacao 462 km2. Tři malé ostrovy daleko na severovýchodě jsou Sv. Martin 79 km2, Sv. Eustatius 21 km2 a Saba jen 13 km2. Podle převládajících větrů od Atlantiku se jim říká Návětrné ostrovy.

Svatý Martin
Saba
Svatý Eustatius
Tři severní hvězdy Nizozemských Antil


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress