Hlavní stránka

Zámky Augustusburg a Falkenlust v Brühlu - Německo

(17.10.2004)

Krajina kolem Brühlu by se dala označit jediným výstižným slovem - placka. Rovinatá krajina před pohořím Eifel byla ideálním místem pro lov na koních za pomocí cvičených sokolů a tuto kratochvíli miloval Wittelsbach Klement August, který zámky nechal vystavět. Od roku 1723 byl kurfiřtem a arcibiskupem kolínským, byl také knížetem-biskupem münsterským, paderbornským, hildesheimským a osnabrückým. Roku 1732 se stal také velmistrem řádu německých rytířů. Četné úřady, které zastával, mu nesly nemalé příjmy, ale také se od něj čekalo, že povede patřičně reprezentativní způsob života. A tak v roce 1725 Klement August položil základní kámen pro stavbu venkovského sídla nazvaného jeho jménem. Stalo se tak na zbytcích do vzduchu vyhozeného vodního hradu a během čtyřiceti let se z této stavby stala nejpřepychovější rokoková rezidence v Německu. V blízkém lesíku nechal Klement August ještě přistavět lovecký zámeček Falkenlust a zdejší stavby se staly na celé půlstoletí vzorem pro stavby dalších německých šlechtických sídel.

Jméno Brühl je údajně odvozeno od výrazu označujícího bažinu nebo močál, či břečku. Zdejší zámky jsou však pravým opakem. Jsou vrcholem tvorby rokoka v Německu. Interiéry přímo plýtvají všemi ozdobnými prvky typickými pro tento stavební a umělecký styl, který je ve zdejších zámcích doveden k dokonalosti.

Zámek Augustusburg v Brühlu.

První plán výstavby zámku vypracoval vestfálský architekt Johann Conrad Schlaun, toho ale o tři roky později vystřídal bavorský dvorní architekt François Cuvilliés a zahradní architekt Dominique Girard, žák správce zahrad ve Versailles. Ti dva přetvořili zámek na umělecké architektonické dílo zasazené do barokních zahrad.

Mnichovský dvorní stavitel miloval rafinované asymetrie a dával přednost křehkému rokoku a jeho spletitým ornamentům. Cuvilliés přeměnil hrubou stavbu, kterou v roce 1728 dokončil jeho předchůdce, v dobový letohrádek a knížecí rezidenci. Budova dostala novou fasádu i interiér.

Zámek Augustusburg v Brühlu.

Cuvilliés byl rodilý Valon, ale už jako dítě se dostal do Mnichova ke dvoru kurfiřta Maxmiliána II. Emanuela, který byl otcem Klementa Augusta. Cuvilliés byl malé zakrslé postavy a považován byl především za zábavného dvorního trpaslíka. Když ale projevil výtvarné nadání, umožnil mu kurfiřt, aby získal stavitelské vzdělání. Cuvilliés se pak stal tvůrcem jedinečných staveb bavorského rokoka. K jeho dílům patří například Sídelní divadlo nebo pavilon Amalienburg v Mnichově.

Vchod do zámku.

Když se Cuvilliés stal architektem Klementa Augusta, byli do Brühlu pozváni umělci z celé Evropy. Malby, řezbářské a štukatérské práce jsou skvostné. I práce uměleckých kovářů na zdejším zámku patří k tomu nejlepšímu, co bylo v té době zhotoveno. Klement August nechával umělcům volnou ruku a ti mu vytvořili zámek dokonalé krásy. Zdejší rokoko hýří směsí italských, francouzských, nizozemských i jihoněmeckých prvků a odráží tak evropské rokoko v jeho nejrůznějších podobách.

Před jižním průčelím rezidence vznikla podle plánů Dominique Girarda velkolepá barokní zahrada ve stylu těch nejlepších francouzských zámeckých parků. Okrasná zahrada je tu obklopena původním středověkým parkem a tvoří jakési srdce všech parkových ploch obklopujících zámecký areál. Bazény, vodní kaskády, vodotrysky a umně založené květinové záhony, to vše tvoří plochu jakoby vyšitou do prostoru před zámeckou terasou.

Zámecké zahrady.

Postupem let vznikl pak trojkřídlý zámek s dvěma vyššími a jedním nižším podlažím, hospodářskou budovou a dvěma oranžériemi. Náklady na jeho stavbu představovaly patnáctinásobek původně plánovaných výdajů. To bylo příliš i na tak bohatého pána, jakým byl Klement August. Když zemřel, zanechal po sobě obrovské dluhy. Zůstalo ale po něm také jedno z nejskvostnějších uměleckých děl 18. století.

Zámek Augustusburg v Brühlu.

Asi dva kilometry východně od Augustusburgu je postaven další zámek - Falkenlust, což v překladu znamená "Sokolí potěšení". Plány na jeho stavbu navrhl také architekt Cuvilliés a měl sloužit především jako lovecký zámeček. Stavba byla zahájena v roce 1729 a o čtyři roky později byl již využíván. Mezi zdejší slavné hosty patřil i mladý Mozart, který navštívil Falkenlust v roce 1763.

Základní data:

1689 - Byl vyhozen do vzduchu Vodní hrad v Brühlu
1725 - Položení základního kamene zámku Augustusburg
1729 - Zahájení stavby zámku Falkenlust
1961 - Ukončení poválečných oprav zámku Augustusburg
1979 - Ukončení restaurátorských prací na zámku Falkenlust

Základní informace:

Zámky Augustusburg a Falkenlust v Brühlu byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1984. Město leží zhruba na půl cesty mezi Kolínem nad Rýnem a Bonnem. Dokud německá vláda sídlila v Bonnu, tak byl zámecký areál pro svou blízkost a reprezentativnost často využíván k přijímání státních návštěv.

Průvodce v katalogu průvodců.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress