Hlavní stránka

Bradlo

(26.05.2004)

Legendární vrch zvaný Moravský Blaník je nejvýše položené místo Úsovské vrchoviny. Cesta sem je příjemnou procházkou a z mohutné skály na jeho vrcholu je nádherný rozhled na všechny strany.

V místech, kde se z roviny Hané zvedají první kopečky Úsovské pahorkatiny, se už zdaleka nedá přehlédnout zalesněný hřeben Bradla. O hoře se tvrdí, že v nitru skalního masivu na jejím vrcholu spí početné vojsko, které naší zemi přispěchá na pomoc, až bude nejhůř. Pověst je téměř totožná s tou o českém Blaníku, a proto se Bradlu někdy přezdívá Blaník Moravy.

Pohled z Bradla do nížiny

K Bradlu můžete vyrazit například z Libiny, která je vyhlášená svými jabloňovými sady. Modrá značka stoupá až ke Třem kamenům, mohutným skalním blokům vysokým asi 25 metrů.

Bradlo

O Bradlu se také vypráví, že jistý muž upsal svou duši ďáblu s podmínkou, že během jediné noci postaví v lese nedobytný hrad. Když už byl hrad téměř dostavěn, najednou zakokrhal v blízké osadě kohout a čert i jeho družina museli ustat v práci. Každý z nich pustil balvan na místě, kde zrovna byl, a kořist unikla peklu. Když se rozbřesklo, lidé zírali na veliký nedokončený hrad a na skaliska roztroušená široko daleko kolem.

Lesem vás zavede značka na rozcestí Pod Bradlem. Odtud vede krátká odbočka ke studánce Běžince. I v parných dnech tu najdete chládek a dobrou vodu.

Studánka Běžinka

Ke skalám Bradla je to odtud již jen coby kamenem dohodil. Nahoru vedou ve skále vytesané schody a není jich málo, ale vyhlídka stojí za to.

Údajně jednou za rok o půlnoci na svátek Filipa a Jakuba se skála otevře a umožní příchozímu vejít do komnat bývalého hradu, kde jsou ukryty nebývalé poklady.

Bradlo

I v případě, že jste zlato a diamanty nenašli, vydejte se lesem po červené značce ke kostelíku v Nedvězí a odtud pak můžete přes Obědné uzavřít kruh zpět do Libiny.

Ideálním výchozím i konečným bodem vycházky je místní železniční stanice.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress