Hlavní stránka

K pramenům Volhy

(06.06.2006)

Projíždíme mírně zvlněnou krajinou Valdajské vrchoviny v napjatém očekávání téměř posvátného okamžiku, kdy nám bude dopřáno spatřit na vlastní oči místo, kde v nadmořské výšce pouhých 228 metrů počíná svůj 3690 kilometrů dlouhý tok největší evropská řeka Volha.

"Matka ruských řek" je vděčným tématem písní i obrazů. Asi nejznámější je obraz Ilji Repina Burlaci na Volze. (Burlaci tahali lodě proti proudu a bývalo jich podél řeky, zejména kolem Rybinska, až 130 tisíc.)

Na noc se ukládáme v malé vesničce Volgoverchoje, od pramene vzdálené několik stovek metrů. Jde nám v ústrety typická "bábuška". Jmenuje se Jekatěrina, žije sama jen s vnukem a stěžuje si, že za vykoupené pastviny jí dala vláda málo rublů.

Komáři zle dotírají. Noc jsme přečkali celkem v pohodě. Ráno se jdeme podívat do vesničky, která má typickou ruskou architekturu dřevěných domečků s bohatě vyřezávanými štíty. Před každým domkem více či méně upravená zahrádka plná kvítek. Rozvíjí se čilá konverzace mezi našimi a domácími. Přicházíme k modernější kapličce, kde právě probíhá bohoslužba.

Konečně jsme stanuli u "istoku Volgi" - přímo u upraveného pramene. Obdivujeme krásnou dřevěnou kapličku. Před několika léty byla zbudována a spolu s prameny slavnostně posvěcena patriarchou celé Rusi, Alexejem. Každoročně se zde konají slavnostní procesí. Co dodat? Nezapomenutelné zážitky, jak z drsné, ale krásné přírody, tak ze setkání se srdečnými a hodnými lidmi.

Už ale opět nasedáme a vydáváme se vstříc dalším dobrodružstvím!


 

Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress