Hlavní stránka

Zapomenutá perla Posázaví

(23.11.2006)

Rataje nad Sázavou mají svého genia loci - to zvláštní kouzlo místa. Dnes je to ospalé městečko ve středním Posázaví, ležící na polovině cesty mezi známějším sázavským klášterem a hradem Český Šternberk.

Rataje leží jakoby v jejich stínu, přesto mají vnímavému návštěvníkovi co nabídnout. Je to hlavně jejich krásná poloha na rozšířeném ostrohu nad úzkým a skalnatým sázavským údolím a koncentrace několika zajímavých historických staveb, které svědčí o někdejším významu tohoto sídla.

Původně trhová ves při řece Sázavě byla ve 14. století přebudována na opevněné městečko se dvěma hrady. Starší, dolní hrad na skalnatém ostrohu zvaný Pirkštejn nebo Pirkenštejn si zachoval vzácně gotickou podobu. Dodnes je přístupný pouze po mostě, jenom ten původní padací most byl nahrazen kamenným. V 15. století patřil významnému šlechtici, politikovi a válečníkovi té doby, Hynkovi Ptáčkovi z Pirkenštejna. Hynek Ptáček se přátelil s budoucím českým králem Jiřím z Poděbrad a svou dceru Žofii provdal za Poděbradova syna Viktorina.

Majitelé hradu se ale často střídali a v 16. století přesídlili do druhého, horního hradu. V 17. století byl Pirkenštejn pustý a chátral, za pozdějších majitelů Kinských byl opraven a sloužil jako sídlo farnosti.

Hradu vévodí mohutná kamenná válcová věž s dřevěnou zvonicovou nástavbou. Dnes je to uzavřený objekt v soukromém vlastnictví, který se otevírá pro návštěvníky jednou ročně o tzv. Pirkenštejnských slavnostech.

Z horního hradu se zachovaly v původní podobě pouze gotické sklepy (lochy), vytesané přímo ve skále. Nadzemní patra byla přestavěna nejprve na renesanční, poté na trojkřídlý raně barokní, ale nedokončený zámek s arkádami. Od posledních šlechtických majitelů Lichtenštejnů přešel zámek v roce 1922 do vlastnictví obce, která v něm zřídila obecní úřad, školu a poštu. Zámecké místnosti byly po 80 let využívány jako školní třídy, ale pro nedostatek žáků byla ratajská škola v roce 2004 uzavřena.

Zámek je dnes z větší části prázdný a poněkud omšelý. Na první pohled je vidět, že pro obec představuje velké sousto a jeho opravy budou vyžadovat nemálo peněz. Moc návštěvníků sem dosud nezavítá, přesto se v zámku provádí a je snaha žádného zájemce neodmítnout.

V zámku je malé obecní muzeum, rodí se stálá expozice historických kachlů ze sbírky houslisty Čeňka Pavlíka, v jiném sále zase expozice gotického skla. Chloubou zámku je krásný taneční sál s jedinečnou akustikou, v němž se konají příležitostné koncerty a letní kursy historických tanců. Zpřístupněny jsou také gotické skalní sklepy, které sloužily jako vězení pro nejtěžší odsouzence.

Genia loci bývalého městečka Rataje nad Sázavou dotváří budova radnice a pěkně opravená škola s bustou Komenského. Všechny stavby jsou soustředěny kolem náměstí, kde je i jediná ratajská restaurace. Rataje leží na červeně značené Posázavské turistické magistrále a na romantické železniční trati "Posázavského Pacifiku". V letní sezóně proplouvá pod Ratajemi po Sázavě množství vodáků, kteří to ale mají do městečka trochu do kopce.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress