Hlavní stránka

Svatý Eustatius - Nizozemské Antily

(02.01.2008)

Ve zkratce se používá název "Statia", což se čte jako "Stejša". Ostrov je o něco větší než Saba a leží asi 20 km na jihovýchod od Saby.

Za 20 minut se dostanete ze Sint Maartena na zdejší letiště F. D. Roosvelta a odtud to je jen 2 km do hlavního a jediného městečka Oranjestad. Sem jezdí také hlavně ti, kteří mají rádi klid a pohodu malého města v příznivém klimatu s mnoha starými domky, pamatující zašlou slávu ostrova. V 18. století tu bylo obchodní centrum menších ostrovů Karibského moře a to připomínají koloniální domy ze žlutých cihel. Domy o sto let mladší už mají střechy z pozinkovaných plechů a novější betonové stavby jsou alespoň barevně natřené. Nebeská modř, růžová a levandulová barva spolu s bujnou zelení zahrad tvoří pestrou a veselou směsici barev. Domácí lidé zdraví každého návštěvníka "dobrý den!", protože není považován jen za turistu, ale je to host.

Ostrov s 1500 obyvateli byl kdysi nazýván "Zlatou skálou", ale vsadil na špatného koně. Když Amerika bojovala o nezávislost s Anglii, posílaly spřátelené státy Evropy obleženým vojskům Generála George Washingtona zásoby munice, zbraně, potravu a sukno pro vojáky. Velké sklady, jejichž ruiny jsou dodnes vidět na útesech v přístavu v dolní části města, byly plné vojenských dodávek a odtud tento kontraband americké lodě povstalců vozily do budoucího USA. Pro ostrovany to byl dobrý obchod. Když 16. 11. 1776 na americké válečné lodi Andrew Doria, zakotvené v přístavu, vtyčili poprvé vlajku proklamované americké republiky, nechal guvernér ostrova střílet na její počest z kanónů oslavné salvy. Bylo to první oficiální uznání nového státu v zahraničí a to Britové nemohli zapomenout. Proto o pár let později, když Británie vypověděla Nizozemí válku, britský admirál Rodney vyplenil sklady a rozstřílel Oranjestad, který nazval hnízdem zmijí…

Město leží na břehu zálivu Gallow. V dolním městě je stará pevnost a přístav, dostupný i pro větší lodě. Horní město je na mírném svahu. Uprostřed je stará budova muzea s pozůstatky zašlé slávy, s ukázkami mincí, které se tu razily, a s čínským porcelánem, jenž svědčil o bohatství tehdejších měšťanů. V muzeu jsem viděl jedinečný exponát z předkolumbovské doby: 1500 roků starou mumii indiána kmene Arawaků a několik velice hezkých předmětů domorodých hrnčířů. Ve městě je také druhá nejstarší synagoga "Nového světa". A za městem už jsou zelené zahrady, lesy a vršky, které stoupají ve východní části ostrova ke kráteru vyhaslé sopky Mt. Mazinga, zvané častěji The Quill, vysoké přes 600 m. Turista může sestoupit dolů do deštného pralesa nebo se věnovat potápění či opalování na několika malých plážích. A všude je klid…

Svatý Martin
Saba
Svatý Eustatius
Tři severní hvězdy Nizozemských Antil


 

Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress