Hlavní stránka

Legendární cestovatel Miroslav Zikmund slaví na sv. Valentýna významné výročí

(12.02.2007)

Na svatého Valentýna, svátek zamilovaných ve středu 14. února 2007 oslaví ve Zlíně své 88. narozeniny legendární cestovatel, novinář, fotograf, filmař a spisovatel ing. Miroslav Zikmund.

Již během války v době společných studií se začal s Jiřím Hanzelkou připravovat na pozdější  zahraniční cesty. V dubnu  letošního roku tomu bude přesně 60 let, kdy společně s Jiřím Hanzelkou podnikli  první  studijní cestu do Afriky, Latinské Ameriky a v létech 1959-64 do Asie a Oceánie.

 Od roku 1951 byl Miroslav Zikmund spisovatelem a novinářem na volné  noze. Po dobu zákazu veškeré veřejné a publikační činnosti (1969-1989) se věnoval genealogii a pořádání obsáhlého archivu H+Z, který spolu s Jiřím Hanzelkou darovali Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. V samizdatové edici Petlice vyšly práce Cejlon, ráj bez andělů, Zvláštní zpráva č. 4. 

Cestopisné reportáže a komentáře Hanzelky a Zikmunda  byly publikovány v nejrůznějších českých i zahraničních novinách a časopisech: pravidelně je vysílal Čs. Rozhlas. Společně natočili 4 celovečerní filmy (Afrika 1. Z Maroka na Kilimandžáro, Afrika 2. Od rovníku ke Stolové hoře, Z Argentiny do Mexika, Je-li kde na světě ráj...) a přes 150 krátkých středometrážních filmů, určených převážně pro čs. televizi. Všechna díla byla vytvořena v neoddělitelné spolupráci s Jiřím Hanzelkou. Jejich cestopisné reportáže podrobně seznamují čtenáře s mimoevropskými zeměmi, jež autoři navštívili. Napsali celou řadu cestopisů které vyšly v mnohamilionovém nákladu v několika desítkách jazyků, z nichž nejznámější jsou například třídílná Afrika snů a skutečnosti, S československou vlajkou na Kilimandžáro, Přemožení pouště, Afrika kolem Tatry, Tam za řekou je Argentina, Za lovci lebek, Mezi dvěma oceány, Obrácený půlměsíc, Tisíc a dvě noci, Světadíl pod Himalájem, Živá Afrika a mnoho dalších.  Po roce 1989 píše a opět vydává nové knížky: Modrý Mauritius ... a přece Austrálie! (1999), Sloni žijí do sta let (společně Horký, Náplava 2002), Tam - tamy času (společně Stingl, Švaříček, Hanzelka 2003).

Víťa Dostál a Ing. Zikmund

Bohužel den po narozeninách  Miroslava Zikmunda zemřel 15. února 2003 po dlouhé nemoci v Praze jeho přítel, parťák ing. Jiří Hanzelka a nerozlučná cestovatelská dvojice proslulá svým logem H+Z se navždy rozdělila.

Ing. Zikmund v rozhovoru s Ing. Pavlem Pavlem a jeho manželkou

V současné době pan Zikmund, od roku 1992 čestný člen prestižního Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE v Prosiměřicích,  spolupracuje na scénářích, vystavuje originální doposud nepublikované fotografie, poskytuje rozhovory pro rozhlas, tisk, televizi, lektoruje knihy, prostě je neustále činný a nesmírně aktivní a také nezapomíná cestovat. V roce 1992 navštívil Austrálii a Nový Zéland, 1994 jihovýchodní Asii a v dalších létech znovu Austrálii, Izrael, Egypt, Maroko, Španělsko, Maledivy a Srí Lanku atd.

Ing. Zikmund a jachtaři bratři Pátí

Jsme velmi rádi, že si ve svém časově nabitém programu našel vždy čas a přijel do Prosiměřice téměř každoročně  poslední víkend v říjnu  na setkání cestovatelů CESTY, kde svojí přítomností a laskavým vystupováním vzbuzuje zaslouženě velkou pozornost, úctu a obdiv všech přítomných..

Členové a příznivci Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice přejí panu Zikmundovi do dalších let z celého srdce hlavně pevného zdraví, zájmu, nadšení a energie, která je panu Zikmundovi zcela vlastní a pro všechny naprosto obdivuhodná a příkladná.

Ing. Miroslav Zikmund se zúčastnil Prosiměřické JURTY

Těšíme se, že se opět všichni společně setkáme  27. – 28. října 2007   na letošním jubilejním 20. ročníku setkání cestovatelů CESTY 2007 na který již nyní zveme veřejnost, jež bude mít v podtextu setkání  s černou Afrikou jako připomínku 60 výročí jejich první společné cesty v roce 1947.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress