Hlavní stránka

Kamenní strážci hor 2 - Jeseníky

(16.06.2004)

Na horském hřebenu mezi Ramzovou a Šerákem lze najít skutečné drahokamy a polodrahokamy. Ukrývají je ve svém nitru kamenné věže i kameny na zdejších stezkách. Tím opravdovým pokladem je ale především celá zdejší příroda, nad kterou jakoby bdí zakletí kamenní strážci v podobě roztodivných skalních útvarů.

Pověst o Vražedném potoku vypráví, že v době Třicetileté války tu vraždili a loupili cizí žoldáci. Obyvatelé údolí houfně prchali do hor. Úkryt v těchto místech byl ale prozrazen a skrývající se lidé pobiti. Odtud název Vražedný potok, ale také Krvavá skála, poslední z osmi věží Obřích skal vypínajících se na severních svazích Šeráku.

 Vražedný potok

Jako opravdoví kamenní strážci hor ční skaliska nad údolím Vražedného potoka v místech s úžasným rozhledem na Rychlebské hory, zrovna tak jako na Ramzovou, Vápennou a Jeseník.

Obří skály

Nejlepším rozhledovým místem v celých Jeseníkách jsou prý ale skály na Keprníku. Bývají odtud vidět nejen Krkonoše, ale někdy dokonce i Šumava. I bližší místa ovšem mají svůj půvab, jako například nedaleký Šerák s Jiřího chatou nebo skalní věže Žalostné, která byla údajně pojmenována podle teskných zvuků, jež skály vydávají v nárazech prudkého větru.

Chata Jiřího na Šeráku

Z vyhlídky se snadno přehlédne celý keprnický masiv s Šerákem a Vozkou, který je u nás nejstarší přírodní rezervací. Zachoval se tu původní prales na vrchovišti, který zdobí skalní Vozka. Svými rozměry 80 x 120 metrů je zřejmě nejrozsáhlejší skalní skupinou na celém území chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

 Vozka

Geolog Vlastivědné muzeum Jesenicka RNDr. Jan Hauk, CSc. o ní říká: "Jsme tedy u skalního útvaru, který se jmenuje Vozka, nebo říká se mu Vozka a jedná se o staurolitické svory stáří proterozoického čili starohorního. To znamená, že jsou to horniny, které vznikly před asi sedmi sty miliony let. Tehdy ve starohorních mořích se usazovaly jíly a písky, které posléze během assynské - také se jí říká kadomská - orogeneze, čili vrásnění, se přeměnily na tyto staurolitické svory. V době, kdy se vyvrásnily Alpy a Karpaty, došlo zase k velkým pohybům v Evropě a zde v Jeseníkách, v Hrubém Jeseníku se projevily už jen rozpukáním a kernou takovou tektonikou. Čili části pohoří byly vyzdviženy, části poklesly a z té doby vlastně kolem nás tady na těchto skalách vidíme četné pukliny, které již se rozšiřují a vlastně dochází k destrukci tohoto skalního útvaru pouze díky gravitaci, působením mrazu, větru a deště."

Obyčejný návštěvník Jeseníků většinou ani netuší, po čem šlape. Nejčastěji jsou to tmavá zrna staurolitu, který byl pojmenován podle toho, že jeho krystaly tvoří srostlice ve tvaru kříže. Z řeckého stauros = kříž a lithos = kámen dostal jméno a pro svůj tvar byl často nošen jako talisman. Najít lze také granáty almandiny a mnohé další vzácné kameny.

Minerály v muzeu v Jeseníku

Přitažlivost kamenných strážců hor ovšem není v drahém kamení, ale v tom jak provokují lidskou fantazii.

Skalní suk na vrcholu Vozky je údajně kočí, který začal svůj vůz propadající se do močálu podkládat chlebem. Za trest zkameněl i s povozem.

U skal vystupujících jen kousek pod vrcholem Červené hory byla, nebo možná ještě je, škola pro jesenické skřítky, klekánice, čarodějky i víly.

Skalní okno

A jen nedaleko od Vřesové studánky můžete do údolí pohledět nefalšovaným kamenným oknem. A nezapomeňte si při tom něco pěkného přát.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress