Hlavní stránka

Nizozemské Antily

Anglický název: Netherlands Antilles, leží na kontinentu 'Severní a Střední Amerika'
 

Další informace o státě 'Nizozemské Antily' na www.ingema.net

 

Když nad pláží duní motory - Sint Maarten, Maho Beach

22.06.2009

Jedna z mých nejúžasnějších cest vedla v dubnu 2006 do exotického Karibiku. Jako na všechny daleké cesty i sem jsem se předem připravoval, aby mě nic zajímavého u azurového moře s bílým pískem a palmami neuniklo. A jako vždy jsem až na místě objevil něco, s čím jsem vůbec nepočítal.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Svatý Eustatius - Nizozemské Antily

02.01.2008

Ve zkratce se používá název "Statia", což se čte jako "Stejša". Ostrov je o něco větší než Saba a leží asi 20 km na jihovýchod od Saby.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Saba - Nizozemské Antily

26.12.2007

Ostrov je vzdálen asi 45 km přímo na jih od ostrova Svatý Martin a dostanete se k němu buď malými loděmi nebo ještě menšími letadélky, tak asi pro 5 osob. Je možno si oba druhy přepravy objednat podle potřeby a není to o moc dražší. Saba (vyslovujte Sejba) je ostrovem velkých kontrastů. Letadlem při přeletu vypadá jako zelený ráj nebo jako balvan, usazený pevně na moři s velkým kopcem uprostřed, který většinou zakrývají deštivé mraky.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Svatý Martin

12.12.2007

Tento ostrov, objevený Kolumbem v den svátku sv. Martina, je rozdělen na část nizozemskou Sint Maarten (34km2) a francouzkou (45km2) s názvem Saint Martin. Proč patří ostrov dvěma státům? To je historie sahající až do 17. století.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Tři severní hvězdy Nizozemských Antil

01.12.2007

Byly doby, kdy na holandském nebi zářily velké a bohaté hvězdy jako Sumatra, Jáva, Borneo, Celebes a jiné. Jen na okraj se připomínalo, že má Nizozemí ještě další kolonie v Karibském moři a také Surinam v Jižní Americe. Neměly velký význam a jedině snad díky dobrému nápoji se něco vědělo o Curacau. Po rozpadu koloniálních impérii po druhé světové válce a po osamostatnění Surinamu v r. 1975 zůstalo pod nizozemskou správou jen šest antilských ostrovů, šest hvězd na společné vlajce. Tři z těchto hvězd a to první velikosti, najdete u pobřeží Venezuely. Říká se jim ostrovy ABC (Aruba, Bonaire a Curacao). Ty další tři leží mnoho set kilometrů na severovýchod a na mapě je musíme hledat málem lupou. Jmenují se Svatý Martin, Saba a Svatý Eustatius. A o nich si něco řekneme.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Curaçao - NA

04.04.2007

Vápencové mírně zvlněné Curaçao je největším, nejlidnatějším a hospodářsky nejvýznamnějším ostrovem Nizozemských Antil. Je 65 km dlouhé a 15 km široké. Nachází se mezi ostrovy Aruba a Boniere. Problémem je nedostatek kvalitní půdy a vody (z vegetace ve volné přírodě dominují kaktusy). Hospodářsky využívanou rostlinou je Aloe Vera a pomerančovník, veškeré potraviny s výjimkou ryb se dovážejí z nedaleké Venezuely.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Aruba (niz.) - ABW

28.03.2007

One Happy Island - Šťastný ostrov. Jde o zámořské autonomní území Nizozemska se zvláštním statutem. Rozloha dosahuje 193 km čtverečných, počet obyvatel 71 566. Hlavním městem je Oranjestad.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Svatý Martin - Karibik

15.09.2006

NA – Svatý Martin (St. Martin – fr., Sint Maarten – niz.), severní část ostrova je spravována Francouzi z 250 kilometrů vzdáleného Guadeloupu, jižní je součástí Nizozemských Antil a spravují ji zvolení zastupitelé z 900 kilometrů vzdáleného Curaçaa.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress